Koti 26.06.2022 Päivitetty 16.08.2022

Lastenvaunut tulisi huoltaa säännöllisesti, mutta vain harva tekee niin – perushuollon laiminlyönti voi johtaa vaaratilanteisiin

Vaunut voivat maksaa käytetyn auton verran, ja auton lailla niidenkin elinikää saataisiin pidennettyä huoltamisen myötä.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Monissa lapsiperheissä vaunut ja rattaat ovat kovassa jokapäiväisessä käytössä. Koska päiväkotiin, puistoon tai vaunulenkille lähdetään säällä kuin säällä, kuluvat lastenvaunut huomaamattakin koko ajan.

Sadesuojan ostaminen ja käyttäminen vaunuissa on käytännössä välttämätöntä Suomen sääolosuhteissa. Se onkin yksinkertaisin tapa pitää vaunuista parempaa huolta, joskin myös huoltotoimenpiteitä tulisi tehdä säännöllisesti.

Lue myös: Varmista, että lastenvaunut ovat turvalliset: ohjeet kauppaan ja kotiin

Lastenvaunujen huolto pidentää vaunun elinikää

Lastenvanujen huolto takaa tuotteen laadun sekä turvallisuuden ja vähentää käytöstä johtuvaa normaalia kulutusta.

Varsinkin vaunujen liikkuvia osia tulisi huoltaa säännöllisesti, sillä ne kuivuvat nopeasti. Huoltoöljynä renkaisiin ja jarruihin voi käyttää tavallista yleisöljyä, joka sopii polkupyörienkin huoltoon. Jotkut tahot, kuten Lastentarvike, suosittelevat kuitenkin hienojakoista silikoniöljyä, joka voitelee jättämättä pintoja tahmeiksi.

Vaunujen renkaat irrotetaan ensin ratasosasta ja puhdistetaan sitten niiden navat, pinnat ja vanteet. Ohjeet voivat vaihdella merkeittäin, joten kannattaa vilkaista oman vaunun ohjekirjaa ennen työn aloittamista.

Lue myös: Muista nämä 6 asiaa, kun valitset lastenvaunuja

Vain harvat vievät vaunut liikkeeseen huoltoon

Ellei halua liata käsiään tai ehdi suorittaa huoltotoimenpiteitä kotona, voi vaunut viedä huoltoon liikkeeseen.

Useat lastenvaunuja myyvät liikkeet tarjoavat perushuoltoa lisämaksua, tai jotkut vieläpä takuuta vastaan. Perushuoltojen hinnat pyörivät viidenkymmenen euron kieppeillä.

On yleinen mutta huono tapa tutustua tuotteen ohjekirjaan vasta, kun jokin ei toimi.

Vaunujen kohdalla voi yllättyäkin, mitä huoltotoimenpiteitä olisi pitänyt tehdä säännöllisesti vikojen välttämiseksi. Esimerkiksi suositun vaunumerkin, Emmaljungan, huoltokirjassa on kohta 6 kk, 12 kk, 24 kk ja 36 kk huoltotarkastuksille.

Monet merkit suosittelevat, että vaunuhuollon suorittaa valtuutettu jälleenmyyjäliike, mutta siitä huolimatta vaunuja viedään perushuoltoon vain harvoin.

– Ei ole yleistä tuoda vaunuja liikkeeseen huoltoon. Meillä käy sitä varten vain muutamia asiakkaita vuodessa. Vaunuja on helppo putsata ja rasvata kotonakin ohjekirjan avulla, jos muistaa ja viitsii. Muistutamme huoltamisesta aina vaunut ostaessa, lastentarvikeliike Vauvatalo Johannasta kerrotaan.

Sadesuojan ostaminen ja käyttäminen vaunuissa on Suomen säässä avainasemassa.

Vaunuja suositellaan huoltamaan jopa kerran kuussa

Lastentarvikeliike suosittelee tekemään vaunujen ja rattaiden huollon vähintään kerran kuukaudessa käyttöasteesta riippumatta.

A-T Lastenturvasta lisätään, että perushuollon laiminlyönti johtaa useimmiten jarrun tai pyörien epäkuntoon.

– Vaunuja tuodaan perushuoltoon liian vähän – yleensä vasta, kun niissä on joku rikki. Korjauksen yhteydessä huomaamme helposti, onko valmistajan ohjeistamaa säännöllistä puhdistusta ja rasvausta suoritettu, A-T Lastenturvan huollosta todetaan.

Jotkin liikkeet, kuten Vaunu-Aitta, huoltavat vain heiltä ostettuja vaunuja ja rattaita.

Kaikkia vaunumerkkejä huoltaviin liikkeisiin, kuten Vauvatalo Johannaan, voi päästä perushuoltoon kävelemällä sisään ilman ajanvarausta, mutta mahdolliset varaosatilaukset voivat viedä kauemmin ellei liike myy omaa merkkiä.

Lue myös: Vaunuihin kiinnitettävät hytkyttäjät houkuttavat vauvojen nukuttamisessa – mutta koukuttuuko lapsi niihin helposti?

Lastenvaunujen huolto on helppoa huolenpitoa

Vaunujen ja rattaiden perushuolto liikkeessä kattaa käytännössä samat toimenpiteet, joita ohjekirjat suosittelevat tehtäväksi säännöllisesti kotonakin.

Öljyämisen lisäksi vaunujen säilytyspaikalla on väliä, sillä liiallinen kosteus voi aiheuttaa kankaiden pilaantumisen ja homevaaran. Siksi vaunut kannattaa ottaa aina ulkoa tullessa sisälle kuivaan ja lämpimään.

Vaunuista kannattaa myös imuroida hiekka ja leivänmurut, sekä puhdistaa kura ennen sen kuivumista kiinni. Kankaita pestessä tulee noudattaa hoito-ohjetta, ja renkaiden uriin juuttuneet kivet on hyvä irrottaa vahingoilta välttymiseksi.

Myös esimerkiksi jarrun, valjaiden, turvalenkin ja työntöaisan kunnosta tulee huolehtia. Mahdollisten turvariskien ilmetessä on oltava oitis yhteydessä ostopaikkaan tai myyjän asiakaspalveluun.

Lähteet: Emmaljunga, Lastentarvike, OzBaby, Vaunu-Aitta

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X