Banneri

Vauva syntyi yllättäen kylpyhuoneeseen – ”Onneksi isommat lapset nukkuivat koko ajan”

Kolmannen lapsen odottamattomalla tavalla synnyttänyt Taina kuvailee synnytystään voimaannuttavaksi ja positiiviseksi kokemukseksi.

Kaupallinen yhteistyö: Libero
Joskus synnytyksen nopeus voi yllättää., jolloin vauva syntyy kotiin tai matkalla sairaalaan. Kuvituskuva, ei liity tapaukseen.

Vantaalla asuvan Tainan synnytys käynnistyi varsin tavalliseen tapaan alkutalvella vuonna 2019. Supistukset alkoivat yöllä kolmen aikaan kaksi päivää lasketun ajan jälkeen.

Ajankohta ei ollut kuitenkaan aivan otollinen, sillä Tainan puoliso oli vielä työmatkalla Keski-Suomessa. Synnytykseen oli kuitenkin varauduttu. Oli sovittu, että anoppi saapuu hoitamaan parin 2- ja 4-vuotiaita lapsia vaikka keskellä yötä, jos synnytys käynnistyisi. Puolisonkin oli määrä ajaa reissultaan takaisin kotiin, mikäli synnytys sattuisi alkamaan.

Säännöllisiä supistuksia alkoi tulla ensin harvakseltaan, mutta ne eivät olleet kivuliaita.

– Soitin synnytyssairaalaan ja sieltä käskettiin odottamaan rauhassa kotona. Aiemmat synnytykseni olivat alkaneet lapsivesien menolla, joten jäi odottamaan sitä, Taina palaa kolmen vuoden takaisin tunnelmiin.

Parin tunnin päästä lapsivedet menivätkin. Taina alkoi pakata viimeisiä tavaroita sairaalakassiin, soitti anopille ja ilmoitti synnytyssairaalaan tulostaan. Tässä vaiheessa hän ei kuitenkaan vielä arvannut, kuinka nopeasti vauva saapuisi lopulta maailmaan. Ensimmäiset kaksi synnytystä olivat kestäneet selvästi pidempään.

– Lopuksi soitin miehelleni, että pitäisi tulla nyt, jos haluaa ehtiä synnytykseen.

Hätäkeskuspäivystäjä synnytysapuna

Puhelujen aikana Taina koki yhtäkkiä tarvetta ponnistaa, vaikka vahvoja supistuksia oli ehtinyt tulla vasta puolisen tuntia. Ponnistustarve oli tuttu tunne edellisistä synnytyksistä, joten Taina tiesi, että vauva syntyisi pian. Hän hakeutui kodin kylpyhuoneeseen ja soitti hätänumeroon.

– Sain hätäkeskuspäivystäjältä ohjeita, kuinka toimia. Päivystäjä kehotti laskeutumaan kylkimakuulle, mutta se ei tuntunut hyvältä asennolta. Tunsin, että vauva on tulossa ja laskin puhelimen kädestäni, jotta voisin ottaa hänet vastaan. Muuten en tiennyt miten toimia, mutta otin vauvan vastaan vaistomaisesti. Olo oli epätodellinen, Taina kuvailee.

Kun vauva oli syntynyt, Taina nosti jälleen puhelimen korvalleen. Vauva parkaisi, kuten kuuluu ja päivystäjä kehotti käärimään vastasyntyneen lämpimästi pyyhkeeseen. Kello oli kymmentä yli viisi aamulla.

Pian ambulanssi kurvasi pihaan pillit soiden ja Taina kuuli, kuinka kotikerrostalon rapun alaovea ryskytettiin.

– Pääsin synnytyksen jälkeen heti tolpilleni ja selviydyin vauvan kanssa ikkunaan heittämään avaimet ulos.

Yhtäkkiä koko asunto oli täynnä väkeä. Paikalla oli ensihoitajia ja lääkäri – joku katkaisi vauvalta napanuoran ja antoi K-vitamiinipistoksen. Paikalle saapui myös Tainan anoppi, joka siivosi kylpyhuoneen yllättävän synnytyksen jäljiltä.

Taina ja vauva vietiin ambulanssilla sairaalan, missä istukka syntyi. Tainan puoliso ajoi suoraan sairaalaan työmatkaltaan.

– Siirryimme samana päivänä Perhepesä-hotelliin ja olimme siellä yön seurannassa.

Lue myös mitä ottaa mukaan synnytykseen >

Tainan kuopus syntyi oman kodin kylpyhuoneessa hätäkeskuspäivystäjän ohjeistaessa puhelimessa.

Hyvä synnytyskokemus

Vaikka Tainan kolmas synnytys ei kaikessa dramaattisuudessaan ollut suunnitelmien mukainen, myönteiseen ajatteluun taipuvainen äiti kuvailee synnytyskokemustaan hyväksi.

– Oli onni, että isommat lapset nukkuivat koko ajan. He eivät heränneet, vaikka ambulanssi ajoi pihaan pillit päällä, ja asunto täyttyi kovaan ääneen puhuvista ihmisistä, Taina ihmettelee.

Kolmen lapsen äiti pohtii, että synnytykseen herääminen olisi voinut olla pienille lapsille traumaattista.

– Jälkeenpäin kiittelin myös sitä, etten ehtinyt lähteä taksilla sairaalaan. Oli huomattavasti mukavampaa synnyttää kotona kuin taksin penkillä.

Taina kertoo, että intensiivinen synnytystapahtuma pyöri aluksi mielessä tiuhaan. Lopulta hän totesi, että synnytys oli oikeastaan voimaannuttava kokemus, sillä kaikki meni hyvin.

– Olin todella läsnä ja elin hetkessä sen tilanteen, sillä hoidin sen täysin itse. Synnytys ei ollut millään tavalla traumaattinen vaan tietyllä tavalla parempikin kuin aiemmat.

Perheen vanhemmille lapsille kerrottiin, että pikkusisarus syntyi kotona sillä aikaa, kun he olivat nukkumassa.

– Esikoinen pohti myöhemmin, syntyikö hänkin vessassa.

Vauva pääsi jännittävän syntymänsä jälkeen sairaalaan hoidettavaksi pariksi päiväksi.

Lue myös: Desire Nymark puhuu avoimesti haluttomuudesta synnytyksen jälkeen

Lue myös: Seitsemän äidin vinkit helpompaan vauvanhoitoon

Kommentit (8)

Itse saimme lapsen 7 vuoden odottamisen jälkeen. Menin lääkäriin 2 v jälkeen ja lääkäri antoi pillereitä, muttei nekään auttaneet. Kaikenlaisia kokeita tehtiin. Sitten vain yllättäen tuntui että voisinko nyt olla raskaana. Itse ajatellu olinko liian laiha, alle 50 kg. Sen sanon, että Älkää kyselkö parilta, milloin aiotte hankkia lapsia. Se voi olla kipeä asia.

Todella ihana tarina. Äiti hoiti hyvin tilanteen.
Ihana ja luonnollinen synnytys. 👍💚🇫🇮

Voi kuinka ihana juttu! Kun kaikki meni kuitenkin hyvin. Synnytystarinat saa minut aina kyyneliin.

Kirjoitat kauniisti. Ajattelen samoin ja kyyneleet silmissä hymyilen🥰

Ihana tapahtuma.Reipas äiti.

Reipasta touhua Onnea äidille ja vauvalle

Kyllä tilanteet ovat erilaisia. Mutta siksi olemme naisia, tullaksemme vahvemmiksi kaikissa tilanteissa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X