Vanhemman terveys 14.01.2023 Päivitetty 09.01.2024

Minipillerit sopivat lähes kaikille – Kuulutko heihin, joille ehkäisymuoto käy erityisen hyvin?

Onko minipillereillä haittavaikutuksia? Entä onko niiden ehkäisyteho e-pillereitä heikompi? Asiantuntija vastaa yleisimpiin minipillereitä koskeviin uskomuksiin.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

E-pillerit eli yhdistelmäehkäisypillerit ovat pitkään olleet suosituin hormonaalinen ehkäisymenetelmä. Yhdistelmäehkäisypillereihin liittyy esimerkiksi kohonnut veritulppariski, jonka vuoksi ne eivät sovi kaikille. Yksi vaihtoehto e-pillereille ovat minipillerit.

Minipillerit sisältävät keltarauhashormonia eli progestiinia. Ne sopivat ehkäisyksi myös niille naisille, jotka eivät voi käyttää estrogeenia ja keltarauhashormonia sisältäviä yhdistelmäehkäisypillereitä.

Lue myös: E-pillereitä ei suositella synnytyksen jälkeen: terveysriski voi olla pitkään koholla

Minipillerit muuttavat kohdunkaulan liman koostumukseltaan sellaiseksi, etteivät siittiöt pääse enää liikkumaan siellä. Osa minipillereistä myös ehkäisee ovulaation.

– Toisin kuin e-pillereissä, useimmissa minipillereissä ei pidetä lainkaan väliviikkoa niiden syömisestä. Uusimmassa minipillerivalmisteessa pidetään neljän päivän tauko varsinaisista pillereistä. Niissäkin tauon aikana otetaan silti lumepillereitä, koska päivittäinen pilleri auttaa muistamista, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, gynekologi Eeva Kajalo Terveystalosta.

Minipillereihin ei liity vakavia haittavaikutuksia, joten niitä voi käyttää huoletta silloinkin, kun yhdistelmäehkäisyn käyttäminen ei ole mahdollista.

– Estrogeeniä sisältävät yhdistelmäehkäisyvalmisteet eivät sovi aurallista migreeniä sairastaville, juuri synnyttäneille, alle puolivuotiasta lasta imettäville tai henkilöille, joilla on jokin laskimo- tai valtimotukokselle altistava tekijä, Kajalo muistuttaa.

Pian synnytyksen jälkeen laskimotukosriski on koholla raskauden takia, joten silloin ei saa käyttää yhdistelmäehkäisyä. Lisäksi yhdistelmäehkäisypillereiden sisältämä estrogeeni saattaa vähentää äidinmaidon eritystä. Minipillerit sopivat kuitenkin tässäkin tilanteessa.

– Keltahormoniehkäisyn voi aloittaa aikaisintaan kuusi viikkoa synnytyksestä, kun taas yhdistelmäehkäisyvalmisteiden kanssa imettävän äidin on odotettava siihen asti, että lapsi on puolivuotias.

Minipillerit aiheuttavat usein tiputteluvuotoa – koska kannattaa kokeilla toista valmistetta?

Uusimmat minipillerivalmisteet ovat ehkäisyteholtaan käytännössä yhtä tehokkaita kuin yhdistelmäehkäisyvalmisteet.

Uskomus minipillereiden huonommasta ehkäisytehosta on vanhentunut. Aiemmin vanhojen minipillereiden ehkäisyteho ei ollut yhtä hyvä kuin e-pillereillä, ja niitä käyttävän piti olla tarkkana sen suhteen, ettei pillereiden ottamisaika heitellyt yli kuutta tuntia.

Minipillereiden käyttö on jatkuvasti lisääntynyt, vaikka yhdistelmäehkäisypillerit ovat edelleen suositumpia. Kajalon mukaan Minipillerit ovat kasvattaneet suosiotaan osittain siksi, että laskimotukosten esiintyvyys on viime vuosina ollut kasvussa.

– Vielä kymmenen tai 20 vuotta sitten lähes kaikille ehkäisyn aloittajille suositeltiin yhdistelmäehkäisyä. Nykyään ei enää toimita niin, koska tukosriski on todellinen uhka ylipainon ja liikkumattomuuden lisääntyessä.

Nykyään hormonikierukkaa pidetään hyvänä vaihtoehtona myös nuorille, jotka ovat ehkäisyn tarpeessa. Sekä minipillerit että kierukka sopivat käyttöön silloin, kun tukosriski on normaalia korkeampi.

– Nuoremmille suositellaan nykyään ehkäisyksi usein hormonikierukkaa, koska se niukentaa vuotoja ja on varma ehkäisymuoto pitkäaikaiseen ehkäisyyn, jollaista nuoret monesti tarvitsevat. Kierukka on myös huoleton, koska sitä ei tarvitse muistaa toisin kuin e-pillereiden ottamista, Kajalo toteaa.

Lue myös: Kannattaako hormonikierukka? Voi aiheuttaa aknea, mutta kadottaa kuukautiset

– Perinteisesti on ajateltu, että kierukka on helpompi laittaa synnyttäneelle, mutta nykyään tiedetään, että se on helppo laittaa myös synnyttämättömälle.

Monet synnyttäneet naiset valitsevat ehkäisymuodoksi minipillerit, hormoni- tai kuparikierukan.

Kierukan laiton jälkeen saattaa aluksi tulla ylimääräisiä vuotoja, mutta imetysaikana vuotoja ei tule yhtä herkästi, koska imetys pitää vuodot usein poissa. Minipillereiden kanssa epäsäännöllisiä vuotoja voi sen sijaan tulla helposti.

– Minipillereiden yleinen haittavaikutus on, että vuodot tulevat miten sattuu ja voi olla tiputteluvuotoa. Se ei ole vaarallista, mutta ärsyttäväähän se voi olla. Jos tiputteluvuodot jatkuvat kolmen käyttökuukauden jälkeen, kannattaa valmistetta tai ehkäisymuotoa vaihtaa, sillä tilanne ei silloin yleensä enää korjaannu, Kajalo kehottaa.

Kajalo kertoo, että minipillerien haittavaikutuksiin voi tiputteluvuotojen lisäksi kuulua päänsärkyä, mielialanvaihteluita ja aknen pahentumista. Yleisesti ottaen ne kuitenkin sopivat suurimmalle osalle hyvin.

Minipillereiden vakavat haitat ovat äärimmäisen harvinaisia

Kuukautiset voivat minipillereiden kanssa jäädä kokonaan pois. Se ei ole merkki siitä, että minipillerit eivät sovi, vaan päinvastoin. Kuukautisten poisjäänti johtuu siitä, että kohdun limakalvo menee lepotilaan.

– Uusilla ehkäisyvalmisteilla pyritäänkin siihen, että vuoto muuttuisi mahdollisimman niukaksi, koska se yleensä helpottaa naisten elämää. Vuodoista ei ole mitään hyötyä, joten niiden poisjääminen on tavoitteena. Yleensä naiset, joilla vuodot jäävät kokonaan pois, ovat ehkäisyynsä tyytyväisimpiä, Kajalo toteaa.

E-pillereiden sivuvaikutukset ovat yksilöllisiä. Siinä missä toinen voi kokea yhdistelmäehkäisystä aiheutuvat mielialavaihtelut rajumpina, toista koettelevat enemmän minipillereiden aloituksen jälkeiset oireet.

– Sitä ei voi etukäteen tietää, millaisia oireita pillereistä tulee vai tuleeko mitään.

Yhdistelmäehkäisy saattaa minipillereitä herkemmin aiheuttaa estrogeenin takia turvotusta. Osalla minipillereiden käyttö voi vähentää merkittävästi elimistön omaa estrogeenipitoisuutta.

– Joskus naisilla, jotka käyttävät minipillereitä, saattaa olla estrogeenin puutosoireita, kuten kuumia aaltoja, limakalvokuivuutta ja mielialanvaihteluita. Toisaalta kaikki ehkäisyvalmisteet, jotka ehkäisevät ovulaation, kuten yhdistelmäehkäisy ja uudemmat minipillerit, voivat vaikuttaa pms-oireisiin helpottavasti.

Minipillerit ovat kuitenkin siitä turvallinen ehkäisymuoto, että niistä aiheutuu harvoin mitään vakavampaa haittaa.

–  Minipillereistä aiheutuvat vakavat haittavaikutukset ovat äärimmäisen harvinaisia, joten ne voi aloittaa huoletta lähes jokainen, Kajalo tietää.

Lue myös: Mikä ehkäisymuoto on tehokkain? Kondomikaan ei ole pomminvarma

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X