Laulaminen ei suositeltavaa – Helsinki rajoittaa lasten laulamista kouluihin annetulla suosituksella

Laulaminen on jäänyt ainakin joidenkin koulujen musiikkitunneilta kokonaan pois. Joululaulukaudella suositus on ollut osalle kipeä.

Teksti Anniina Rintala
Kuvat iStock
laulaminen
Laulamisen on epäilty levittävän virusta tehokkaasti.

Helsingin kouluissa on tällä haavaa voimassa suositus, joka rajoittaa lasten laulamista. Kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala suosittelee näin varotoimena koronaviruksen leviämisen vuoksi. Laulaminen voi levittää koronavirusta varsin tehokkaasti.

– Epidemiologisen arvion perusteella olemme antaneet kouluille ohjeita ja suosituksia, joista yhtenä on, että kouluissa ei lauleta ja soiteta puhallinsoittimia. Tämä koskee pääasiassa musiikkitunteja, kertoo toimialajohtaja Liisa Pohjolainen Kaksplussalle sähköpostitse.

Aiemmin syksyllä muualla Suomessa ainakin Mikkelissä on ollut kieltosuositus koulussa laulamiselle.

Keväällä uutisoitiin washingtonilaisesta Skagit Valley -kuorosta, jonka jäsenet olivat tartuttaneet virusta toisiinsa lauluharjoituksissa. Kun yhteisharjoituksesta oli kulunut kolme viikkoa, 45:llä aikuiskuoron jäsenellä oli tartunta ja osalla oli myös oireita. Kolme kuorolaista oli sairaalahoidossa ja kaksi kuollut.

Näin kävi, vaikka käsihygieniasta ja turvaväleistä oli kuorolaisten mukaan pidetty huolta.

Muun muassa infektiotautien tutkija Jamie Lloyd-Smith totesi Los Angeles Timesille, että äänen voimistaminen kasvattaa pisaroiden ja mikroskooppisten pienten hiukkasten määrää, jotka leviävät ihmisen hengityksestä ympäristöön.

Myös Suomessa uutisoitiin viime keväänä naistenpäivän konsertista, joka järjestettiin Helsingin Musiikkitalossa. Konsertti 80-henkisine suurkuoroesityksineen muodostui surullisen kuuluisaksi ”viruslingoksi”, jossa niin esiintyjät kuin yleisökin saivat tartuntoja. Epäselvää on kuitenkin se, missä määrin esiintyjät lopulta vaikuttivat leviämiseen.

Lue myös: Vain koronan saanut lapsi eristykseen ja muut normaalisti päiväkotiin? Näin tehdään nyt Helsingissä

Laulaminen kouluissa – käytännöt vaihtelevat

Vaikka lapset eivät tämänhetkisen tiedon valossa sairastu koronainfektioon yhtä herkästi kuin aikuiset, on pääkaupunkiseudulla ja muuallakin Suomen kouluissa noudatettu myös muita normaalista poikkeavia käytäntöjä.

Ainakin pääkaupunkiseudulla liikuntatunteja on kehotettu pitämään mahdollisuuksien mukaan ulkona ja järjestämään tunnit siten, että lähikontakteja tulisi välttää.

Laulamisen rajoittaminen on kuitenkin herättänyt erityistä närkästystä osassa vanhemmista. Keskustelua ovat herättäneet etenkin sekä lasten että vanhempien odottamat joulujuhlatuokiot. Sosiaalisessa mediassa on keskusteltu muun muassa siitä, voisivatko lapset saada luvan viettää yhteislauluhetkensä ulkona.

Musiikkitunneilla laulamista ja puhallinsoitinten soittamista on korvattu muun muassa levyraadein ja muita soittimia soittamalla, helsinkiläisvanhemmat kertovat.

Kouluihin annettu laulamista koskeva suositus ei ole käytössä Helsingin varhaiskasvatuksessa, toteaa Helsingin varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä