Lapsen terveys 13.05.2021 Päivitetty 22.08.2023

D-vitamiinin lähteet: Tämän vuoksi D-lisä on pikkulapselle välttämätön

D-vitamiinin parhaina lähteinä tunnetaan ruoka-aineista rasvainen kala sekä nestemäiset maitovalmisteet ja rasvalevitteet vitaminoituina. Vauvat ja taaperot eivät kuitenkaan syö ihan kaikkea vielä.

Teksti
Maija Kajanto
Kuvat
iStock

Mitä lapsen pitäisi syödä, jotta lautasella olisi D-vitamiinin lähteitä? Tutkija Sari Niinistö Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kääntää kysymyksen toisin päin: kun käyttää säännöllisesti D-vitamiinivalmistetta ja huolehtii muuten monipuolisesta ruokavaliosta, D-vitamiinin suhteen on kaikki ok.

– Suositeltava D-vitamiinilisän käyttö turvaa riittävän D-vitamiinin saannin alle 2-vuotiailla, eikä heidän kohdallaan muusta ravinnosta saatavan D-vitamiinin riittävyydestä tarvitse olla huolissaan, Niinistö kiteyttää.

Alle 1-vuotiaiden D-vitamiinilisän annosteluun vaikuttaa äidinmaidonkorvikkeen, vieroitusvalmisteen sekä D-vitaminoitujen lastenvellien ja -puurojen yhteenlaskettu käyttömäärä. Kuitenkin myös D-vitamiinilisää tarvitaan; vaikka kyseisiä tuotteita kuluisi päivittäin yli 800 millilitraa, on silti tärkeää ottaa D-vitamiinilisä.

Suorimmin D-vitamiinin riittämätön saanti vaikuttaa luustoon ja altistaa sekä luunmurtumille että osteoporoosille.

D-vitamiinin lähteet: Lautaselle kalaa ja maitovalmisteita

Ruoka-aineista luontaisesti eniten D-vitamiinia sisältää kala. Suomessa lisäksi myös nestemäiset maitovalmisteet ja rasvalevitteet sekä yleisesti myös maidonkaltaiset kasvijuomat on täydennetty D-vitamiinilla.

­– Kun lapsi siirtyy yhden ikävuoden jälkeen perheen yhteiseen ruokavalioon, D-vitamiinin riittävän saannin turvaamiseksi kannattaa syödä päivittäin D-vitaminoituja maitoja, maitovalmisteita tai kasvijuomia sekä rasvalevitteitä, ja kalaruokia 2–3 kertaa viikossa.

Lue myös: Odottajan D-vitamiini voi suojata lasta diabetekseltä

D-vitamiinin lähde purkista: tipat, napit, vesi- ja öljypohjaista

Vauvoille suositellaan D-vitamiinin lähteeksi nestemäistä D3-valmistetta. Purutabletit eivät vauvoille sovellu ja suihkemuodossa olevia D-vitamiinivalmisteita ei suositella niiden epätarkan annostuksen takia.

– Sen sijaan ei ole yleistä ohjenuoraa siihen, valitseeko vesi- vai öljypohjaisen nestemäisen valmisteen. Omalle vauvalle sopiva valmiste löytyy kokeilemalla.

Käytön kannalta tärkeintä on, että D-vitamiinilisän antamisesta muodostuu päivittäinen tapa. Toinen käytön kannalta tärkeä asia on, että tippoja annostellaan oikea määrä.

Useimmissa D-vitamiinivalmisteissa 10 mikrogrammaa D-vitamiinia vastaa 5:tä tippaa. Tällöin 6 mikrogrammaa on 3 tippaa ja 2 mikrogrammaa on 1 tippa.

– Tuotteen vahvuus, eli kuinka paljon D-vitamiinia on yhdessä tipassa, tulee kuitenkin aina tarkistaa D-vitamiinivalmisteen tuotekohtaisista pakkausmerkinnöistä.

Aurinko armas, annathan D:tä?

Kesäaikaan D-vitamiinirutiinit saattavat lipsua; herkästi ajatellaan, että valoisaan vuodenaikaan aurinko kompensoi D-vitamiinin lähteenä tipat ja tabletit. Suomen kesässä näin ei kuitenkaan aina ole.

– Suomessa auringonvalon määrä vaihtelee kesälläkin, ja etenkin vauvat suojataan yleensä auringolta peittävällä pukeutumisella tai varjolla, minkä vuoksi D-vitamiinia ei välttämättä muodostu ihon kautta riittävästi edes kesäisin. Vauvojen, taaperoiden ja isompienkin lasten riittävä D-vitamiinin saanti tulee aina varmistaa D-vitamiinilisällä, myös kesällä, Niinistö muistuttaa.

Nämä ruoka-aineet ovat runsaita D-vitamiinin lähteitä.

  • Kala
  • Nestemäiset maitovalmisteet ja rasvalevitteet
  • Maidonkaltaiset kasvijuomat, jotka on täydennetty D-vitamiinilla

Anna.fi: Asiantuntijatkin ovat eri mieltä. Paljonko aikuisen tulee syödä D-vitamiinia?

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X