Vanhemman terveys 21.01.2019 Päivitetty 05.12.2022

Itsemyötätunto parantaa elämänlaatua – 6 helppoa vinkkiä sen harjoittamiseen

Itsemyötätunto vaikuttaa elämään kokonaisvaltaisesti, mutta sen oppiminen on usein vaikeaa. Vihapuheesta itseä kohtaan ei kuitenkaan ole hyötyä, joten lopetetaan se. Keräsimme 6 vinkkiä itsemyötätunnon helppoon harjoitteluun.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
iStock

Peili. Sieltä löytyy jokaisen pahin vihollinen. Raskauden jälkeen peilin näkymä voi ahdistaa entisestään. Kehon virheiden etsiminen ja itsensä sättiminen eivät kuitenkaan auta mitään, päinvastoin. Sättimisen sijaan kokeile tällä kertaa itsemyötätuntoa!

–Itsensä syyttäminen vain pahentaa oloa. Silloin on helppo nähdä arvostelevia katseita myös muiden silmissä, syömishäiriöiden hoitoihin erikoistunut psykoterapeutti Taina Karman-Mäkiniemi sanoo.

Oikeasti ketään ei todennäköisesti kiinnosta toisten muhkurat. Usein iän myötä myös armollisuus omaa kehoa kohtaan lisääntyy. Raskauden jälkeen keho ei tietenkään voi olla samanlainen kuin ennen. Se kannattaa hyväksyä. Itsemyötätunto auttaakin kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa.

– Keho muovautuu elämän aikana joka tapauksessa, kun ikää tulee lisää ja hormonituotanto muuttuu. Edes kolmekymppisenä vartalo ei voi enää olla samanlainen kuin parikymppisenä.

Itsensä hyväksymisessä on tärkeässä roolissa mahdollinen puoliso, joka toivottavasti arvostaa tuoretta äitiä ihmisenä, eikä arvostele muuttunutta kehoa. Olennaisinta on silti se, miten puhut itse itsellesi.

– Kauniisti itsestä puhuminen on harmillisen harvinaista. Kannattaa pohtia, tekeekö raskausarpien manaaminen sinusta paremman äidin. Tai vaikka kuinka haukkuisit itseäsi läskiksi, kilot eivät siitä lähde.

Itsemyötätuntoa voi opetella ja kaunista puhetta itselle on hyvä harjoitella heti jo lasten vauva-aikana. Jos äiti puhuu koko ajan kehonsa virheistä, lapsikin oppii kasvaessaan arvostelemaan itseään.

Näin harjoittelet itsemyötätuntoa

1. Mene seisomaan peilin eteen ja katso itseäsi silmiin.

2. Hengitä rauhallisesti muutamia kertoja nenä kautta sisään ja ulos kevyesti suun kautta puhaltaen. Voit laittaa käden pallean päälle hetkeksi.

3. Katsele itseäsi lempeästi, arvostelematta ja mittaamatta.

4. Pohdi, minkä kehosi osan voisit ajatella hyväksyväsi ensimmäisenä: ehkä sinulla on kauniit nilkat, kädet, silmät tai korvat?

5. Sano itsellesi ääneen, että olet hyvä sellaisena kuin olet.

6. Toista harjoitus joka päivä.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X