Tiesitkö? Raskaana voit muuttua väliaikaisesti likinäköiseksi

Ei ole merkitystä, onko odottajalla silmälasit entuudestaan. Näkö voi heikentyä kellä vain.

Teksti Anniina Rintala
uudet silmälasit raskausaikana
Kaukonäön heikentymisen huomaa esimerkiksi siten, että lukeminen muuttuu hankalaksi.

Oletko sinä joutunut tihrustamaan raskausaikana, mikä bussi tiensuoran päässä lähestyy? Äiti, jolla on jo lasit, saattaa ajatella, että tarvitsee uudet silmälasit raskausaikana.

Raskaus- ja imetysaikainen näön heikkeneminen ei ole harvinaista.

Kyseessä voi olla väliaikainen kaukonäön heikkeneminen, joka johtuu hormonien takia elimistöön kertyneestä nesteestä. Tällöin myös silmän sarveiskalvon ja linssin eli mykiön paksuus kasvaa tilapäisesti.

–Vain harvoissa tapauksissa miinusnäön muutos jää pysyväksi, kertoo Terveystalon silmätautien erikoisalajohtaja Matti Seppänen.

Muutokset ovat yksilöllisiä, sillä niihin vaikuttaa myös omien silmien lähtötilanne. Sillä ei kuitenkaan ole merkitystä, onko henkilöllä silmälasit entuudestaan. Näkö voi heikentyä kellä vain.

Muutos korjaantuu Seppäsen mukaan entiselleen yleensä muutamien viikkojen kuluessa raskauden tai imetyksen päättymisestä.

Uudet silmälasit raskausaikana tulevat siis harvoin tarpeeseen.

Jos kuitenkin sairastaa jotakin perussairautta, kuten diabetestä, ja näkökyky alkaa heikentyä, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen pikimmiten. Muun muassa diabeteksen aiheuttama verkkokalvosairaus retinopatia voi pahentua raskauden tai synnytyksen aikana.

Raskaus voi myös vaikuttaa siihen, että aiemmin hyvin istuneet piilolinssit eivät enää tunnu mukavilta, koska sarveiskalvon muoto on muuttunut. Apua voi hakea nimenomaan säilöntäaineettomista silmätipoista, sillä ne myötävaikuttavat parhaiten linssien istuvuuteen.

Silmät saattavat myös tuntua kuivilta raskausaikana, sillä kyynelnesteen öljymäisyys vähenee. Silmäluomien iho voi myös tummua raskauden myötä.

Lue myös:

Sokea tyttö näkee käsillään – silmäsyöpä vei näön

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä