Vanhemman terveys 20.11.2018 Päivitetty 13.08.2019

Hyötyliikunta on esimerkki lapsillekin – vinkit liikuntainnon lisäämiseen!

Syyspimeys ja sateinen ilma houkuttavat jäämään sohvalle, mutta liikkuminen on etu paitsi sinulle myös jälkikasvulle, joka oppii esimerkistäsi ja ottaa liikunnan luonnolliseksi osaksi elämää. Jos inspiraation puute uhkaa, hae vertaistukea kirjoista tai vaikka Instagramista!

Teksti
Elisa Hurtig
Kuvat
Paula Kukkonen & Sara Pihlaja / Otavamedia

Vaikka liikkuminen on hyödyksi jokaiselle aikuiselle, ei pienten lasten vanhempien liikkuminen tee hyvää pelkästään heille itselleen. Vuosi sitten Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa tarkistetun tutkija Kaisa Kasevan väitöskirjan mukaan vanhemman näyttämä esimerkki kannustaa myös lapsia liikkumaan. Tavallinen arkinen hyötyliikunta riittää.

Kaksplus kysyi kahdelta lukijaltaan Karoliinalta, 32, ja Julialta, 25, liikkuvatko he itselleen vai myös esimerkin vuoksi. Kävi ilmi, että esimerkin antaminen on molemmille yksi motivaattori lähteä liikkeelle silloin, kun sohva houkuttelisi.

hyötyliikunta

Julia harrastaa paljon hyötyliikuntaa. Pyörällä pääsee kätevästi lapsen kanssa niin kauppaan kuin puistoonkin.

– Koen, että äitinä velvollisuuteni on viedä lapsi päivittäin ulos purkamaan energiaa. Saan siinä samalla itsekin liikuntaa, Julia sanoo.

Karoliina puolestaan on huomannut, että hänen esikoistyttärensä katsoo jo, mitä hänen äitinsä tekee. Kun Karoliina jumppaa, lapsi saattaa tulla mukaan. Hyötyliikunta tulee näin tutuksi jo lapsena.

– On mahtavaa, jos tyttärilleni tulee sellainen olo, että liikkuminen on kivaa. Olisi hienoa, että lapsuudessa opitut tavat kantaisivat myöhemmälläkin iällä, hän pohtii.

Ei pakkopullaa

Myös Julia toivoo, että lapsi oppisi liikunnan ilon vanhempien esimerkin kautta.

– Olemme molemmat mieheni kanssa liikunnallisia ja haluamme välittää liikunnan merkityksen tyttärellemme, jotta hän oppisi nauttimaan liikkumisesta, eikä pitäisi sitä pakkopullana. Jotta hän ei sanoisi, että onko pakko mennä pyörällä vaan ajattelisi automaattisesti, että hei mennään pyörällä.

Hyötyliikunta

Karoliina yhdistää vaunulenkin lihaskuntotreeniin.

Mutta entä, jos arki vaatii veronsa: lapsi ei nuku tai sairastelee paljon, töissä on stressiä… Ei kai se sohvalla pötköttely häpeäksi ole? No ei tietenkään.

– Sanoisin, että ensin on syytä laittaa elämän peruspalikat kuntoon. Lepo on tärkein, sitten ruoka. Vasta niiden ollessa mallilla, kannattaa aloittaa rivakampi liikkuminen, Karoliina sanoo.

– Pieni kävely ulkona ei ole väsyneenäkään haitaksi, hän pohtii.

Ideoita ja vinkkejä kotitreeniin

Jos liikunta takkuaa, intoa ja inspiraatiota liikkumiseen kannattaa hakea aktiivisesti niin kirjoista, verkosta kuin vaikkapa liikkuvilta ystäviltä. Tässä muutama vinkki:

 

Kirjat

Anna Saivosalmi: Treenaa kotona – 10, 20 tai 30 minuuttia (Tammi)

Lorena Pajalunga: Joogaleikki – Rohkea leijona ja kepeä perhonen (Nemo)

Jenni Tuokko: Liiku läpi raskauden (Nemo)

 

Youtube:

Fitness Blender: Hauskoja jumppia muutaman minuutin pikajumpista pitkiin harjoituksiin. Paljon treenejä, joihin ei tarvitse edes jumppavälineitä.

Fightmaster Yoga: Joogaopettajan kanavalta löytyy niin muutaman minuutin mittaisia aamujoogia kuin pitkiä astangajoogaharjoituksiakin.

Popsugar fitness: Hauskoja jumppia, cardio-treenejä ja lihaskuntoharjoituksia.

 

Instagram:

Bubs2bikinis: Loistavia 20 minuutin kotitreenejä kiireisille vanhemmille.

Danalandgren: Hyviä treenivideoita muun muassa lantonpohjalle ja keskivartalolle.

Goodfortheswole: Nopeita kotitreenivideoita. Treeneissä voi käyttää lapsia painoina.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X