Koti 12.10.2021 Päivitetty 29.12.2022

Milloin lapsi omaan huoneeseen? Vanhemmat kertovat: ”Kokevat, että on turvallisempaa...”

Lähes jokaisessa perheessä tulee jossain vaiheessa ajankohtaiseksi järjestää lapselle oma huone. Mutta millainen ja missä iässä? Kysyimme vanhemmilta.

Teksti
Susanna Sarimaa
Kuvat
iStock

Oma huone on lapsen valtakunta, mutta moni lapsi viihtyy pitkään ikiomaa soppeaan paremmin siellä missä vanhemmatkin ovat: olohuoneessa, keittiössä tai vanhempien makuuhuoneessa.

Lue myös: Tarvitseeko lapsi oman huoneen? Ei välttämättä – lue asiantuntijan yllättävä vastaus

Oikeaa tai väärää tapaa toimia ei ole, mutta lähes jokaisessa perheessä tulee jossain vaiheessa vastaan oman tilan järjestäminen lapselle. Kuten eräs vanhempi kommentoi: ”Oman tilan lapsi tarvitsee, kun alkaa leikkiä ja olla lattialla. Lapsen tavaroilla on oltava oma paikka. Meillä jo vuoden iässä on ollut kaikilla lapsilla jokin oma soppi, vaikka osa lastenhuonetta, olohuonetta tai työhuonetta. Tuossa paikassa on ollut myös matto reviirinä sekä tuoli ja pöytä touhuja varten.”

Kysyimme vanhemmilta, millaisia ratkaisuja he ovat tehneet lapsen tai lasten huoneen suhteen. Näin he vastasivat.

Toiselle huone kuusikuukautisena, toiselle kuusivuotiaana

“Lapsi siirtyi kuusikuukautisena omaan huoneeseen. Yöt helpottuivat kummasti, kun vauva ei joutunut heräilemään isin kuorsaamiseen.”

”Tytär sai oman huoneen kuusivuotiaana, kun muutimme avopuolison kanssa omakotitaloon. Sitä ennen asuimme tyttären kanssa kaksin kerrostalokaksiossa, joten mahdollisuutta omaan huoneeseen ei ollut.”

Lapsi nukkuu vanhempien huoneessa niin pitkään kuin haluaa – tai siirtyy jo vauvana omaan huoneeseen

“Meillä juuri viisi vuotta täyttänyt tyttö nukkuu vanhempien makuuhuoneessa. Hänellä on oma sänky, mutta yleensä herää äidin ja isin välistä aamuisin. Ja niin saa olla, ei ole pakko nukkua yksin.”

”Esikoisemme siirtyi omaan huoneeseen kahden kuukauden ikäisenä. Kaikkien unet kärsivät samassa huoneessa, koska olen herkkäuninen ja kuulen huokauksenkin.”

Sisarukset samassa huoneessa pakosta tai omasta tahdostaan

”Tällä hetkellä nuorimmainen ja vanhin lapsi jakavat huoneen keskenään oikein sopuisasti. Meillä on kaksio, itse nukun olohuoneessa. Kyllä sitä välillä kaipaisi omaa tilaa ja rauhaa.”

”9- ja 6-vuotiaat lapsemme saivat omat huoneet, kun vaihdoimme isompaan asuntoon. He halusivat kuitenkin takaisin yhteisen huoneen, joten ovat taas samassa huoneessa.”

”Meillä tyttö on nyt 7-vuotias ja vielä samassa huoneessa isoveljen kanssa. He kokevat, että on turvallisempaa nukkua samassa huoneessa. Heillä on parvisängyt ja omat tilat niiden alla.”

Lapsi sai oman huoneen leluilleen

“Lapsi sai 1-vuotislahjaksi oman huoneen leluilleen. Nukkumaan hän meni sinne päälle 2-vuotiaana, eikä silloinkaan varmaan olisi mennyt, ellei pikkuveli olisi tehnyt tuloaan. Halusimme pinnasängyn ullakolle hetkeksi, ettei sisko koe, että hänet sysätään pois toisen tieltä. Lapsemme innostui ison tytön sängystä ja nukkui siellä ongelmitta.”

Kommentit (1)

hei! mistä tuo kerrossänky on muuten hankittu? mietimme omille lapsillekin tällaisen ostamista! todella upealta näyttävä on!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X