Koti 02.06.2022 Päivitetty 29.12.2022

Leikkipaikan turvallisuus on taloyhtiön vastuulla, mutta tämän pienen teon sinäkin voit tehdä

Onhan taloyhtiössäsi jo huolehdittu tästä?

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Kiinteistöliitto muistuttaa, että leikkipaikan turvallisuus on taloyhtiön hallituksen sekä isännöitsijän vastuulla. Asia on erityisen ajankohtainen keväisin ja kesäisin, kun leikkipaikat taas keräävät väkeä talven jälkeen.

Niinpä taloyhtiön kannattaa teettää perusteellinen tarkistus leikkipaikan välineille.

Lue myös: Kerrostalojen leikkipaikat ovat kaikkien käytössä – vanhemmat kuitenkin eri mieltä: ”En veisi lastani vieraille pihoille”

Suositeltavat toimenpiteet

Tarkistuksen tarpeessa ovat vähintäänkin leikkivälineiden kuluvat osat, eli saranat, ketjut ja puiset osat. Myös leikkipaikan alustan kuntoon ja hiekkalaatikon siisteyteen on hyvä kiinnittää huomiota, Kiinteistöliitto suosittaa.

– Kaikki rikkoutuneet osat tulee luonnollisesti uusia. Leikkipaikan kuntoa on lisäksi hyvä silmämääräisesti tarkastella ympäri vuoden, kehottaa Minna Anttila, Kiinteistöliiton vanhempi lakimies.

Jos leikkivälineitä uusitaan, pitää huolehtia siitä, että ne ovat standardien mukaisia.

– Vanhoja leikkivälineitä ei kuitenkaan tarvitse uusia, vaikka ne eivät olisikaan standardin mukaisia, jos ne ovat turvallisia, sanoo Anttila tiedotteessa.

Jos taloyhtiö on itse valmistanut jonkin leikkivälineen, välineen on täytettävä tietyt ehdot.

Leikkipaikan ylläpidosta ja turvallisuustarkistuksista on hyvä sopia kirjallisesti. Myös tehdyt tarkastukset ja toimenpiteet kannattaa dokumentoida.

Leikkipaikan turvallisuus on yhteinen asia

Vaikka taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä ovat vastuussa leikkivälineiden kunnosta, on leikkipaikan turvallisuus myös kaikkien asukkaiden yhteinen asia.

Moni lapsiperheen vanhempi silmäileekin ympäristöä automaattisesti. Jos havaitsee, että jokin leikkiväline on rikki tai sen kunto epäilyttää, asiasta on syytä kertoa isännöitsijälle ja muille asukkaille.

Lue myös: Lastenvaunujen säilytys rapussa kuumentaa tunteita – kiellettyä, mutta miksi?

Tietysti myös ulkoisiin vaaroihin on reagoitava. Jos esimerkiksi hiekkalaatikolla on lasinsiruja, on viisasta tehdä asiasta ilmoitus ja informoida muita asukkaita vaarasta.

Mahdollisuuksien mukaan lasinsiruja tai vastaavia vaaratekijöitä voi siistiä itsekin välittömän vaaran välttämiseksi, mutta omaa turvallisuuttaan ei pidä riskeerata.

Silmämääräisellä havainnoinnilla voi olla iso merkitys lasten turvallisuuden kannalta.

Lue myös: Ulkoleikit lapsille – 8 suosikkia, jotka eivät katso säätä tai vuodenaikaa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X