Minun tarinani 18.06.2021 Päivitetty 06.09.2021

Kohdunpoisto oli Pirkon, 37, parhaita päätöksiä, ja parisuhde on hänelle perhe: ”Olen yhtä nainen kuin ennenkin”

Pirkon endometrioosi oireili niin pahoin, että kohdunpoisto oli lopulta ainoa ratkaisu kipujen hillitsemiseksi.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Juha Heikkinen

Kohdunpoisto oli Pirkko Moision, 37, elämän parhaimpia päätöksiä.

Pirkko sairastaa endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia. Hän ehti kärsiä sairaudesta 28-vuotiaaksi, ennen kuin hän sai diagnoosin. Kivuliaiden ja runsaiden kuukautisten lisäksi endometrioosi aiheutti Pirkolle alavatsa- ja yhdyntäkipuja, virtsaamisvaikeuksia, alavireisyyttä ja väsymystä.

Teini-iässä Pirkolla oli ollut vaikeaa kuukautisten aikaan, mutta parikymppisestä alkaen kipua oli muulloinkin. Sairaus vaikeutti arjessa jaksamista ja kariutti parisuhteita.

Endometrioosi on Pirkon mielestä tabu, jota vähätellään.

– Aika usein saa kuulla sellaista, että kyllähän kivut kuuluvat naisen elämään, hän miettii.

Diagnoosi oli helpotus, koska Pirkko oli osannut epäillä asiaa itsekin – ja viimein vaivalle saatiin nimi ja asianmukainen hoito. Hänet leikattiin kaksi kertaa. Leikkauksissa poistettiin endometrioosikiinnikkeitä muun muassa vatsakalvolta, munanjohtimista ja virtsarakosta.

Vartin välein vessaan – myös öisin

Kahden leikkauksen jälkeen endometrioosi ja elämä asettuivat. Tautiin oli löytynyt lääke, joka hillitsi kiinnikkeiden kasvua.

Hiljalleen Pirkko alkoi kärsiä alaselkäkivuista. Kipuja alettiin tutkia, ja havaittiin, että Pirkon kohdussa kasvanut myooma oli suurentunut.

– Kun minut passitettiin gynekologille, tajusin, että olihan minulla ollut koko ajan muitakin oireita. Hektinen elämäntilanteeni oli vain estänyt tiedostamasta niitä. Kipuun tottuu.

Vuonna 2019 lääkäri kertoi, että kohdunpoisto olisi Pirkon tilanteessa vaihtoehto. Seuraava vastaanottoaika sovittiin muutaman kuukauden päähän, mihin asti Pirkolla oli aikaa harkita asiaa. Oli aina mahdollisuus, etteivät oireet pahenisi enää eikä kohdunpoisto olisikaan tarpeellinen.

Oireet kuitenkin pahenivat. Myooma kohdussa painoi virtsarakkoa niin, että vessaan oli mentävä vartin välein. Pirkko ei pystynyt edes nukkumaan vessareissuiltaan.

Valinta oli selvä.

kohdunpoisto

Luonto antoi Pirkolle voimaa niin kohdunpoistoon valmistautuessa kuin sen jälkeenkin.

Miten kohdunpoisto vaikuttaa naiseuteen?

Kohdunpoiston tullessa ajankohtaiseksi Pirkko oli elänyt parisuhteessa 10 vuotta. Pariskunta oli jo suhteensa alkuvaiheilla vaihtanut ajatuksia perheenlisäyksestä ja tullut siihen tulokseen, etteivät he välttämättä tarvitse lapsia.

”Kävin pitkiä ja erikoisia keskusteluja ystävieni ja perheen kanssa.”

Lähipiiri ei suhtautunut yhtä levollisesti lapsettomuuteen.

– Huomasi kyllä, että jotkut lähipiiristä olivat yhä elätelleet toivoa, että ”kyllä se Pirkkokin vielä joskus tekee lapsia”, hän naurahtaa. – Kävin pitkiä ja erikoisia keskusteluja ystävieni ja perheen kanssa.

