Lastenmusiikki innostaa satujen lailla – Äänestä parasta lastenlaulua

Marraskuussa järjestetään ensimmäinen valtakunnallinen Lastenmusiikkipäivä. Vuoden paras lastenlaulu valitaan yleisöäänestyksellä, joten nyt on oiva aika tutustua lastenmusiikin uutuuksiin, jos ne ovat jääneet pimentoon!

Teksti Kia Toivanen
Kuvat Lastenmusiikkipäivä
lastenlaulut
Musiikki on tärkeää lapsen kehitykselle ja ajattelulle.

Lastenmusiikki on tärkeä osa lasten omaa kulttuuria – aivan samalla tavalla kuten lastenkirjat, lastenelokuvat ja lastenohjelmat.

Lapsille suunnattu musiikki on muutakin kuin kaikkien tuntemia Fröbelin palikoita ja Ti-ti nallea: Lapsille tehdään monenlaista musiikkia, kuten poppia, rokkia, räppiä ja kuoromusiikkia. Musiikkityylejä on monia, ja lastenmusiikin tunnistaakin monesti vasta lapsille suunnatuista sanoituksista sekä esitystavoista.

Lastenmusiikin tarkoitus on innostaa ja viihdyttää lapsia. Monesti laulut antavat lapselle myös jotakin ajateltavaa ja pohdittavaa, kuten muutkin lastensadut ja -tarinat.

Vanhemman vastuulla tarjota monipuolisia sisältöjä ja lastenkulttuuria

Osa nykylapsista ei ole kuunnellut lastenlauluja ollenkaan. Se on sääli, sillä lastenlauluista on lapsille paljon iloa ja hyötyä.

Se, että kotona kuunnellaan lastenlauluja, ei sulje mitään pois. Lapsi voi silti kuunnella myös aikuisille tarkoitettua musiikkia, eikä lasta ole tarkoitus eristää aikuisten populaarikulttuurista pelkästään lastenkulttuurin maailmaan.

Nämä kaksi voivat sen sijaan tukea toisiaan samalla tavalla kuten television katselussa: Perheissä katsellaan usein yhdessä erilaisia viihdeohjelmia, kuten tieto- ja laulukilpailuja, mutta lapset katsovat lisäksi myös lastenohjelmia sekä lapsille suunnattuja elokuvia.

Vanhemmilla on valta päättää siitä, mitä lapsi kuluttaa. Kuten kirjoissa, saduissa ja leikeissä, myös musiikissa monipuolisuus on valttia. Lapselle kannattaa esitellä eri tyylejä ja tapoja myös musiikin saralla kattavasti, jotta hän voi oppia tunnistamaan, mistä ylipäätään pitää.

Lastenmusiikkia löytää helposti eri kanavista: musiikin suoratoistopalveluista, kirjastoista lainaamalla, radiosta tai vaikkapa viemällä lapsen kuuntelemaan lastenmusiikkikonserttia.

Myös aikuisen matka lastenmusiikin maailmaan voi olla kiehtova ja opettavainen!

lastenlaulut

Lastenmusiikkipäivä järjestetään ensimmäistä kertaa.

Mikä on vuoden paras lastenlaulu?

Tiistaina 20.11.2018 järjestetään Suomen ensimmäinen, valtakunnallinen Lastenmusiikkipäivä. Sen tarkoituksena on palkita lastenmusiikin tekijöitä, tarjota laadukkaita konsertteja ja muistuttaa siitä, että lapsilla on oikeus omaan musiikkiinsa.

Lastenmusiikkipäivän kunniaksi järjestettävässä juhlagaalassa kulttuuriareena Gloriassa palkitaan muun muassa vuoden lastenlevyn ja vuoden yhtyeen lisäksi myös vuoden 2018 lastenlaulu.

Vuoden lastenlaulu valitaan äänestyksellä, ja ehdolla vuoden lastenlauluksi ovat:

1. Pikkuveikka

Esittäjä: Pomppulinnan kreivi

2. Keijujen pyykkipäivä

Esittäjä: Neiti Seitsenpilkkuinen

3. Leppäkertun sadelaulu

Esittäjä: Ville Karttunen

4. Unilaulu

Esittäjä: Viivi Orvasto

5. Jos on hanskat

Esittäjä: Tippukivitapaus

6. Uhanalasii

Esittäjä: Vilma Alina

7. Varpussamba

Esittäjä: Taikametsä

8. Tyrannosaurus ROX

Esittäjä: #JPTH

Äänestämään vuoden parasta lastenlaulua pääsee Lasten oman radion sivulta. Sivuilta pääsee myös kuuntelemaan ehdokaskappaleet.

Äänestys on käynnissä lokakuun loppuun saakka.

Osallistu & Kerro

Lauletaanko teillä kotona?

Loading ... Loading ...

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä