Vaatteet ja varusteet 02.10.2021 Päivitetty 18.08.2023

Lasten vaelluskenkien ei tarvitse olla jäykät: ”Aivot osaavat ohjata askellusta ja nyrjähdykset vähenevät”

”Vaelluksella on aina ihanaa, mutta jalat kipeytyvät.” Jalkaterapeutti Veera Keltanen on kuullut useamman asiakkaan suusta, että painavat vaelluskengät tekevät kävelystä tukalaa.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Lasten vaelluskengät saattavat olla haastava hankinta. Lapsille, kuten aikuisillekin, suositellaan nykyään kevyitä ja mahdollisimman joustavia kenkiä. Paksu ja jäykkä pohja on suositusten kannalta historiaa. Lasten vaelluskenkävalikoimaa tarkastellessa suositusta ei kuitenkaan välttämättä huomaisi.

Kaupoissa myytävät lasten vaelluskengät ovat yhä edelleen melko jäykkiä ja tukevapohjaisia. Kantakorotusta löytyy monista lasten vaelluskengistä, vaikka suositusten mukainen kenkä on pohjaltaan mahdollisimman tasainen.

Lue myös: Retkeilyvarusteet lapselle: Paljossa voi säästää, mutta kahteen asiaan kannattaa satsata

”Vaelluksella on aina ihanaa, mutta jalat kipeytyvät.” Jalkaterapeutti Veera Keltanen on kuullut monilta asiakkailtaan, että painavat vaelluskengät tekevät kävelystä monilla tukalaa.

Vaelluskenkien ei tarvitse olla poikkeuksellisen jäykät tukeakseen jalkaa, vaikka niin on aikaisemmin uskottu.

Millaiset lasten vaelluskengät olisivat jalkaterveyden kannalta paras vaihtoehto?

– Kengän oikea koko kannattaa tarkistaa. Ihminen tottuu liian pieniin kenkiin. Kengän kärkeen on hyvä jäädä sentti–kaksi tilaa.

Kaupassa kannattaa kävellä uusilla kengillä niin paljon kuin kehtaa ja viitsii. Vaelluksella kengät jalassa ollaan pitkään, joten kannattaa yrittää varmistua etukäteen niiden tuntumasta.

Varpaille on oltava tilaa, ja kengän on muutenkin tunnuttava jalassa hyvältä. Jos lapsi on kuitenkin tähän asti käyttänyt jäykempiä kenkiä, voi kevyempiin jalkineiseen totuttelu viedä hetken.

– Ei kannatta pelästyä, jos lapsi kompastelee ensimmäiset askeleet kengät jalassaan. Kevyemmillä jalkineilla askellus muuttuu ja jalan lihakset alkavat työskennellä eri tavalla.

Uusilla kengillä ei kannata suoraan suunnata pitkälle vaelluksella, vaan niihin on hyvä totutella hiljalleen.

Lapselta kannattaa myös kuulostella, mitä hän itse tuumaa kengistä. Toiset ovat herkempiä uusille jalkineille kuin toiset.

Lue myös: Voivatko huonot kengät oikeasti pilata lapsen jalat? Jalkaterapeutti antaa synninpäästön kengistä tuskaileville vanhemmille

Lasten vaelluskengät - poika pystyttää telttaa leirissä.

Hyvät vaelluskengät jalassa on miellyttävää puuhailla myös leirissä.

Onko varsi tarpeellinen lasten vaelluskengissä?

Keltanen suosittelee, että pidemmälle vaellukselle valittaisiin jalkaan vaelluskenkä, jossa on vartta. Se suojaa jalkaa metsässä kävellessä sekä tukee nilkkaa.

– Tukeakseen nilkkaa kengän ei kuitenkaan tarvitse olla todella jäykkä.

Toisaalta kengillä, joissa pohja ei ole kovin paksu, kävelyalusta tuntuu selvästi. Tämä suojaa Keltasen mukaan nilkan nyrjähtelyltä.

– Aivot saavat hermoratoja pitkin jalkapohjasta viestiä, onko alusta epätasainen tai mennäänkö ylämäkeen. Niin aivot osaavat ohjata, miten kannattaa askeltaa ja nyrjähdykset vähenevät.

On myös hyvä, jos kengät pidättävät hieman kosteutta.

Duodecim Terveyskirjasto: Kenkien vaikutus jalkaterveyteen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X