Vanhemman terveys 13.03.2022

PMS-oireet voivat raskauden jälkeen helpottua, tai sitten pahentua – inhottavan oireilun perimmäinen syy on yhä tuntematon

PMS-oireet ovat joskus niin pahoja, että puhutaan premenstruaalioireyhtymästä. Raskaus voi muuttaa kehon toimintaa tässäkin asiassa suuntaan tai toiseen.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Ärsyttää, itkettää, väsyttää ja turvottaa. Muun muassa näin PMS-oireet voivat ilmetä kuukausi toisensa jälkeen.

Lue myös: Muuten vain kipeät kuukautiset vai endometrioosia? Asiantuntija: ”Ainoa tapa, jolla pystytään iskemään”

Enemmistö naisista, joilla on kuukautiset, kärsii jossain määrin PMS-oireista. Oireilu on yleisintä 30–45-vuotiailla. PMS tulee sanoista pre-menstrual symptoms, eli kuukautisia edeltävät oireet.

– PMS-oireilun perimmäinen syy on yhä tuntematon, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Henrica Norrmén.

Oireisiin liittyvät hormonitasojen muutokset, jotka aiheutuvat normaalista munasarjatoiminnasta.

PMS-oireet ilmaantuvat muutamaa päivää tai viikkoa ennen kuukautisten alkamista, ja ne yleensä helpottavat kolmen tai neljän päivän jälkeen kuukautisten alkamisesta. Näin ollen jopa huomattava osa naisen kuukaudesta voi kulua PMS-oireilun kourissa.

Tavallisimpia psyykkisiä PMS-oireita ovat ärtyneisyys, itkuherkkyys, keskittymisvaikeudet sekä unettomuus. Fyysisiä oireita ovat turvotus, rintojen arkuus sekä päänsärky.

PMS-oireet ja premenstruaalioireyhtymä ovat eri asia

Jos PMS-oireet ovat hyvin vaikeita ja säännöllisesti samanlaisina toistuvia, voidaan tehdä diagnoosi premenstruaalioireyhtymästä. Sen esiintyvyydeksi on arvioitu jopa 20–30 prosenttia. Kyseessä ei siis ole mikään pienen vähemmistön ongelma.

– Diagnoosiin liittyy tiettyjä kriteerejä, kuten ainakin yksi psyykkinen ja yksi somaattinen oire vähintään viitenä kuukautisia edeltävänä päivänä. Diagnoosille oleellista on myös se, että oireet haittaavat normaalia elämää, toteaa Norrmén.

Jos epäilee kärsivänsä premenstruaalioireyhtymästä, ennen lääkärin vastaanotolle menoa on hyvä pitää oirepäiväkirjaa vähintään kahden kierron ajan. Päiväkirjan perusteella lääkäri voi nähdä, onko oireilu välittömässä yhteydessä kuukautiskiertoon. Muut mahdolliset syyt on hyvä poissulkea.

Lue myös: Epäsäännölliset kuukautiset – miten ne vaikuttavat raskaaksi tulemiseen?

Miten PMS-oireita voi hoitaa?

PMS-oireiden hoitoon ei ole olemassa mitään varmaa, tehokasta lääkettä.

Jos lääkäri diagnosoi potilaalle PMS-oireyhtymän, voidaan kokeilla hormonaalista hoitoa. Sekä ehkäisypillereillä että hormonikierukalla on havaittu helpottavia vaikutuksia.

Toisaalta hormonaalinen ehkäisy voi aiheuttaa PMS-oireilua niille, jotka eivät siitä muuten kärsisi.

Koska PMS-oireet ilmenevät ennen kuukautisia, kuukautisten harventaminen on yksi hoitovaihtoehto.

Yhdistelmäehkäisypillereiden syöminen niin, että taukoviikkoja pitää vähemmän, saattaa siis auttaa. Joillakin hormonikierukka vie kuukautisvuodon pois kokonaan ja näin ollen kierukka voi helpottaa myös PMS-oireiden hoidossa.

Joitakin auttaa syklinen keltarauhashormonihoito, joka on myös tavallinen vuotohäiriöiden hoitokeino.

pms-oireet

PMS-oireet ovat lähes kaikkien naisten riesa.

Kaikki eivät voi tai halua käyttää hormonaalisia valmisteita, tai sitten ne eivät auta riittävästi. Tällöin premenstruaalioireyhtymän hoitovaihtoehto ovat SSRI-lääkkeet, joita käytetään myös masennuksen hoitoon.

– Niitä käytetään joko jatkuvasti, tai sitten syklisesti alkaen kierron puolivälistä kuukautisten alkamiseen asti. Pienempi annos kuin masennuksen hoidossa useimmiten riittää, Norrmén kertoo.

Jos kärsii premensturaalioireyhtymästä ja sen hoitoon on määrätty SSRI-lääkkeisiin kuuluvaa valmistetta, sen käyttö on turvallista myös raskauden yrittämisen aikana.

Lue myös: Raskaus ja masennuslääkkeet? ”Jos lääkitys on alkanut ennen raskautta, sitä pääsääntöisesti jatketaan – omatoimisesti ei pidä missään nimessä lopettaa”

PMS-oireita pystyy lievittämään kotikonstein, jos ei koe tarvitsevansa oireisiinsa lääkärin apua. Terveellinen ruokavalio, liikunta ja lepo voivat auttaa.

Turvotuksen vähentämiseksi ennen kuukautisia kannattaa vältellä suolaa, alkoholia ja kahvia. B6-vitamiini helpottaa monilla ärtymystä ja apeutta. Sopiva annos on 50–100 mg päivässä 1–2 viikon ajan ennen kuukautisia.

Tulehduskipulääkkeet helpottavat kipuja ja särkyjä.

PMS-oireet voivat helpottua tai pahentua raskauden jälkeen

Raskaus muuttaa odottajan kehoa ja hormonitoimintaa monin tavoin. Tällä voi olla vaikutusta myös PMS-oireisiin myöhemmin.

– Koska PMS-oireet ovat hormonaalista alkuperää, muutokset hormoneissa saattavat vaikuttaa oireisiin synnytyksen jälkeisenä aikana.

Parhaassa tapauksessa raskauden jälkeen PMS-oireet helpottuvat, mutta toisinkin päin on mahdollista käydä. Paluu normaaliin kuukautiskiertoon voi toki muutenkin tuntua eri tavoin kehossa ja mielessä.

Raskaudesta ja synnytyksestä palautumiselle sekä itselleen kannattaa siis antaa aikaa ja armoa.

Lähteet: Terveyskirjasto, naistentautien ja synnytysten erikoislääkärin Henrica Norrménin haastattelu

Lue myös: Odottaja, näin raskaus muuttaa sinua!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X