Vanhemman terveys 28.02.2018 Päivitetty 13.08.2019

6 lempeää ohjetta sinulle, tuore äiti!

Irene Naakka kertoo esikoiskirjassaan siitä, millaista tunnevuoristorataa tuore äiti käy läpi. Kirja perustuu naisen omakohtaisiin kokemuksiin —Naakka itse sairastui masennukseen vauvansa syntymän jälkeen.

Teksti
Maria Soininen

”Suomalainen odotas vain -mentaliteetti on turhauttava, mutta samalla on totta, etteivät vanhemmat useinkaan ole tietoisia, mitä tuleman todella pitää. Ehkä sitä valmistaudutaan ajatuksen tasolla unettomuuteen, sotkuun ja konkreettisiin asioihin, jotka voi ylipäätään ymmärtää etukäteen. Mutta miten sitä edes voisi valmistautua vauvan tuloon kaikenkattavasti, sillä esimerkiksi synnytyksen jälkeistä hormonimyrskyä on mahdotonta harjoitella etukäteen.”

Irene Naakka on tullut tunnetuksi suositusta Mutsie-blogistaan, ja sen lisäksi hän työskentelee toimittajana.  Blogissaan hän käsittelee avoimesti niitä todellisia ja vaiettuja tunteita, joita äitiyteen liittyy. Vuoden alussa ilmestynyt Naakan esikoiskirja jatkaa samalla teemalla: Hullu kuin äidiksi tullut kertoo suorapuheisesti, millaista tunteiden sekamelskaa tuore äiti käy läpi ennen raskautta, sen aikana ja synnytyksen jälkeen.

Kirjassaan Naakka toteaa kyllästyneensä selityksiin, joita äidit joutuvat viljelemään tuomitsemisen pelossa. Jotta valmiiksi herkillä olevat äidit eivät murskaantuisi ajattelemattomien töksäytysten takia, he rakantelevat selityksistä suojamuureja tunteilleen ja sanomisilleen — ja syyllistyvät usein siitäkin huolimatta. Miksi tunnen oloni masentuneeksi, eihän kunnollisen äidin pitäisi tuntea tällaista?

Kirjassaan Naakka listaa kuusi ohjetta, joilla hän ohjeistaisi lasta odottavaa tai juuri vauvan saanutta äitiä. Tärkein muistutus on heti listan kärjessä: kaikki tunteet ovat sallittuja. Lue, millaisia muita neuvoja bloggaaja-toimittaja antaisi tuoreille äideille:

1. Salli itsellesi jokainen tunne

Ei ole ihme, että tuore äiti käy läpi melkoista tunnemyllerrystä. Hormonit vaikuttavat kehossa voimakkaammin kuin koskaan ennen ja arkirytmi – ja koko elämä – on muuttunut valtavasti. On tärkeää, että sallit itsellesi kaikenlaiset tunteet: saat surra, pettyä, ärsyyntyä, pelätä, iloita tai olla tuntematta sen kummempia. Uhriutumisen tai katkeroitumisen tunteet ovat kuitenkin merkki siitä, että apua kannattaa hakea.

”Jos sisäistää, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja, elämästä tulee hieman kevyempää ja itsensä syyllistäminen vähenee.”

Koeta kääntää syyllisyyden tunteet voitoksesi: kohtuullinen syyllisyys on itse asiassa tarpeellinen tunne vanhemmuudessa, sillä se auttaa toimimaan tarvittaessa viisaammin.

2. Kuuntele itseäsi ja jousta periaatteista

Neuvoja satelee kavereista äitiin ja neuvolatädistä kätilöön, mutta muista, että toisinaan sinä itse tiedät parhaiten, miten kannattaa toimia. Jos neuvo tuntuu huonolta, sitä se varmasti onkin. Luota äidinvaistoosi, ja muista, että vain sinä tunnet lapsesi täysin. Toisaalta on myös viisautta osata pyytää apua tarpeen tullen — äitiysneuvojen antajat tarkoittavat vain hyvää, ja vinkkejä jakeleva sukulainen on parhaimmillaan tuki ja voimavara.

Pohdi, mitkä asiat ovat sinulle oikeasti merkityksellisiä — jousta niissä, joita et koe niin tärkeäksi. On täysin ok, vaikket jaksaisikaan aloittaa vauvajoogaa tai tehdä jokaista ateriaa luomuraaka-aineista. Olet silti mahtava äiti.

3. Hoida itseäsi

Vaikka äitiys tuo mukanaan kompromisseja ja priorisointia, älä tingi oman hyvinvointisi perustuksista. Kukaan ei voi nukkua puolestasi, eikä omaa rentoutumishetkeä löydy, ellet osaa sitä vaatia. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on äidille tärkeää, sillä se heijastuu lapsen vointiin. Pieni vauva tarvitsee rakkauttasi ja huolenpitoasi — ei ylisuorittajaäitiä, joka nipistää yöunista, jotta ehtisi siivota koko talon ennen muiden heräämistä.

Kodin ulkopuolelle lähteminen tekee tuoreelle äidille hyvää, mutta kynnys lähtemiselle voi olla korkea.

4. Lähde ulos

Naakka kertoo kirjassaan, kuinka hän kontrollifriikkinä sulkeutui lapsensa vauva-aikana neljän seinän sisälle. Epävarmuus siitä, pärjäisikö ja jaksaisiko hän pienen vauvan kanssa ulkomaailmassa, kävi liian suureksi. Myöhemmin Naakka kertoo katuneensa valintaansa — mitä aiemmin hän olisi uskaltautunut lähtemään liikkelle, sitä nopeammin hän olisi huomannut pärjäävänsä ihan hyvin. Vaikka pelkkä ajatus reissusta ostoskeskukseen tai lähipuistoon ahdistaisi, kokeile silti. Todennäköisesti toinen kerta sujuu jo helpommin. Kodista poistuminen tekee hyvää ennen kaikkea sinulle, ja pelkkä muiden ihmisten näkeminen antaa energiaa vauva-arkeen.

”Kun lähtee siinä tilassa vauvan kanssa ihmisten ilmoille, se on kuin riuhtaisisi laastarin irti. Se on aluksi tuskallista, mutta se kannattaa. Se tervehdyttää.”

5. Vaadi apua

On ymmärrettävää, että äidiksi tultuaan haluaisi näyttää koko maailmalle että pystyy, jaksaa ja hoitaa tilanteen kuin tilanteen. Muista kuitenkin, ettei sinun tarvitse jaksaa yksin. Äideillä on samanlainen oikeus saada apua kuin muillakin ihmisryhmillä: nuorilla, parikymppisillä, isillä, työhönsä uupuneilla, työttömillä, uniongelmaisilla ja vanhuksilla.

On suurta viisautta tunnistaa se hetki, kun mieli saattaisi tarvita ammattiauttajan apua esimerkiksi tunnelukkojen käsittelyssä. Menneisyyden kokemuksilla on yllättävän suuri merkitys itseemme ja läheisiimme — miten väärin onkaan, että mielenterveydestä huolehtiminen jää usein ulkokuoreen liittyvän hyvinvointipuheen alle. Äitinä teet suuren palveluksen ennen kaikkea vauvallesi, kun muistat pyytää apua itsellesi ajoissa.

Jos oma tukiverkko puuttuu, apua arkeen saa esimerkiksi kotipalvelusta. Mielenterveyspalveluja tarjoaa julkisen terveydenhuollon lisäksi esimerkiksi kolmannen sektorit järjestöt. Muista myös, ettei kukaan voi määritellä avuntarvettasi: ole siis jämäkkä, kun pyydät apua. Joskus synnytyksen jälkeistä kurjaa oloa ja jopa masennusta vähätellään, mutta sinä tiedät parhaiten, missä jaksamisesi rajat kulkevat.

6. Nauti

Vauva-arki on harvoin pelkkää ihanuutta ja unelmaa. Vanhemmat ovat kovilla etenkin silloin, kun lapsi on sairas tai viettää yöt huutaen. Jos tuntuu pahalta, itkettää ja väsyttää, myönnä se reilusti. Koeta kuitenkin nauttia vauva-ajasta edes pieni hetki kerrallaan — kuinka ihmeellinen ja ainutlaatuinen lapsesi onkaan!

Katso lastasi, haistele vauvantuoksua, koske pehmeää ihoa, kuuntele tuhinaa, purista pientä kättä. Te olette samalla puolella. Niistä pienistä onnen hetkistä saat voimaa synkkiin aikoihin, ja jossain vaiheessa helpottaa varmasti.

 

Lähde ja sitaatit: Naakka, Irene: Hullu kuin äidiksi tullut (Minerva Kustannus 2018)

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X