Vapaa-aika 17.01.2021 Päivitetty 14.08.2023

Kaksplus testasi sääsovelluksen, jonka ulkovaate-ehdotuksilla lapsi ei koskaan palelisi eikä hikoilisi

Reiman sovellus lupaa helpottaa vanhemman pähkäilyä, paljonko lapsella pitää olla vaatetta yllä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Joka-aamuinen mietintä: mitä lapselle pukisi aamulla ylle, jotta hoitopäivänä aikana hiki ei virtaa mutta toisaalta kylmäkään ei tule?

Omaankaan pukeutumiseen ei voi peilata lapsen varustamista, sillä aikuinen ei yleensä vietä päivässä useita tunteja ulkona peuhuten.

Suomalaisen lastenvaatemerkin Reima Weather App neuvoo säädatan perusteella vaate vaatteelta, miten päivään pukeudutaan. Säätiedot sovellukseen tuottaa IBM:n Weather Company, jonka sääpalvelu löytyy muun muassa Applen puhelimista.

Testasimme, onko äiti-ihminen vaatevalinnoista samaa mieltä sovelluksen kanssa.

Miltä kylmä tuntuu?

Uudenvuoden tienoilla Etelä-Suomeenkin saapui pakkasrintama. Arjen alettua avaan sovelluksen ensimmäisenä päiväkotiaamuna.

Ensimmäisenä valitsen sovelluksesta, katsonko asukokonaisuutta taaperon vai lapsen näkökulmasta. Kolmevuotiaalle taaperosetti näyttää oman tutkailuni perusteella järkevältä, jopa 6-vuotiaaksi asti.

Kotikaupunginosassani on yksi aste pakkasta. Sovellus kuitenkin tietää kertoa, että täällä meren läheisyydessä tuulee navakasti, ja lämpötila tuntuu kylmemmältä. Pukeudutaan siis kuin pakkasta olisi seitsemän astetta!

Tähän säähän sovellus neuvoo taaperoa valmistautumaan t-paidalla, fleecehousuilla, välihaalarilla, toppahousuilla ja talvitakilla, vuorikengillä, topparukkasilla sekä villasekoitepipolla.

Reima Weather app -sovellus lupaa helpottaa pukemisrumbaa. Kuvassa pieni lapsi makoilee haalari päällä lumihangessa.

Paljonko kerrastoja haalarin alle? Kas siinä vasta pulma.

Näen, että aamupäivän tunteina lumisateen mahdollisuus on 70 prosenttia. Se ei vaikuta asuvalintoihin, mutta vesisateessa tilanne olisi toinen. Silloin laittaisin jo heti aamulla lapselle saappaat jalkaan ja kuravaatteet reppuun.

Reima Weather App vielä erikseen muistuttaa käynnistyessään, että sää tuntuu paljon kylmemmältä kuin luulisi. En siis epäröi, laitanko lapselle kerrastoa muistuttavan välihaalarin leggingsien ja pitkähihaisen päälle. Myös heijastimista muistutetaan.

Pari päivää myöhemmin pakkanen kiristyy kahdeksaan asteeseen. Aprikoin, onko viikonlopun nuotioretkelle ehdottomasti liikaa pukea haalarin alle kolme vaatekertaa. Päädyn uskomaan sovellusta, joka neuvoo laittamaan kahden vaatekerran lisäksi villakerraston.

Digitaalinen pukemisneuvoja pelasti tällä kertaa kolmetuntiseksi venyneen retken.

Esimerkkituotteet ovat Reiman, mutta mainostus aisoissa

Sovellus erittelee kuvien kera, mitä kaikkea tulee pukea. Esimerkkivaatteina toimivat Reiman malliston vaatteet, mutta periaate pysyy samana, vaikka naulakosta ei löytyisi juuri kyseistä merkkiä: päähine, ulkovaate, välikerros, alin kerros, jalkineet ja muut asusteet.

Jos aikaa on enemmän tai lapsi on vielä siirtymävaiheessa kohti eteistä, saa jokaisen vaatesektorin kohdalta klikattua pukeutumisvinkkejä esiin. Välikerroksesta sovellus toteaa, että aktiiviselta lapselta sen voi jättää pois. Mäenlaskussa tai hiihtoretkellä voi hiki virrata vähän liikaakin.

Suomalaiset ovat tuhdisti pukevaa kansaa. Pohjoismaissa on tapana, että ulkona voi olla kelillä kuin kelillä.

Mikko Linnaluoma Reimalta kertoo, että sovelluksen ehdottamat pukeutumisvaihtoehdot on valittu Reimalla määriteltyjen lämpöpistearvojen mukaan.

– CLO-arvo kertoo vaatteen fysiologisen lämpöominaisuuden eli sen, miten lämmittäviä vaatteet ovat. Tämä on jatkuvasti kehittyvä suosituslogiikka, joka on ollut Reimalla jo vuosia käytössä.

Suomalaiset ovat Linnaluoman kokemuksen mukaan tuhdisti pukevaa kansaa. Pohjoismaissa on tapana panostaa säänmukaiseen pukeutumiseen siten, että ulkona voi olla vapaasti kelillä kuin kelillä.

– Olen asunut päiväkoti-ikäisten kanssa Etelä-Saksassa, jossa lapset eivät ulkoilleet, jos sää oli yhtään kehno. Sovelluksesta on tullut kannustavaa palautetta erityisesti kansainvälisistä perheistä, joissa Suomen säähän sopiva pukeutuminen mietityttää.

Toinen kohderyhmä sovellukselle ovat erityisesti esikoislapsen vanhemmat, joilla ei vielä ole kokemusta lapsen vaatettamisesta.

– Toisaalta kahdenkin lapsen vanhempaa sää voi yllättää. Kun vuodenaika vaihtuu, olen aina yhtä ihmeissäni miettimässä, mitä lasten kannattaa pukea ja missä koossa.

Jos ulkovaatteet on jo hankittu, pitää ostohaluja suitsia

Reiman esimerkkivaatteita pääsee sovelluksen kautta ostamaan, jos niistä kiinnostuu. Sovellusta käytettäneen eniten aamukiireessä, jolloin moni ei taida ehtiä verkkokaupoille.

Olen yllättynyt sovelluksen antamasta avusta arkeen, kun lähtökohtaisesti oletin sen lähinnä ujuttavan mainoksiaan heti tilaisuuden tullen.

Reima Weather appin ulkoasu on piirroshahmoineen hauskan leikkisä – iloinen lapsonen seisoo lumisateessa säähän sopivassa varustuksessa, jonka väriä voi vaihtaa mieleisekseen.

Ulkoasu on piirroshahmoineen leikkisä – lapsihahmon voi pukea haluamallaan värillä kuin nuken.

Sovellus tarjoaa enemmän kaipaavalle muutakin ekstraa, kuten puuhavinkkejä sekä arvontoja. Joulukuussa tarjolla oli myös joulukalenteri.

Linnaluoma kertoo, että sovellusta kehitetään jatkuvasti käyttäjäpalautteen mukaan. Vanhemmat ovat muun muassa toivoneet, että vaatevaihtoehtoja voisi korvata lapsen omilla vaatteilla.

Harkitsen jopa, hyötyisikö perheen koululainen sovelluksesta niinä aamuina, kun kukaan ei ole neuvomassa pukeutumisessa. Päädyn kuitenkin siihen, että koululaisen kuluttajakriittisyys ei vielä riitä omin päin käyttämiseen.

Lue myös: Entä jos lastenvaunut työntäisivätkin itse itsensä? Tältä sähkörattaat tuntuvat oikeasti

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X