Vanhemman terveys 22.05.2022

Vulvodynia on yllättävän yleinen naistenvaiva, joka jää helposti diagnosoimatta - nämä ovat hälytysmerkit

Vulvodynia on kiusallinen tauti, joka voi ilmetä monin eri tavoin. Kroonistuneeseen kiputilaan on onneksi tarjolla apua.

Teksti
Eeva Pettersson
Kuvat
iStock

Vulvodynialla tarkoitetaan yli kolme kuukautta jatkunutta kipua ulkosynnyttimissä. Kipu voi ilmetä esimerkiksi kirvelynä, viiltelynä tai poltteluna.

Lue myös: Lantionpohja – jumppavinkit lihasten treeniin ja lantionpohjan vaivojen ehkäisy

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anu Aallon mukaan kipu on yleensä paikallista ja ilmenee esimerkiksi kosketusarkuutena ja yhdyntäkipuna.

Kipu voi myös olla jatkuvaa, jolloin se voi säteillä lantionpohjasta aina reisiin tai alaselkään asti. Joillakin vulvodynia voi ilmetä emätinkouristuksina.

Lue myös: Odottaja, särkeekö selkää ja lantiota? Syy saattaa olla tässä nivelessä

Vulvodynian oireet vaihtelevat tapauskohtaisesti

Vulvodynian tarkkaa aiheuttajaa ei vielä tunneta. Syitä on haettu niin tulehduksellisista, hormonaalisista, hermostollisista kuin psykologisistakin muutoksista.

Koska oireet vulvodyniassa voivat olla hyvinkin erilaiset eri potilailla, sen toteaminen voi olla haastavaa.

– Aluksi poissuljetaan muut taudit, kuten akuutit tulehdustilat, sukuelinherpes, hiiva ja ihottumat. Joissakin tapauksissa oireet voivat olla epämääräisemmät, esimerkiksi reisiin tai alaselkään säteilevä kipu. Tuolloin suljetaan pois selkäperäiset syyt, kertoo Aalto.

Nyrkkisääntönä taudin toteamiselle on, että kipu on kestänyt jo yli kolmen kuukauden ajan, eikä sille löydy muuta selittävää tekijää.

Vulvodynia on pääosin hedelmällisessä iässä olevien naisten tauti, mutta sitä on todettu myös lapsilla ja nuorilla, sekä yli 70-vuotiailla. Vulvodyniasta kärsii noin 10 prosenttia naisista.

vulvodynia

Vulvodynian hoito kotikonstein

Vulvodyniaa voi hoitaa kotikonstein huolehtimalla intiimialueen limakalvoista.

– Alapään pesu on hyvä tehdä vain kerran päivässä vedellä. Alusvaatteiden on hyvä olla luonnonmateriaalia. Kuivattavien pikkuhousunsuojien käyttöä on syytä välttää, luettelee Aalto.

Juomalla riittävästi vettä, virtsa pysyy laimeana, eikä ärsytä limakalvoja.

Ravintoon kannattaa myös kiinnittää huomiota. Maitohappobakteereja sisältävä ravinto normalisoi emättimen bakteerikantaa. Sokerin ja vaaleiden viljatuotteiden välttäminen voi ennaltaehkäistä tulehduksia.

Jos kipu on paikallista, siihen voi saada apua siedätyshoidosta.

– Kipualuetta oikein painamalla voi kipua saada hallintaan. Tähän tarvitaan kuitenkin aluksi ohjeistusta lääkäriltä tai fysioterapeutilta, kertoo Aalto.

Myös erilaisia voiteita ja liukasteita voi hyödyntää.

Lue myös: Liukuvoide voi heikentää raskauden mahdollisuutta – näin erilaiset liukuvoiteet eroavat toisistaan

Koska lääkäriin?

Gynekologin vastaanotolle on aina hyvä hakeutua, jos ulkosynnyttimissä esiintyy pitkittynyttä kipua, joka häiritsee elämää. Lääkäri voi oireiden ja tutkimuksen perusteella diagnosoida vulvodynian ja suunnitella siihen sopivan hoidon.

Lääkkeelliset hoidot voivat olla erilaisia reseptillä määrättyjä kipuvoiteita, puudutuspistoksia tai esimerkiksi suun kautta kipukynnystä nostattavia lääkkeitä.

– Paras hoitotulos on yleensä saatu itsenäisten harjoitteiden, lääkkeellisen hoidon, sekä terapeuttisten keinojen, kuten fysioterapian tai seksuaaliterapian yhdistelmällä, tietää Aalto.

Kipu voi joidenkin kohdalla myös hävitä itsestään, tai uusiutua myöhemmin. Oikeanlaisen hoidon löytäminen voi viedä aikaa. Potilaalle haastavinta on olla kärsivällinen ja odottaa tuloksia.

– Helpottava tieto on, että jopa 90 prosenttia potilaista saa vulvodyniaan avun erilaisia hoitoja yhdistelemällä. Kaikkia oireita ei välttämättä saada pois, mutta kipu voidaan saada hallintaan, sanoo Aalto.

Vulvodynian hoidossa tärkeintä on löytää itselleen sopiva, räätälöity ja yksilöllinen hoito.

– Vain äärimmäisen harvinaisissa tapauksissa päädytään leikkaushoitoon.

Vulvodynia ei vaikuta hedelmällisyyteen, eikä synnytystapaan. Apua kannattaa kuitenkin hakea ajoissa, sillä hoitamattomana vulvodynialla voi olla iso vaikutus parisuhteeseen, sekä naisen mielialaan.

Lähteet: Terveyskirjasto, Terveyskylä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X