Koti 29.12.2022 Päivitetty 04.01.2023

Hutiostos talokaupoilla voi pahimmillaan tuhota perheen terveyden ja talouden – 3 ohjetta, joita talo-ostoksilla kannattaa noudattaa

Rakennusterveysasiantuntija kertoo, mitä pitää huomioida ennen ja jälkeen talon oston.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Haastateltavan kotialbumi, iStock

Omakotitalon ostaminen on monille elämän suurin rahallinen investointi. Asia koskee etenkin pikkulasten vanhempia, sillä perheen kasvaessa usein myös tilan tarve kasvaa.

Ennen talo-ostoksille suuntaamista on kuitenkin syytä selvittää muutamia perusasioita, jotta kauppa sujuu turvallisesti.

Rakennusterveysasiantuntija ja rakennustekniikan insinööri Riikka Lintukangas painottaa, että ostettavan kohteen kunnon selvittäminen ennakkoon on ensisijaisen tärkeää.

– Pahimmillaan asumiskelvottoman asunnon ostamisesta voi seurata taloudellinen ahdinko loppuelämäksi. Ja jos koti onkin todellisuudessa asumiskelvoton, voi siellä asuminen johtaa terveyden menettämiseen.

Kuuden lapsen äitinä Lintukangas vinkkaa myös, mitä perheen tarpeisiin liittyviä asioita on hyvä huomioida rakennusteknisten asioiden ohella, kun omakotitalon ostaminen tulee lapsiperheelle ajankohtaiseksi.

Lue myös: Avokeittiö vai erillinen keittiö? Nämä pohjaratkaisut jakavat lapsiperheissä mielipiteitä

1. Syynää myynti-ilmoitus huolella

Omakotitalon ostaminen on monivaiheinen prosessi, joka usein alkaa sopivien kohteiden etsimisellä netistä. Alusta asti on hyvä pohtia, miten hyvin talon sijainti palvelee perhettä ja onko sijainti hyödyllinen vielä lasten kasvaessa.

Vaikka etsisi suhteellisen väliaikaista asuntoa, melkeinpä sitä suuremmalla syyllä selvitykset on tehtävä huolella. Huonokuntoista tai riskirakenteista taloa on nimittäin vaikeampaa myydä edelleen.

Jo myyntikuvista voi päätellä jonkin verran kohteen mahdollisista riskirakenteista, Lintukangas opastaa.

– Julkisivuverhouksen ja maanpinnan välillä pitäisi olla minimissään 30 senttimetriä rakoa, eli sokkelin pitäisi olla riittävän korkea. Muussa tapauksessa maaperästä voi nousta kosteutta rakenteisiin ja myös sade- ja sulamisvedet helposti ohjautuvat väärään paikkaan aiheuttaen kosteusrasitusta.

Lisäksi Lintukangas kannustaa kiinnittämään huomiota siihen, minne katoilta tippuva vesi ohjataan ja mihin suuntaan maanpinnat ovat kallistuneet.

– Maanpinnan kallistusten pitäisi olla rakennuksesta poispäin, jotta myös vesi valuu rakennuksesta poispäin. Lammikot ja kuopat talon vierustalla ovat hälytysmerkki.

Kohteen hinta, kunto ja houkuttelevuus usein korreloivat keskenään. Jos hinta vaikuttaa olevan liian hyvä ollakseen totta, näin valitettavasti voi ollakin.

2. Huomioi nämä asiat asuntonäytössä

Kohteeseen olisi ihanteellisinta päästä tutustumaan niin, että talossa ei ole oleskeltu tai tuuletettu vähintään vuorokauteen. Tällöin pystyy arvioimaan kohteen ominaishajua.

Epäilysten on syytä herätä, jos asuntonäytön aikana talossa tuoksuu esimerkiksi pulla tai voimakas siivouskemikaali. On mahdollista, että myyjä yrittää peittää tuoksulla jotain toista hajua.

Ostajan kannattaa rohkeasti kysyä, onko myyjällä ollut havaintoja kosteudesta tai poikkeavasta hajusta ja milloin tietyt laitteet, esimerkiksi maa- tai ilmalämpöpumppu, on viimeksi huollettu.

omakotitalon ostaminen

Asuntonäytössä ostajan on syytä kiinnittää huomiota asioihin, joihin ei kuntotarkastuksessa puututa.

Omakotitalon ostaminen viisaasti edellyttää kuntotarkastuksen teettämistä. On silti asioita, joita kuntotarkastuksessa ei tutkita, ja ne asiat ostajan pitää aktiivisesti selvittää.

– Toimivatko liesituuletin ja muut kiinteät kodinkoneet, ovatko kiintokalusteet ehjiä, miten tapetti tai listat on asennettu, Lintukangas luettelee.

– Asuntonäytöllä kannattaa rohkeasti availla kaappeja ja komeroita. Lamppu on äärimmäisen hyvä työkalu pintojen tutkimiseen.

Teknisten asioiden tarkistamisen ohella lapsiperheellisen ostajan on hyvä pohtia, riittävätkö huoneet perheelle myös tulevaisuudessa ja onko säilytystilaa riittävästi. Kannattaa arvioida sitäkin, onko pikkulapsivaiheessa helpompaa elää yksi- kuin monikerroksisessa asunnossa.

Lue myös: Nämä kolme kodin ominaisuutta ovat ylitse muiden, ainakin lapsiperheiden mielestä: ”Ilman ei pärjättäisi”

3. Vaadi asiallinen kuntotarkastus

Siistit lattiat tai tapetit eivät kerro mitään talon varsinaisesta kunnosta. Turvallinen omakotitalon ostaminen edellyttää kuntotarkastuksen teettämistä.

Kuntotarkastajaa valitessa pitää kuitenkin olla tarkkana.

– Markkinoilla on villi länsi. Kuka tahansa voi ottaa mittarit käteen ja väittää olevansa kuntotarkastaja, Lintukangas toteaa.

Kuntotarkastuksen teettäminen maksaa noin 500–2000 euroa. Lintukankaan mukaan viidelläsadalla eurolla ei useinkaan saa riittävän kattavaa tarkastusta, joka täyttäisi KH 90-00394 -suoritusohjeet. Kyseisissä ohjeissa määritellään tarkasti, missä laajuudessa kuntotarkastus tehdään.

omakotitalon ostaminen

Omakotitalon ostaminen ilman asianmukaista kuntotarkastusta ei ole missään nimessä suositeltavaa, painottaa Riikka Lintukangas.

Lintukangas neuvoo, että kuntotarkastusta sovittaessa kannattaakin vaatia kirjallinen tilaussopimus, jossa KH 90-00394 -tunnus on mainittuna. Kuntotarkastajan pätevyyteen voi puolestaan luottaa, jos hän on koulutukseltaan vähintään rakennusmestari ja hänellä on lisäksi AKK-pätevyys eli asuntokaupan kuntotarkastajan pätevyys.

Jos kohteeseen on tehty kuntotarkastus jo ennen ostajan saapumista kuvioihin, hälytyskellojen pitää soida, jos kuntotarkastusraportti on vain muutaman sivun pitkä tai jos siitä ei löydy edellä mainittuja tietoja. Ei riitä, jos kuntotarkastus on tehty ”KH 90-00394 -ohjeita mukaillen”, vaan tarkastuksen tulee olla suoritettu täysin ohjetta noudattaen.

Lintukangas toimii asiantuntijan roolissa myös useissa asuntokauppaa koskevissa riitatapauksissa. Hänen mukaansa tapauksia yhdistää se, että riidat olisivat olleet ehkäistävissä, jos kohteen kunto olisi selvitetty huolellisesti ennen kaupantekoa.

Riskirakenteiden tutkiminen vaatii lisäselvityksiä.

Kaikki ostajan etua ajavat toimenpiteet ovat myyjänkin eduksi. Kuntotarkastusraportin tarkoituksena on puolueettomasti selvittää, missä kunnossa kiinteistö on ostohetkellä.

– Selvitys suojaa myös myyjää, joka on vielä viiden vuoden ajan vastuussa talokaupasta. Ostajahan voi omalla toiminnallaan, kuten huoltotoimenpiteitä laiminlyömällä, aiheuttaa taloon vaurion. Silloin on tärkeää, että kuntotarkastuksesta ilmenee, että ostohetkellä näitä vaurioita ei vielä ole ollut eli ne eivät ole myyjän vastuulla.

Vastaavasti myyjän roolissa kannattaa rehellisesti kertoa tehdyistä huoltotoimenpiteistä tai mahdollisista poikkeavuuksista, jotta talon todellinen kunto on ostajalle selkeä eikä asiasta joudu vaikeuksiin myöhemmin.

Omakotitalon ostaminen on vasta alkusoittoa

Talonomistajan taipaleella omakotitalon ostaminen on vasta ensimmäinen askel, sillä kiinteistö vaatii säännöllistä huoltoa ja tarkkailua.

Jos kuntoraportissa kehotetaan tekemään lisätutkimuksia tai joitain remonttitoimenpiteitä, on parasta tarttua viipymättä toimeen.

omakotitalon ostaminen

Etenkin vesikalusteita on hyvä pitää silmällä kosteusvaurioiden ehkäisemiseksi.

Olisi hyvä, että omistaja kävisi talon järjestelmällisesti läpi vähintään kaksi kertaa vuodessa. Mieluusti useamminkin, sanoo Lintukangas.

Lue, miten omakotitaloa kannattaa huoltaa kuukausi- ja vuositasolla ja miten vanhempi voi osallistaa lasta näihin askareisiin.

Mikäli oma osaaminen ei riitä talon huoltoon ja tarkkailuun, on turvallisinta kääntyä asiantuntijan puoleen ja pyytää neuvoa.

Jos on epävarma omasta osaamisestaan, esimerkiksi Suomen omakotiliitto tarjoaa jäsenilleen muun muassa korjausneuvojan apua jäsenmaksua vastaan.

Jutun kuvia on päivitetty 4.1.2023 klo 11.19.

TM Rakennusmaailma: Rakenteiden ilmavuodot aiheuttavat kotiin ikäviä hajuja

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X