Vauva 21.07.2020 Päivitetty 18.08.2023

Kauniit kansainväliset nimet, jotka sopivat myös suomalaiseen suuhun – 40+40 nimeä tytöille ja pojille

Listasimme tytöille ja pojille kauneimpia kansainvälisiä, jotka ihastuttavat yhtä aikaa Suomessa ja maailmalla.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock
7 kommenttia

Monet kansainväliset nimet toimivat hyvin myös Suomessa. Niin tytöille kuin pojillekin löytyy useita nimivaihtoehtoja, jotka ovat paitsi kauniita myös helposti ymmärrettävissä ja lausuttavissa sekä suomen että englannin kielellä.

Kansainvälisyys näkyy vahvasti nimistössä. Suomen nimirekisterissä on pitkälle yli 20 000 erilaista etunimeä. Monessa maassa esimerkiksi Oliver, Emilia ja Olivia ovat nyt yhtäaikaisesti kaikkein suosituimpien nimien joukossa.

Viime vuonna myös muutettiin nimilakia niin, että nimen ei tarvitse vastata perinteistä kotimaista nimikäytäntöä, jos se on vakiintuneesti Suomessa käytössä – eli käytännössä jo ainakin viidellä muulla etunimenä.

Kansainvälisiä nimiä tytölle:

Adele

Jo 1900-luvun alussa moni suomalainen pikkutyttö nimettiin Adeleksi, ja2010-luvulla nimi nousi jälleen pinnalle.

Adele juontaa juurensa Adelheid-nimestä, joka tarkoittaa jalosäätyistä tai jalomielistä kaunotarta. Nimen muunnoksia ovat mm. Adeliina ja Adelina.

Adelen nimipäiviä vietetään joulukuussa.

Amelia/Amalia/Amelie

Amelia ja Amelie ovat Amalia-nimen muunnoksia. Kauniisti sointuva Amalia oli suosittu nimi Suomessa 1800-luvun puolivälissä.

Amelian, Amalian ja Amelien nimipäivä on suomenruotsalaisen kalenterin mukaan toukokuussa.

Aurora

Aurora-nimi on kreikkalaista alkuperää ja tarkoittaa aamuruskoa. Nimi on suosittu erityisesti lapsen toisena nimenä.

Auroran nimipäiviä vietetään maaliskuusssa.

Ava

Paitsi että Ava-nimi on muunnosta Evasta, sillä on myös muita alkuperiä. Ava on yhdistetty esimerkiksi muinaissaksan sanaan aval, joka tarkoittaa voimaa.

Ava-nimeä ei löydy suomalaisesta nimipäiväkalenterista, mutta Aavan nimipäiviä vietetään maaliskuussa.

Eliana

Eliana on Suomessa melko harvinainen nimi. Vuosina 2010–2019 nimen sai 115 tyttöä. Nimellä on heprealainen alkuperä, ja se tarkoittaa ”jumala on vastannut”.

Elianan epävirallista nimipäivää vietetään heinäkuussa samana päivänä, kun on Elenan nimipäivä.

Erin

Erin-nimi on lähtöistin Irlannin gaelinkielisestä runollisesta nimestä. Suomessa nimi on vielä melko harvinainen, mutta se on yleistynyt 2000-luvulla.

Erinin nimipäiviä juhlitaan marraskuussa.

Fiona

Paitsi että nimi Fiona kuulostaa kauniilta, se myös tarkoittaa kaunista. Nimi juontaa juurensa gaelinkielisestä sanasta fionn, joka merkitsee kaunista.

Fionan nimipäivä on maaliskuussa.

Frida

Frida-nimen juuret ovat muinaisskandinaviassa, ja nimi tarkoittaa kaunista, ihanaa ja rakastettua.

Monet kansainväliset nimet, kuten Frida, löytyvät suomalaisen nimipäiväkalenterin sijaan suomenruotsalaisesta kalenterista. Fridan nimipäiviä juhlitaan suomenruotsalaisen kalenterin mukaan joulukuussa.

Isla

Isla on alun perin skotlantilainen nimi. Sen uskotaan juontavan juurensa Islayn saareen. Myös espanjaksi isla tarkoittaa saarta.

Suomessa Isla-nimeä on alettu antaa tytöille 2000-luvulla: aiemmin se oli hyvin harvinainen. Islan nimipäiviä juhlitaan syyskuussa.

Isabella

Isabella on espanjalainen ja italialainen muunnos Elisabetista, jonka merkitys on ”jumala on valani”. Isabellan muunnoksia puolestaan ovat Isabelle ja Isabel.

Isabellan nimipäivä on helmikuussa.

Monet kansainväliset nimet kuulostavat hyvältä myös Suomessa.

Muun muassa Ava, Eliana ja Olivia ovat kauniita kansainvälisiä nimiä tytölle.

Leona

Leona on sisarnimi Leolle, joka tarkoittaa leijonaa. Leona on Suomessa yksi harvinaisimpia kansainvälisiä nimiä, mutta viime vuosina se on lisännyt suosiotaan. Vuosina 2010–2019 nimen sai 463 tyttöä.

Leona löytyy ruotsalaisesta nimipäiväkalenterista, jonka mukaan Leonan nimipäiviä juhlitaan syyskuussa.

Lila

Lila-nimen alkuperästä on olemassa erilaisia tulkintoja. Se voi olla lyhennelmä nimestä Delila tai muunnos Elisabetin hellittelymuodoista, kuten Lily ja Lillian.

Lilaksi on nimetty 2000-luvulla tähän mennessä alle 1000 suomalaista tyttöä, joten nimi ei ole kovin yleinen. Lilan nimipäiviä vietetään toukokuussa.

Livia

Livia on alkujaan roomalainen naisen etunimi. Englanninkielisissä maissa Livia tulkitaan yleensä Olivia-nimen muunnokseksi. Olivia tarkoittaa latinaksi oliivipuun lehvää.

Livia on Suomessa harvinainen nimi, mutta viime vuosina se on hiukan yleistynyt. Vuosina 2010–2019 nimen sai 754 tyttöä. Livialla on nimipäivä suomenruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa toukokuussa.

Lydia

Lydia ja Lyydia olivat suosittuja nimiä 1900-luvun alun Suomessa. Nimen alkuperä on Vähä-Aasiassa sijainneessa Lyydian valtakunnassa, joka on todennäköisesti saanut nimensä kuningas Lydokselta.

Lydia-nimen sai 2010-luvulla alle 1000 tyttöä. Lyydian ja Lydian nimipäiviä vietetään toukokuussa.

Mila

Mila-nimi on peräisin slaavilaisista kielistä, ja se tarkoittaa herttaista tai suloista. Toisaalta Mila voidaan tulkita myös Emilian muunnokseksi.

1900-luvulla harva suomalaistyttö sai nimekseen Mila, mutta viime vuosina nimestä on tullut yhä suositumpi. Milan nimipäivä on toukokuussa.

Olivia

Olivia tarkoittaa latinaksi oliivipuun lehvää. Kaunis nimi on ollut etenkin viime vuosina suomalaisten suosiossa. Vuosina 2010–2019 Oliviaksi nimettiin yli 10 000 tyttöä.

Olivian nimipäivä on toukokuussa.

Salma

Salma juontaa juurensa arabian kielestä, jossa se tarkoittaa rauhallista. Toisaalta Salmaa voidaan pitää myös Selma-nimen muunnelmana. Selma on alkuperältään kelttiläinen nimi.

Salma on melko harvinainen nimi Suomessa. Se on annettu 2000-luvulla tähän mennessä alle 300 tytölle, eikä nimeä löydy suomen- tai ruotsinkielisestä nimipäiväkalenterista.

Sofia

Sofia on yksi viime vuosien suosituimmista tyttöjen nimistä, eikä ihme. Kauniisti sointuvan nimen alkuperä on kreikan kielessä, ja se tarkoittaa viisautta.

Sofia-nimi esiintyy englanninkielisissä maissa useimmiten muodoissa Sophia ja Sophie.

Sofian nimipäiviä vietetään toukokuussa.

Stella

Stella-nimen alkuperä on latinassa, ja se tarkoittaa tähteä. Nimi on yleistynyt Suomessa pikkuhiljaa, ja se annettiin vuosina 2010–2019 yhteensä 1559 tytölle.

Stellalla on nimipäivä lokakuussa.

Vivian

Nimi Vivian tulee latinankielisestä sanasta vivus, elävä. Vivian on Suomessa melko harvinainen tytön nimi, mutta 2000-luvulla se on hieman yleistynyt.

Vivian-nimen muunnelmia ovat muunn muassa Viviana, Vivianna, Vivienne ja Vivien.

Suomenruotsalaisessa kalenterissa Vivianin nimipäivä on toukokuussa.

Muista myös nämä kansainväliset nimet tytölle:

Amanda, Elena, Ella, Emma, Lea, Melissa, Mia, Neela, Sylvia, Vanessa.

Kansainvälisiä nimiä pojalle:

Aaron

Aaron on heprealaisperäinen pojan nimi. Hepreankielinen sana aharon merkitsee vuorta tai vuorella asuvaa. Toisen tulkinnan mukaan nimi tarkoittaa valaistua.

Aaron annettiin etunimeksi hieman yli 3000 pojalle vuosina 2010–2019. Aaronin nimipäivä on heinäkuussa.

Anton

Anton on lyhennelmä Antonius-nimestä. Kaunis nimi on helppo lausua sekä Suomessa että ulkomailla.

Antonin nimipäiviä juhlitaan tammikuussa. Vajaa 4000 suomalaista poikaa sai nimekseen Anton vuosina 2010–2019.

August

August on lyhennelmä nimestä Augustus, joka tarkoittaa kunnianarvoisaa. Nimi on ollut Suomessa suosituin 1900-luvun alussa, mutta viime vuosina August-nimisten poikien määrä on jälleen hieman lisääntynyt.

Nimipäiviä August viettää tammikuussa.

Benjamin

Monet kansainväliset nimet ovat lähtöisin heprean kielestä. Niin myös Benjamin, joka tarkoittaa hepreaksi oikean käden poikaa tai onnenpoikaa. Kaunis kansainvälinen pojan nimi alkoi yleistyä Suomessa 1980-luvulla.

Benjaminin nimipäivä on joulukuussa.

Daniel

Daniel on yksi kauneimpia kansainvälisiä poikien nimiä. Se on alkujaan heprealainen nimi ja tarkoittaa ”jumala on minun tuomarini”.

Vajaa 5000 suomalaista poikaa sai nimekseen Daniel vuosina 2010–2019.

Danielin nimipäiviä vietetään joulukuussa.

Edvard/Edward

Edvard/Edward nimen alkuperä on muinaisenglannissa, ja se tarkoittaa omaisuuden vartijaa. Moni Englannin kuningas on ollut nimeltään Edward.

Edvard oli erityisen suosittu pojan nimi 1900-luvun alussa. Kenties tämä hieno ja kansainvälinen nimi nousee tulevina vuosina uudestaan pinnalle.

Edvardin nimipäivä on maaliskuussa.

Elias

Elias on kreikkalainen muoto heprealaisesta nimestä Elijah, joka tarkoittaa ”jahve on jumalani”.

Kauniisti sointuva Elias on ollut viime vuosina yksi suosituimmista pojan nimistä Suomessa.

Filip

Filip-nimen kreikankielinen kantanimi Philippos tarkoittaa hevosten ystävää. Filip on Suomessa melko harvinainen nimi: vuosina 2010–2019 nimi annettiin 326 pojalle.

Suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Filipin nimipäivää vietetään maaliskuussa.

