Vauvaperheen 14 ”sisustusesinettä”, jotka eivät täysin kruunaa feng shuita

Tunnistatko sinäkin nämä vauvan tuomat höysteet sisustuksessa?

Teksti Anniina Rintala
Kuvat iStock
Värikkäät lelut tuovat parhaimmillaan piristystä aikuisten hillittyyn sisustustyyliin.

Ennen vauvan saapumista on hykerryttävää päästä laittamaan omaa kotipesää somaksi. Onhan vauvaperheen vankka tukikohta koti ainakin ensimmäisten elinkuukausien aikana.

Vauvan synnyttyä tarkkaankin harkittu sisustus saa uudenlaista ilmettä – jopa melko kaavamaiseen tapaan. Nämä tunnistettavat esineet asetteluineen löytyvät useasta vauvakodista.

1. Harso siellä, harso täällä

Puuvillaharso on aina käden ulottuvilla puklutahrojen varalta. Harso on myös imettäjälle näppärä – sillä korvaa liivinsuojankin, jos moista ei ole lähietäisyydellä nälän sattuessa. Niinpä harsoja riippuu ja roikkuu joka tuolin selkämyksessä.

2. Pyykkiteline, jota ei koskaan taiteta pois

Jos käytettyjä harsoja lojuu joka huoneessa, niin yhtä paljon niitä pyörii pyykkikoneessa. Pyykkitelinettä on turha taittaa kaappiin, kun yksi pyykkierä on saatu kuivateltua. Seuraava on jo tulossa!

3. Kirkkaat vauvanlelut piristävät muuten niin aikuista kotia

Turha ottaa asioita liian vakavasti – varsinkaan vauva-aikana.  Jos kotinne tyyliin kuuluvat lähinnä hillityt ”aikuissävyt”, tuovat pikkutyypin kirkkaan vihreät ja keltaiset vauvanlelut sopivasti eloa sisustukseen.

Vauva-aika on myös kodin siisteydestä tarkalle hyvää aikaa opetella ottamaan rennosti, mitä tulee lattialla lojuviin leluihin. Useimmiten niiden määrä vain kasvaa lapsen kasvaessa…

4. Kompastumisvaaran aiheuttava leikkimatto

Niin suloisia kuin leikkimatot usein ovatkin, ne vievät tilaa ja niihin meinaa kompastua – varsinkin öisin, kun yrität löytää hämärässä tutin tai vesilasin.

5. … ja potta

Kun pottaan totuttelu alkaa, on parempi pitää pikkupyttyä kodissa keskeisellä sijainnilla. Vessa voi muuten hädän iskiessä sijaita itkettävän kaukana.

Vaikka välillä pottaan kompastuminen ja pissojen loiskahtaminen kismittää, on pottailu kuitenkin kehittymisen suurimpia virstanpylväitä vauvalle tai taaperolle.

6. Viritelmät kaapinovissa

Pienet uteliaat kädet ja silmät hamuavat jatkuvasti uutta ihmeteltävää ja kosketeltavaa. Pienet kätöset oppivat nopeasti, miten kaapinovet saa auki. Ei siis kannata luottaa siihen, että tavarat ovat turvassa ovien takana.

DIY-henkinen vanhempi turvautuu hädän hetkellä erilaisiin naru- ja kepukkaviritelmiin kaapinovissa. Tässä lajissa vain luovuus on rajana!

Vauva tuo kotiin uuden järjestyksen!

7. Astia- vai peppupyyhe?

Tuttu tilanne monille, varsinkin esikoisen vanhemmille. Pienen perheen kotina yksiö voi toimia moitteettomasti, mutta tilaihmeessä on hyvä pitää mielessä tietty vaaran paikka: kun hoitopöytä peppupyyhkeineen sijaitsee lähellä keittiön lavuaaria, menevät keittiö- ja vauvanpyyhkeet sekaisin.

Hoitopöytä on kuitenkin vain lyhyen vaiheen sisustuselementti. Siitä kannattaa iloita, vaikka pyyhkeet eivät aina pysyisi järjestyksessä.

8. Muhkea imetystyyny valtasi sohvan

Imetystyyny on kuin uusi raaja. Sitä pitää iholla yhtä paljon kuin vauvaa. Lisäksi sen asettelee ympärilleen epähuomiossa, vaikka vauva uinuisi parhaillaan päiväunia.

Imetystyyny lepäilee useimmiten sohvalla tai keittiönpöydän läheisyydessä. Siitä sen saa nopeasti napattua tueksi imetyshetkiin. Jos tyyny ei olisi niin massiivinen säilytettävä, moni varmasti tallettaisi tuon rakkaan esineen vauva-ajan muistolaatikkoon.

9. Uudet lasinaluset

Imetystyynyn ja -harsojen lisäksi käden ulottuvilla on oltava liivinsuojia. Noita läpysköitä lepää milloin missäkin – eritoten olohuoneen tai keittiön pöydällä.

Älä siis hämmenny, kun ystävän kahvikupin alla lepääkin lasinalusen sijaan liivinsuoja.

10. Kuviollinen pöytäliina ei ole tarpeen

Vauvan kasvaessa myös makumaailma avartuu. Samalla kehittyy hienomotoriikka, kun vauva nyppii höyrystettyjä porkkanoita tai omenaraastetta suuhunsa.

Pöytä saa myös usein uudenlaista, rouheaa koristetta itseensä: mustikat värjäävät pintaa, haarukalla rummutetut kolot elävöittävät ja paprikatahrat ovat pirteän punaisia. Kuviolliselle pöytäliinalle ei ole enää tarvetta! (Paitsi pöydän varjelemiseksi.)

11. Uudenlaiset viherkeitaat

Mitä korkeammalla, sen parempi. Lattiatason viherkeitaat siirtyvät kirjahyllyjen ja kaappien päälle – usein ahtaisiin paikkoihin. Varsinkin köynnösten kanssa saa edelleen olla tarkkana. Muista leikata alaspäin suuntaavia versoja, ennen kuin pienet kädet ehtivät niitä nykimään.

12. Sukka keskellä lattiaa

Pienissä sämpyläjaloissa sukat pyörivät vinhaan. Vauvaperheen tunnistaa siitä, että vähintään yksi vauvan sukka lojuu lattialla tai sohvalla. Siellä parittomat sukat odottelevat parempaa hetkeä.

13. Kosteuspyyhkeet

Ensin hankit niitä vain hoitolaukkuun, mutta kummasti niitä asuu yhtäkkiä myös ruokapöydässä, pesukoneen päällä ja imetystuolilla.

14. Valokuvia, kaikkialla

Kaiken kruunaavat pienestä söpöläisestä teetetyt valokuvat, jotka pääsevät paraatipaikalle. Hän on sisustanut kodin uudelleen kertaheitolla ja hyvä niin!

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä