Näin pääset eroon yksinäisyydestä, kotiäiti

Äitiysloman alkaessa monelle tulee yllätyksenä, miten yksinäistä arki ilman työelämän tarjoamaa sosiaalisuutta on. Yksin ei kannata kuitenkaan jäädä, sillä yksinäisyys lisää äidin masennusherkkyyttä ja pahoinvointia. Onneksi yksinäisyyden nujertamiseksi on useita keinoja.

Teksti Elisa Hurtig
Kuvat 123RF
Näin pääset eroon yksinäisyydestä, kotiäiti

Erityisesti esikoisvauvan kanssa kotona olevat äidit yllättyvät siitä, miten yksinäistä arki joskus on. Kontrasti työelämään saattaa olla todella suuri.

Vauvan ja mahdollisten sisarusten kanssa kotona ollessaan äiti voi olla pitkiä aikoja ilman toisten aikuisten seuraa. Varsinkin, jos lähipiirissä ei ole samassa elämäntilanteessa olevia, kotiäiti saattaa tuntea olonsa yksinäiseksi.

Lue myös: Yksin raskaana? 8 vinkkiä yksinodottavalle äidille

Mistä yksinäisyyttä kokeva vanhempi voi löytää seuraa?

Esimerkiksi seurakunnat ja järjestöt tarjoavat erilaisia perhekerhoja ja -kahviloita. Myös sosiaalisen median kanavia kannattaa hyödyntää. Vanhemman on myös mahdollista saada koulutettu vapaaehtoinen ystävä itselleen. Erilaisia ystäväpalvelutoimintoja on esimerkiksi järjestöillä ja seurakunnilla.

Julkisille paikoille lähteminen voi olla alkuun jännittävää, jos vauva on itkuherkkä tai tuore äiti vielä epävarma vauvan hoidossa. Vauvan rytmikin saattaa vielä olla hakusessa, joten vauvan kanssa liikkeelle lähtö on hankalaa.

Kynnys seuran etsimiseen voi olla korkea myös sen takia, että äidillä on univelkaa, eikä hän siksi ole aloitteellinen seuran hakemisessa, vaikka sitä kaipaisikin.

Haja-asutusalueella pitkät välimatkat tuovat omat haasteensa: aina ei ole mahdollisuutta lähteä, jos käytössä ei ole omaa autoa.

Lue myös: Kyläily lapsen kanssa – näin selviät 

Riittääkö verkkotuttu vai tarvitseeko äiti live-kavereita?

Verkkotuttava voi olla merkittävä asia, jos live-kavereita ei ole, ja joskus verkkokeskustelut voivat olla suureksi avuksi ja tueksi vanhemmuudessa. Olisi kuitenkin hyvä, että kaikilla olisi ainakin yksi ystävä, jota tavata myös kasvokkain.

Mihin yksinäisyys voi johtaa?

Yksinäisyys on yksi masennuksen riskitekijä. Yksinäisyys lisää äidin pahoinvointia ja sitä kautta vaikuttaa myös äidin ja vauvan väliseen vuorovaikutukseen. Siksi on todella tärkeää, että tuoreella äidillä on kavereita, joiden kanssa jakaa aidosti kokemuksiaan elämästä.

Lue myös: Synnytyksen jälkeinen masennus on yleistä – Näin ehkäiset, tunnistat ja hoidat sen

Asiantuntijana Väestöliiton Vanhemmuuskeskuksen pari- ja seksuaaliterapeutti Anja Saloheimo 

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

Ärsyttää, kun kirjoitetaan näitä juttuja yksinäisyydestä. Ihmiset ovat yksinäisiä ja erillään some eristää ihmmiset vain linjoiille. Kukaan ei uskalla kohdata kasvokkain, siihen on tullut liian iso kynnys, noidankehä valmis. Tehkää helvetti jotain listoja nimistä ja puhelinnumeroista ja osoitteista, että voisimme tavata toisiamme, me yksinäiset äidit , lapset, perheet.
Ystävällisesti tervehtien Päivi Luotonen Lankinkuja 10 Luvia, 0405432349.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä

Pysy kartalla ja tilaa Kaksplussan uutiskirje

X