Vanhemmuus 31.12.2019 Päivitetty 21.08.2023

80-luvun äiti oli madonna ja rakastaja - näin lehdissä neuvottiin olemaan hyvä äiti ja puoliso: ”Jätä seksikirja esille”

Kurkkasimme 1980-luvun Kaksplus-lehtiin.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Kaksplussan arkisto, iStock

80-luvun lapset, näin teidän äitienne aikana elettiin perhearkea! Vaikka äidit kipuilivat ristiriitaisessa naiskuvassa, samalla perhe-elämä tasa-arvoistui. Enää ei ollut edes pakko synnyttää maaten.

Epiduraali yleistyy ja saa hehkutusta

Puudutteiden käyttö synnytyksissä alkoi yleistyä 80-luvulla. Kaksplus 2/1984 kertoo Artturin syntymästä, jossa Mirja sai epiduraalipuudutteen. Äiti hehkuttaa puudutteen olleen suuri helpotus.

”HYKSissä sen saa virka-aikana, jos anestesialääkäri on vapaana”, Mirja kertoi. Uutta äidille sairaalassa oli myös se, että vauva sai päivät olla hänen vierellään.

Pystyasento sallitaan synnytyksissä

”Tähän asti on perinteisesti synnytetty makuulla sängyssä. Nyt aletaan sallia muitakin asentoja. Synnytystuoleja on hankittu moneen paikkaan”, kertoo Kaksplus 2/1984. Myös sellaiset vuoteet alkoivat yleistyä, joissa oli mahdollisuus nostaa sängynpäätyä, jotta synnyttäjä pääsi puoli-istuvaan asentoon.

1980-luvun lehdissä: juttu koeputkihedelmöityksestä ja ompelukaavoja ulkovaatteille.

Itsestään huolehtiminen aiheuttaa juoruja

”Mieheni kannusti minua liikunnallisten harrastusteni pariin ja hoiti tyttöä töistä tultuaan, kun äiti lähti painoja nostelemaan. Ollessani päivisin kotona lapseni kanssa olen yrittänyt ystävystyä muiden tämän lähiön kotiäitien kanssa, vaan hepä katsovat minua karsaasti.

Olen kuullut minua haukuttavan huonoksi äidiksi, huoraksikin, joka ei lapsestaan välitä. Juoksee vaan kuntosalilla ja laittaa naamaansa ja yrittää vampata muiden miehiä (niin, näiden rouvien aviomiehet kyllä aina morjestavat minulle ja ovat ystävällisiä).  Nautin peuhaamisesta tyttäreni kanssa ja jaksan keksiä leikkejä. Haluavatko muut rouvat mustata mieleni, sillä yhtään ystävätärtä minulla ei ole”, pohtii nimimerkki Onnellinen kaikesta huolimatta.

Monissa 80-luvun lehtijutuissa kannustetaan äitejä liikkumaan ja pitämään huolta itsestään, jopa suorasukaisesti. Kevään kohennusohjelma naisille (Kaksplus 3/1982) käskee vaihtamaan ilmettä, laihtumaan liikkumalla ja kohentamaan ulkonäköä.

Kotihoidontukea sai vain 3 lapsen perhe

700 markan suuruista tukea saivat vuonna 1982 vain ne perheet, joissa oli kolme alle kouluikäistä lasta. Nuorimmaisen tuli olla kotihoidossa. Tuohon aikaan keskusteltiin siitä, väärinkäytetäänkö tukea. Kaksplus uutisoi kuitenkin selvityksestä, jossa 95 prosenttia tukea saavista perheistä käytti sen lastenhoitoon. Selvitys osoitti myös sen, että monet eivät olleet tienneet mahdollisuudestaan saada tukea.

80-luvun lapset

Odottava äiti oli puhtoinen madonna. Raskausvatsa piilotettiin häveliäästi.

Takahampaat voi muovittaa

Alle 5-vuotiaille lapsille ei suositeltu fluorihammastahnaa. Sitä kuitenkin pidettiin tärkeänä nimenomaan takahampaiden suojaamisen kannalta.

Lehdessä uutisoitiin myös toisesta keinosta: lapsen takimmaiset hampaat voidaan pinnoittaa muovilla. Pinnoitus täytyy tosin laittaa heti takahampaiden puhjettua. Pinnoitusta ei saanut ilman hammaslääkärin tapauskohtaista harkintaa.

80-luvun lapset ja kouluvaatteet

”Koulusta tullessa on järkevä tapa vaihtaa ’siviilit’ päälle, jolloin kouluvaatteet pysyvät siistinä. Tämä ei ole turhaa hienostelua”, ohjeistaa Kaksplus 1/1984.

Juopot ja marttyyrit

Lehti esittelee sukupuun, joka on uusi perheterapiamalli. Sillä pyritään katkaisemaan edellisten sukupolvien aiheuttamat negatiiviset kierteet: ”Paitsi että juoppous synnyttää marttyyriutta, myös marttyyrius synnyttää juoppoutta”, lehdessä todetaan. Ongelmiin päästään parhaiten kiinni tutkimalla omaa sukupuuta.

80-luvun lapset

Vauvanvaatteiden värimaailmaa 80-luvun tyyliin.

Vauva kulkee autossa vaunukopassa

Vanhempia kehotetaan kuljettamaan vauvaa vaunukopassa, ennen kuin vauva on yhdeksän kuukautta vanha. Sen jälkeen vauva voi jo istua lastenistuimessa selkä menosuuntaan päin.

Isommat lapset, 5-vuotiaasta ylöspäin, kehotetaan istuttamaan turvavöihin takapenkille. Lapsen alle laitetaan niin kutsuttu turvatyyny, joka nostaa lapsen turvavöihin nähden sopivalla tasolle. Vanhempia varoitetaan kuljettamasta lasta etupenkillä sylissä, sillä kolarin sattuessa lapsi toimii aikuisen turvatyynynä.

”Metelin tekeminen vauvalle tärkeää”

Näin toteaa Kaksplussan kotineuvola-liite. 80-luvun lapset soittavat rumpuja, marakasseja ja huuliharppuja. Musiikkikasvatus tekee lapsesta onnellisen ja musiikkiin myönteisesti asennoituvan, tietää neuvolaliite 1982.

Tiedettiin, että musiikki aktivoi puheen kehittymistä ja mielikuvitusta.

Lue myös: ”Kauniisti ruskettunut vauva on kaikkien äitien unelma” – 10 poimintaa, joita et tiennyt 70-luvun perhe-elämästä

Puhutaan seksistä ja kehutaan toisiamme

Pareja kehotettiin keskustelemaan seksistä sitä parantaakseen, vaikka se tuntuisi vaikealta. Jos seksin puheeksi ottaminen tuntuu kuitenkin ylettömän hankalalta, on annettu vinkiksi, että puolison saataville kannattaa jättää seksiä käsittelevä kirja.

”Ehkäpä hienovaraisin tapa on jättää kirja esille niin, että toinen saa sen käsiinsä. Kun sitten voidaan pitää varmana, että kumppani on sen lukenut, kysytään luontevasti, mitä hän arvelee siitä. Näin päästään keskustelun alkuun.”

Sukulaiset pukivat 80-luvun lapset

Kierrätyshenkisyyteen yleisesti ei juurikaan kannusteta. Lastenvaunuista kehotetaan kuitenkin pitämään hyvää huolta, jotta ne säästyvät muillekin perheen lapsille.

80-luvun lapset saavat vaatteitansa käytettyinä suvun piiristä, ja siksi muistutetaan vaatteiden hyvästä pidosta. Kirpputorit tai kierrätys tuntemattomien kesken ei ole huomionarvoinen ilmiö.

Lapsettomuus, pinnasängyt, mammakerhon puutarhajuhlat, avioero. Kansiaiheita 1982.

Ihmeellinen housupulkka

Lehdessä intoillaan uudesta innovaatiosta, joka ei ihan lähtenyt valtavirtaan. Housut on valmistettu muovitetusta puuvillakankaasta. Takapuoleen on hitsattu paksunlainen muoviosa, jossa on kuusi liukuraitaa.

Pulkkaosan ja housujen väliin on laitettu vaahtomuovi pehmentämään laskuja. Hinta on noin 70 markkaa.

Odottavan äidin ituleipä

Kasvissyöjän raskaus on ollut selvästi valtavirrasta poikkeava. Tänä päivänä uutiskynnys tuskin ylittyisi, mutta tuolloin tilanne oli toinen.

Inkeri Kiviharju (Kaksplus 6/1982) kertoo syövänsä leivän sijasta ituleipää ja -puuroa – maidon Inkeri korvaa seesam- ja mantelimaidolla. Kasvissyöjä-Inkeri kertoo syövänsä usein ”pöperöitä”. Näitä hän valmistaa marjoista, hedelmistä tai siemenistä. Lisäksi hän kertoo syövänsä biodynaamisesti tuotettuja kasviksia.

Jutussa käydään läpi lapsen mitat ja äidin hemoglobiini. Ne ovat normaalit.

80-luvun lapset sai tehdä ”vanhana”

Synnyttävän äidin iällä ei enää ole niin paljoa väliä, mistä Kaksplus 10/1982 kiittää lääketieteen kehittymistä. Jutussa kuitenkin muistutetaan, että 35 vuodesta ylöspäin äideille tehdään keisarileikkauksia useammin kuin nuoremmille.

Tähän ei lehden mukaan ole aina lääketieteellistä perustetta, vaan leikkauksia tehdään myös varmuuden vuoksi.

80-luvun lapset

Parisuhdejutuissa oli yläosattomia tai täysin alastomia naisia.

Eroäiti, älä uskoudu sinkkuystävälle

Avioero ei enää ole tabuaihe. Kaksplus käy läpi ohjeita hyvään eroon: ystäviltä ei välttämättä saakaan sellaista tukea, jota on kaivannut.

”Tavallisesti parhaimman tuen saa sellaisilta henkilöiltä, jotka ovat itsekin kokeneet avioeron tai joiden oma suhde on niin vakaa ja mukava, että piiriin voidaan ottaa yksinäinen ulkopuolinen pelkäämättä tämän vapaan miehen tai naisen voivan riistää puolison itselleen.”

Eron aiheuttamaa syyllisyyttä helpottamaan lehdessä todetaan, että lasten on kuitenkin parempi elää kodissa, joka ei ole riitaisa ja onneton.

Lapsiperhe-elo 1981-1989

  • 1981 Perheen keskikoko on 3,1 henkeä. (Nykyisin: 2,8).
  • 1982 MPR-rokotusohjelma alkaa Suomessa.
  • 1983 Laki antaa lapselle ja hänen luotaan poissa asuvalle vanhemmalle oikeuden pitää toisiinsa yhteyttä.
  • 1984 Lapsen ruumiillinen kurittaminen kielletään lailla.
  • 1985 Puolisot saavat yhtäläiset mahdollisuudet valita sukunimi. Lapselle voidaan antaa kumman tahansa sukunimi.
  • 1985 Kotihoidontuki tulee lakiin.
  • 1985 Vanhempainetuudet jaetaan äitiys-, vanhempain- ja isyysrahaan.
  • 1987 Tasa-arvolaki kieltää syrjinnän sukupuolen perusteella ja tukee naisen asemaa työelämässä.
  • 1989 YK:n yleissopimus lapsen oikeuksista syntyy ja takaa oikeuden mm. yksityisyyteen ja kirjesalaisuuteen.

Lähteet: Tilastokeskus, STM, tasa-arvo.fi, eduskunta, THL, Kela.

80-luvun lapset: vauvojen suosikkinimiä

Tytöt: Heidi, Sanna, Anna, Hanna, Johanna, Tiina, Katja, Jenni, Satu, Laura

Pojat: Mikko, Antti, Juha, Janne, Jani, Mika, Timo, Marko, Sami, Ville

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X