Gabriel

Gabriel on yksi Raamatun arkkienkeleistä. Gabriel on heprealaisperäinen nimi ja tarkoittaa jumalan taistelijaa tai ”jumala on voimakas’.

Suomessa noin 1600 poikaa sai nimekseen Gabriel vuosina 2010–2019. Gabrielin nimipäivä on maaliskuussa.

Hugo

Hugo-nimen juuret juontavat muinaissaksan sanaan hugi, joka merkitsee mm. sielua, mieltä, sydäntä ja henkeä.

Hugo oli suosittu pojan nimi Suomessa 1900-luvun alussa, ja 2000-luvulla tämä kansainvälinen pojan nimi on jälleen noussut poikavauvojen vanhempien suosioon.

Hugon nimipäiviä juhlitaan helmikuussa.

Monet kansainväliset nimet pojalle sopivat hyvin myös suomenkieliseen arkeen.

Esimerkiksi silloin, jos perheen juuret ovat sekä Suomessa että maailmalla, kansainvälinen nimi on luonteva vaihtoehto lapselle.

Joel

Monet kansainväliset nimet juontavat juurensa Raamattuun. Niin myös Joel, joka tarkoittaa tarkoittaa hepreaksi ”herra on jumala”.

Joel on ollut tasaisen suosittu nimi suomalaisilla pojilla 1980-luvulta alkaen. Vuosina 2010–2019 Joeliksi nimettiin vajaa 3000 poikaa.

Joelilla on nimipäivä heinäkuussa.

Leo

Leijonaa tarkoittava Leo oli vuoden 2019 suosituin pojan nimi Suomessa. Nimi on yhtä aikaa pehmeä että vahva, ja se toimii hyvin sekä Suomessa että ulkomailla.

Leon nimipäiviä vietetään kesäkuussa.

Luka

Luka-nimen juuret ovat luultavasti nimessä Lukas. Nimen kantamuoto on kreikankielinen Loukas, joka tarkoittaa Lucanian asukasta. Luukkaan evankeliumi on tehnyt nimestä tunnetun erityisesti kristityissä maissa.

Luka-nimisiä poikia on alkanut olla Suomessa vasta 2000-luvulla – tätä ennen nimi oli hyvin harvinainen.

Lukalla on nimipäivä lokakuussa.

Milo

Milo on lyhentymä slaavilaisesta hallitsijanimestä Miroslav/Miloslav. Toisaalta Milo voi olla myös muunnelma nimestä Camillo tai Emil.

Milo-nimen suosio kasvoi Suomessa 2010-luvulla reippaasti. Vuosina 2010–2019 Miloksi nimettiin hieman yli 1000 suomalaista poikalasta.

Milon nimipäiviä vietetään syyskuussa.

Noel

Noel on niitä kansainvälisiä nimiä, jotka ovat lyöneet itsensä viime vuosina Suomessa läpi. Lähes 2700 poikaa sai nimekseen Noel vuosina 2010-2019.

Noel tarkoittaa jouluna syntynyttä, joulua. Noelin nimipäivää vietetäänkin Suomessa jouluaatonaattona.

Oliver

Oliver on yksi viime vuosien suosituimmista poikien nimistä, eikä ihme. Nimi on kaunis, ja se toimii hyvin sekä meillä että maailmalla. Oliver on latinalaisperäinen nimi, joka tarkoittaa oliivipuun istuttajaa.

Oliverin nimipäiviä juhlitaan toukokuussa.

Oskar/Oscar

Oskar-nimi muodostuu muinaisgermaanisista sanoista ja tarkoittaa jumalan keihästä. Lisäksi Oscar-niminen hahmo löytyy Irlantilaisesta mytologiasta.

Oskar oli suosittu nimi Suomessa erityisesti 1900-luvun alussa. Oscar puolestaan on noussut pinnalle 2010-luvulla.

Oskarin nimipäivä on joulukuussa.

