Koti 22.05.2021 Päivitetty 18.08.2023

Kuva: Pienen pieni delfiini turpoaa jättimöykyksi, myös vatsassa – Tukesin ylitarkastaja listaa 5 vaarallisinta lelua

Kaikki lelut eivät ole turvallisia. Vuosittain markkinoilla havaitaan suloisia leluja, jotka ovat lapselle hengenvaarallisia.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
Markkinavalvontarekisteri, Tukes

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes saa vuosittain kuluttajilta noin 50 ilmoitusta vaarallisista leluista ja lastentarvikkeista. Tänä vuonna on vedetty pois myynnistä sekä ostajilta kaksi tukehtumisvaaraa aiheuttavaa puulelua.

– Kuluttajilta tulleiden ilmoitusten lisäksi teemme myös omaa markkinavalvontaa käymällä myymälöissä ja tilaamalla lapsille suunnattuja tuotteita verkkokaupoista, lastentarvikkeista vastaava ylitarkastaja Anja Merenkivi kuvailee valvontatyötään.

– Joskus tuotteen valmistaja tekee itse takaisinvedon huomatessaan turvallisuusriskin. Ilmoituksia tulee myös toisten Euroopan maiden viranomaisilta

Tänä ja viime vuonna Tukesissa on keskitytty erityisesti alle kolmevuotiaille suunnattuja lelujen, tuttiketjujen sekä turvaporttien valvontaan.

– Lastentarvikkeita tilataan entistä enemmän ulkomaisista verkkokaupoista, kuten Amazonilta ja Wishilta. Emme voi asettaa ulkomaisten verkkokauppojen tuotteita myyntikieltoon, voimme ainoastaan ilmoittaa kauppa-alustalle havaintomme ja pyytää heitä toimimaan vastuullisesti.

Lisäksi Tukes tiedottaa vaarallisista lastentarvikkeista suomalaisille.

Ylitarkastaja Anja Merenkivi listaa viisi vaarallisinta lelua, joista on havaittu vakavaa vaaraa viime vuosien aikana.

Tämän pienen delfiininmuotoisen lelun vaarallisuus nieltynä on helposti kuviteltavissa.

Vedessä turpoavat lelut

Pienet leluina myydyt delfiinit ja pallot turposivat vedessä monisatakertaiseksi. Ne hajoavat vedestä nostettaessa ja ovat erittäin heikkoja rakenteeltaan. Nielty lelu voi aiheuttaa suolitukoksen, joka voi johtaa vakaviin terveyshaittoihin, jopa kuolemaan.

Squishly-lelut

Squishly-lelut katosivat markkinoilta nopeasti. Ne olivat puristeltavia ”stressileluja”, jotka muistuttivat syötävää ruokaa tai olivat pehmolelumaisia. Leluista irtosi paloja, jotka olisivat voineet henkitorveen joutuessaan ja siellä paisuessaan aiheuttaa tukehtumisen.

Syötävää muistuttavassa lelussa oli irtoavia paloja.

Irtoavat nappiparistot

Lelujen paristojen pitäisi olla aina ruuveilla kiinnitetyn kannen takana. Jos paristo joutuu henkitorveen ja reagoi syljen kanssa, se voi syövyttää sisäelimiä.

Limalelut

Muutama vuosi sitten limalelut olivat suosittuja. Jotkut limat sisälsivät suuret määrät booria, joka on haitalliseksi luokiteltu aine. Se on todettu haitalliseksi muun muassa lisääntymiskyvylle.

Booria sisältävistä limaleluista tehtiin ilmoituksia ympäri Eurooppaa ja satunnaisesti niitä näkyy edelleen eurooppalaisessa vaarallisten tuotteiden ilmoitusjärjestelmässä, Safety Gate Rapexissa.

Led-ilmapallot

Led-ilmapallo on ilmapallo, jonka sisällä on paristolla toimiva led-valo. Kun ilmapallo rikkoutuu, sen sisällä oleva led-valo jää helposti lojumaan minne sattuu.

Anja Merenkivi kehottaa tarkistamaan lasten lelut säännöllisesti, ettei lelun osat ole päässeet löystymään tai lelu rikkoutunut käytössä.

– Erityisesti lasten puuleluista löytyy satunnaisesti irtoavia osia, hän kertoo.

Jos vanhempi epäilee, että lelu saattaa olla vaarallinen, asiasta kannattaa ilmoittaa lelun ostopaikkaan, maahantuojalle tai valmistajalle. Myös Tukesiin kannattaa tehdä ilmoitus.

– Vaikka ilmoitus ei aina johda tuotteen takaisinvetoon, kaikki ilmoitukset kirjataan ja niistä syntyy hyödyllistä dataa, josta on hyötyä muun muassa lainsäädännön valmistelussa.

Saako Tukes paljon aivan turhia ilmoituksia?

– Mikään ilmoitus ei ole turha. Jos tuote haisee ilmoittajan mielestä jollekin, se harvemmin kuitenkaan johtaa hallinnollisiin toimiin, koska aistihavainnot ovat yksilöllisiä ja hajun haitallisuutta on usein vaikea selvittää.

Anna.fi: Onko talkin käyttäminen turvallista? Lääkäri kertoo, voiko edullista monitoimituotetta käyttää huoletta

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X