Synnytys 16.05.2017 Päivitetty 26.06.2023

Synnytysosastolla MRSA-bakteeritartuntoja Turussa

Turun yliopistollisen keskussairaalan synnytysvuodeosastolta on löytynyt antibiooteille vastustuskykyistä MRSA-bakteeria.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

Turun yliopistollisen keskussairaalan synnytysvuodeosastolta löytyneitä MRSA-tapauksia on kaikkiaan viisi, ja ensimmäinen tapaus löytyi maaliskuussa hoidetulta äidiltä.

Sairaalassa on aloitettu tehostettu siivous. Tilanteen vuoksi Turun yliopistollisen keskussairaalan synnytysvuodeosastolla olevilta äideiltä ja lapsilta on otettu ja otetaan MRSA-näytteitä.

Synnytysosastolla bakteeria on tavattu aiemmin muun muassa Lohjalla, ja tämän infektion yhteydessä arvioitiin, ettei bakteeri ole vaarallinen terveille vastasyntyneille.

Mikä on Suomen turvallisin synnytyssairaala? Katso täältä oman sairaalasi tilanne

Mikä on MRSA?

MRSA on metisilliinille vastustuskykyinen Staphylococcus aureus -bakteeri ja merkittävä sairaalainfektioiden aiheuttaja. Staphylococcus aureus on sinänsä yleinen ihon ja limakalvojen bakteeri, ja nenänielussa tai iholla se on joka neljännellä terveellä suomalaisella. Sairaalaoloissa levitessään bakteeri on kuitenkin haitallinen.

Bakteeri leviää kosketustartuntana eli käsien välityksellä. Sairaaloissa tavallisin tartuntatapa on, että hoitohenkilökunta siirtää bakteerin hoidossa olevasta toiseen. On harvinaista, että hoidossa oleva saa tartunnan kosketuksesta sairaalaympäristöön, vaikka bakteeri voikin säilyä kuukausia kuivilla pinnoilla. Tätä tartuntatietä estetään sairaalasiivouksella.

Suomessa todettujen uusien MRSA-tartuntojen määrä on ollut viime vuosina noin 1 300 uutta tartuntaa vuodessa. 2010-luvulla tartuntoja on ollut eniten Pirkanmaalla ja pääkaupunkiseudulla. Vuonna 2015 bakteeri aiheutti Suomessa 46 verenmyrkytystä (sepsistä). Bakteeri ei ole yhtä yleinen Suomessa ja muissa Pohjoismaissa kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Naistenklinikan uusi synnytysosasto avautui

Mitä tauteja MRSA aiheuttaa?

Vakavimpia infektioita, joita bakteeri aiheuttaa, ovat yleisyysjärjestyksessä leikkausalueen märkäinen tulehdus, muu märkäpesäke (absessi), keuhkoputkitulehdus tai keuhkokuume ja verenmyrkytys.

MRSA aiheuttaa samanlaisia infektioita kuin antibiooteille herkkä stafylokokki, mutta infektioiden hoito on hankalampaa, kun tehoavien antibioottien valikoima on vähäisempi. Bakteerin yleistymisen estämiseen käytetään hyvää sairaalahygieniaa ja bakteerin kantajiksi todettujen potilaiden hoitamista muista potilaista erillään.

MRSA on yleensä vastustuskykyinen kaikille penisilliineille ja kefalosporiineille. Siksi sen aiheuttamien infektioiden hoito on hankalaa, hoitoon käytettyihin lääkkeisiin liittyy enemmän haittavaikutuksia, paraneminen voi viivästyä ja hoito voi olla kallista.

Lähteet: STT sekä Jukka Lumion artikkeli MRSA (Duodecim)

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X