Samuel

Samuel juontaa juurensa hepreankielisestä nimestä Schemuel, joka tarkoittaa ”jumalan nimeen”.  Kaunis kansainväinen nimi on ollut koko viime vuosisadan ajan tasaisen suosittu, mutta 1980-luvun jälkeen se on noussut erityisen pidetyksi.

Elokuussa juhlitaan Samuelin nimipäiviä.

Sebastian

Sebastian on alkujaan kreikkalais-latinalainen nimi. Kreikan kielessä Sebastianus tarkoittaa kunnioitettavaa ja kunnioituksen ansaitsevaa.

Lähes 3000 poikaa sai nimekseen Sebastian vuosina 2010–2019.

Sebastianin nimipäiviä vietetään tammikuussa.

Tobias

Tobias on heprealaisperäinen nimi. Se on johdettu johdettu hepreankielisestä nimestä Tobia, joka merkitsee ”jumala on hyvä”.

Jos pojalleen haluaa antaa hieman harvinaisemman nimen, Tobias on yksi vaihtoehto. Vuosina 2010–2019 nimen sai Suomessa alle 500 lasta.

Tobiaksen nimipäiviä juhlitaan suomenruotsalaisen nimipäiväkalenterin mukaan marraskuussa – samana päivänä kuin suomalaisessa kalenterissa juhlitaan Topiasta.

Muista myös nämä kansainväliset nimet pojalle:

Alexander, Edwin, Erik, Ernest, Henrik, Jasper, Leonard, Lukas, Matias, Vilhelm.

Lähteet: Digi- ja väestötietovirasto, Kirjastot.fi, Yliopiston almanakkatoimisto

Lue myös: Kaisli, Elo tai Viima? Katso 20 x kauneimmat harvinaiset luontonimet tytöille ja pojille!

Kaipaatko inspiraatiota lapsen nimen keksimiseen? Kokeile Kaksplussan nimikonetta!

Lue myös

Kommentit (7)

Meidän lapset sai isän puolelta nimet afrikkalaisilta sukujuurilta. Tytär Suad ja poika Suleiman. Edelleenkin aivan ihastunut näihin nimiin enkä vois muita ajatellakaan heille. Nimensä näköisiä lapsia.

Eivät nuo ole kansainvälisiä nimiä vaan lähinnä amerikkalaisia nimiä. Kovin rajoittunut maailmankuva jos luulee että maailmassa ei ole juuri muuta kuin Englannin vanhat siirtomaat. Missä Aasia, Afrikka jne? Yleensä voisi kysyä että miksi ihmeessä lapselle pitäisi antaa tuollaisia tusinanimiä, kun aivan kunnollisia rehellisiä suomalaisiakin nimiä on tarjolla.

Kaikki ei kato tykkää niistä perus suomalaisista Jarmo-Jyrki-Kyllikki nimistä, makuja on monenlaisia ja antaa jokaisen nimetä lapsensa sillä nimellä, mikä itsestä kauneimmalta ja parhaimmalta kuulostaa <3

No ei kyllä olleet suomalaisen suuhun sopivia, esim. Benjamin äännetään satavarmasti aina Penjamin. Englanniksihan se äännetään suunnilleen Benzamin, joten se siitä kansainvälisyydestä kun melkein eri nimi kyseessä. Isla taas lausutaan englanniksi ”aila”. Monesta noistan nimistä on suomalainen muoto olemassa, ja se aidosti sopii täkäläiseen suuhun. Vilppu, Eetu, Olli, Topi. Vääntäkööt ne ulkomaalaiset sitten oman versionsa, jos heille tuottaa vaikeuksia jonkun suomalainen nimi.

Livia oli keisari Augustuksen vaimo – karmea tyyppi, mutta niinhän Aku itsekin.

Eipä löytynyt nimeä Laura, joka joka paikassa kirjoitetaan samoin, ääntäminen hieman vaihtelee.

Listasta puuttuu montai hyvinkin kansainvälistä nimeä, mitkä taipuu myös englanninkielelle. Olisi kiva tietää, että mistä nuo nimet on haettu.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X