Vapaa-aika 02.04.2022 Päivitetty 21.08.2023

H. C. Andersenin sadut koskettavat sukupolvesta toiseen – muistatko satujen kuolemattomat opetukset?

Tanskalaiskirjailija H. C. Andersenin sadut resonoivat nykyaikanakin. Andersenin syntymäpäivänä 2. huhtikuuta vietetään kansainvälistä lastenkirjapäivää.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Kenties maailman kuuluisin lastenkirjailija Hans Christian Andersen (1805–1875) tunnetaan rakastetuista saduistaan. Vaikka tanskalaiskirjailija eli 1800-luvulla, hänen satunsa elävät tänä päivänäkin liikuttaen ja ihastuttaen yhä uusia sukupolvia.

Lue myös: Kuinka hyvin tunnet lasten klassikkokirjat? Testaa tietämyksesi!

Andersenin kulttuurista merkittävyyttä alleviivaa se, että kansainvälistä lastenkirjapäivää vietetään joka vuosi hänen syntymäpäivänään, 2. huhtikuuta.

Rakastetuimmat H. C. Andersenin sadut

Jotkin Andersenin saduista ovat ehkä liian traagisia tai jopa raakoja pienille lapsille. Itse kukin muistaa pienen tulitikkutytön surullisen kohtalon (siis kadulla jäätymisen kuoliaaksi), eikä Pieni merenneitokaan pääty niin onnellisesti kuin sadusta inspiroitunut Disney-filmatisointi.

Lue myös: Disney-sadut – parhaat kirjat myös pienille lukijoille

Toki hurjempiin kertomuksiin voi tutustua, kun lapsi on hieman kasvanut ja hän pystyy käsittelemään myös onnettomia loppuja. Tietyt H. C. Andersenin sadut kuitenkin ansaitsevat tulla luetuksi jo pienelle lapselle. Alla kolme täsmävinkkiä!

1. Ruma ankanpoikanen

Ruma ankanpoikanen on klassikkosatu, jossa yksi ankkaemon hautomista munista on erilainen kuin muut. Kun poikaset kuoriutuvat, erilaisesta munasta syntynyt lintunen on muihin verrattuna ruma ja omituisen näköinen.

Erilainen poikanen tulee toisten ankkojen pilkkaamaksi ja hylkäämäksi. Se joutuu moneen kiipeliin ja suree erilaisuuttaan. Yhtenä päivänä poikasen kasvettua paljastuukin, että se ei olekaan ankka vaan joutsen, kaikkia ankkoja kauniimpi lintu.

hc andersen

Ruma ankanpoikanen on H. C. Andersenin tunnetuimpia satuja.

Osapuolet tekevät sovinnon eikä joutsen ylpisty saamastaan kohtelusta huolimatta.

Tarinasta voi löytää monia opetuksia. Sillä on eräänlainen vaikeuksista voittoon -rakenne.

Yhtäältä satu korostaa erilaisuuden hyväksymisen tärkeyttä sekä erilaisuuden kääntämistä voimavaraksi, toisaalta se varoittaa ulkonäön tai ensivaikutelman perusteella tuomitsemisesta sekä erilaisuuden takia hylkimisestä. Se on myös tarina anteeksiannosta.

2. Keisarin uudet vaatteet

H. C. Andersenin saduista Keisarin uudet vaatteet saa kolmivuotiaankin nauramaan! Sadussa vaatteista viehättynyt keisari palkkaa kaksi kaupunkiin saapunutta räätäliä tekemään hänelle uusia vaatteita.

Räätälit ovat kuitenkin huijareita: he väittävät, että ainoastaan riittävän älykkäät ja arvovaltaiset henkilöt voivat nähdä heidän tekemänsä vaatteet. Todellisuudessa he eivät tee keisarille vaatteita ollenkaan.

Keisari ei tietenkään näe hänelle tehtyä asua, mutta sitä hän ei kehtaa myöntää. Sehän tarkoittaisi, ettei hän ole tarpeeksi kyvykäs tehtäväänsä.

hc andersen sadut

H. C. Andersenin sadut ovat meille kaikille tuttuja, vaikkemme tietäisikään niiden olevan juuri Andersenin käsialaa.

Keisarin hovikin pysyy samasta syystä hiljaa. Lopputuloksena on alastomana koikkelehtiva keisari ja joukko aatelisia, jotka eivät kehtaa sanoa mitään.

Tarina on näpäytys tyhmyyttä, sinisilmäisyyttä ja epärehellisyyttä vastaan, ja tarinan kritiikki suunnataan etenkin ylimystölle. Satu muun muassa opettaa, että mielistely ei kannata ja että toisten väitteitä pitää kyseenalaistaa, jos ne vaikuttavat järjettömiltä.

Ennen kaikkea kertomus viestittää, että totuutta tai omaa näkemystään ei pidä jättää lausumatta vain siksi, että kukaan muukaan ei sitä tee.

3. Lumikuningatar

Lumikuningatar on Andersenin saduista pisimpiä. Siinä seikkailevat sisarukset Gerda ja Kai.

Paha Lumikuningatar sieppaa Kain, jolloin Gerdan tehtäväksi tulee pelastaa veljensä. Kukaan ei usko selittämättömästi kadonneen Kain olevan enää hengissä, mutta Gerda alkaa väsymättä etsiä häntä.

Lue myös: Parhaat prinsessasadut x 8 – Onko suosikkisi Pikkiriikki, Rämäpää vai ihan tavallinen prinsessa?

Talvinen matka on täynnä vaaroja ja vastoinkäymisiä. Satu on perinteinen hyvän ja pahan vastakkainasettelulle rakentuva kasvutarina, jossa hyvyys ja lojaalius lopulta palkitaan: Gerda löytää veljensä ja onnistuu pelastamaan tämän.

Lumikuningattaresta on tehty lukuisia sovituksia myöhemmin. Muun muassa C. S. Lewisin (1898–1963) Narnia-sarjaan kuuluva romaani Velho ja leijona on ammentanut paljon Andersenin kertomuksesta. Myös Disneyn Frozen-konsepti on Andersenille paljon velkaa.

H. C. Andersenin sadut ovat kestäneet aikaa parisataa vuotta, eivätkä monien näiden tarinoiden teemat vanhene tästä eteenpäinkään.

Mikä tanskalaismestarin saduista on sinun tai lapsesi suosikki?

Anna.fi: Kuka Disney-pahis olet? Testaa!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X