Lapsen terveys 19.05.2021 Päivitetty 26.06.2023

D-vitamiinin suositus, yliannostus ja puutos: paljonko on tarpeeksi – entä liikaa?

D-vitamiini on vauvan ja lapsen kehitykselle välttämätön tuote, mutta liika on liikaa. THL:n asiantuntija kertoo, milloin D-vitamiinin suosituksen ylittämisessä voi olla kyse yliannostuksesta ja alittamisessa puutoksesta.

Teksti
Maija Kajanto
Kuvat
iStock

D-vitamiinin yliannostukseen voi liittyä lapsen terveyteen, kasvuun ja kehitykseen vaikuttavia haittoja. Vaikka D-vitamiini on tarpeellinen lisä, liioitteluun ei kannata lähteä.

D-vitamiinia aletaan yleensä syöttää kahden viikon ikäiselle vauvalle. Siitä eteenpäin saantisuositukset vaihtelevat lapsen iän mukaan. D-vitamiinilisä on välttämätön lisä, olipa lapsella muuten millainen ruokavalio tahansa. Täysimetettykin vauva tarvitsee D-vitamiinia.

­–­ Äidinmaidossa on keskimäärin vain hyvin vähän D-vitamiinia, ja se ei riitä kattamaan vauvan D-vitamiinin tarvetta. Siksi riittävä D-vitamiinin saanti tulee aina varmistaa D-vitamiinilisällä, erikoistutkija Sari Niinistö Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta muistuttaa.

D-vitamiinille asetettu turvallinen, haitaton yläraja 0–6 kuukauden iässä on 25 µg/päivä ja 6–12 kuukauden iässä 35 µg/päivä.

1–10-vuotiaille lapsille määrä on 50µg/päivässä ja yli 10-vuotiaille lapsille ja aikuisille 100µg päivässä.

Odottaja: saatko raskausaikana tarpeeksi näitä vitamiineja?

Älä ylitä, älä alita D-vitamiinin suositusta

Pitkäkestoinen, vakava yliannostus voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan ja veren kalsiumpitoisuuden nousuun, mistä voi seurata väsymystä, ruokahaluttomuutta, vatsavaivoja ja sydän- ja hermostoperäisiä oireita.

Vuonna 2018 Vaasan seudulla ilmeni tapauksia, joissa verkkokaupan vahvennettu D-vitamiini aiheutti lapsille yliannostuksia. Tapaukset saivat Vaasan keskussairaalan varoittamaan liiallisista D-vitamiinimääristä.

Tilapäinen D-vitamiinilisän annosteluohjetta suurempi määrä ei ole ongelma.

– Kun tilanne havaitaan, asia korjataan heti jatkamalla D-vitamiinivalmisteen käyttöä annosteluohjeen mukaisesti.

Jos vauva on saanut pitkään D-vitamiinia annosteluohjeen vastaisesti, lapsen yksilöllinen tilanne on hyvä arvioida omassa neuvolassa. Samoin kannattaa toimia, jos D-vitamiini on unohtunut useammaksi viikoksi.

– Kun huomataan, että D-vitamiini on unohtunut, asia korjataan heti jatkamalla D-vitamiinivalmisteen käyttöä annosteluohjeen mukaisesti. Ei ole tarpeen ottaa tuplamääriä. Tilapäinen, esimerkiksi viikon unohdus D-vitamiinilisän ottamisessa ei ole ongelma, Niinistö vakuuttaa.

Ylipainoiselle suurempi annos?

Hetkittäin käydään keskustelua myös siitä, pitäisikö D-vitamiinin annostusta säätää kilojen mukaan. Jos esimerkiksi lapsella on runsaasti ylipainoa, olisiko D-vitamiinin saantia syytä lisätä?

– Toistaiseksi ei ole annettu kansallista erillistä D-vitamiinilisän annostelusuositusta ylipainoisille lapsille tai aikuisille, Sari Niinistö toteaa.

Tutkimusten perusteella tiedetään, että ylipaino on yhteydessä matalampiin verestä mitattuihin D-vitamiinitasoihin.

– Voi kuitenkin olla niin, että ylipainoisilla D-vitamiini on varastoituna runsaampaan rasvakudokseen ja tarpeen vaatiessa se voidaan ottaa sieltä elimistön käyttöön. Näistä asioista tarvitaan vielä lisää tutkimuksia, Niinistö kiteyttää.

Anna.fi: Kuivat limakalvot, väsymystä, kiillottomat hiukset? Elimistösi tarvitsee näitä vitamiineja

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X