Pirkko kertoo ymmärtävänsä, että monilla ihmisillä on lapsen tarve. Diagnoosi endometrioosista ja pelkkä ajatuskin kohdunpoistosta voi olla toiselle valtava kriisi. Hän toivoisi kuitenkin yhtä lailla muistettavan, että kaikille jälkikasvu ei ole onnellisen elämän avain.

– Jo kaksi ihmistä muodostaa perheen.

Vaikka Pirkolle valinta kohdunpoistosta oli lopulta helppo, sen vaikutukset naiseuteen ja naisellisuuteen pohdituttivat häntä.

– Yhteiskunnassamme elää vahvasti käsitys, että naisten kuuluu synnyttää ja olla äitejä. Täytyi tosissaan pohtia, ovatko omat päätökseni sellaisia, että haluan pitää niistä kiinni.

Lisäksi Pirkkoa huoletti, joudutaanko munasarjatkin poistamaan. Se olisi tarkoittanut vaihdevuosien alkamista 35-vuotiaana.

– Siihen valmistautuminen vaati henkistä ponnistelua.

Kohdunpoisto paransi elämänlaatua

Kohdunpoisto sujui niin kuin pitikin, eikä munasarjoja jouduttu poistamaan. Leikkauksesta toipumisessa kesti kaikkiaan pari kuukautta. Sairaslomaa annettiin kaksi ja puoli viikkoa.

– Taapertelin metsässä tosin jo kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen, Pirkko hymyilee.

Pirkko on ulkoilmaihminen, joten luonto antoi hänelle voimaa sekä ennen että jälkeen leikkauksen. Hän kehottaakin kaikkia kohdunpoistoa harkitsevia tai siitä jo toipuvia pitämään kiinni asioista, jotka tuntuvat itselle hyviltä ja tärkeiltä.

”Keskustelu auttaa jäsentämään omiakin ajatuksia.”

Hän rohkaisee myös keskustelemaan aiheesta avoimesti kumppanille. Parisuhdepäivityksessä olisi syytä käydä läpi ainakin se, muuttaako kohdunpoisto asioita ja jos muuttaa, millä tavalla.

– Keskustelu auttaa jäsentämään omiakin ajatuksia.

Pirkko valmistuu toukokuun lopulla seksuaaliterapeutiksi.

Hän oli kiinnostunut alasta jo ennen diagnoosiaan ja kohdunpoistoa, mutta omat kokemukset ovat vahvistaneet intohimoa alaa kohtaan.

– Omakohtaisuus auttaa työssä ymmärtämään asiakkaita, ja se tuo työhön erilaista näkökulmaa.

Pirkkoa ei enää mietitytä, miten kohdunpoisto vaikuttaa hänen naiseuteensa tai naisellisuuteensa. Pitkien pohdintojen tuloksena kuuluu kirkas vastaus: ei mitenkään.

– Olen edelleen sama nainen ja yhtä nainen kuin ennenkin.

Lue lisää: Lukijan tarina: ”Endometrioosi oli viedä vauvani”

Kotiliesi.fi: Parantaako kohdunpoisto elämänlaatua? Näin asiantuntija vastaa

Kommentit (1)

Tietenkin kun on painavat lääketieteelliset syyt niin tällaiseen ryhdytään, ei muuten. Tässä jotenkin annetaan ymmärtää että olisi ollut vaihtoehtoja, mahd. lääkinnällisesti, mutta kohdunpoistoon ei ryhdytä enää niin kuin muistan 90-luvulla, sillä kohtuu myös kannattaa muita elimiä ja sen puuttuminen vaikuttaa esim vatsaonteloon rakenteellisesti (missä määrin se vaikuttaa hormonitoimintaan, jos ollenkaan, en tiedä)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X