Ruoka 15.03.2023

Hintojen nousu vaikuttanut hälyttävällä tavalla suomalaisten ruokavalioon – Perheissä syödään aiempaa epäterveellisemmin

Ruoan hintojen nousu on vaikuttanut erityisesti lapsiperheiden ostoskorin sisältöön.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Hintojen nousu on muuttanut perheiden ostokäyttäytymistä ja sitä, mitä ruokia lautaselle asti päätyy. Keskon toteuttaman kyselyn mukaan lapsiperheistä lähes joka kolmas, 29 prosenttia, syö epäterveellisemmin kuin ennen.

K-ryhmän myyntidatan perusteella lapsiperheet ostavat entistä vähemmän hedelmiä, marjoja, vihanneksia ja juureksia. Myös kalaa löytyy aiempaa harvemmin lapsiperheiden ostoskoreista.

– Toki on huomattava, että vain harva suomalainen on syönyt tarpeeksi kasviksia ja hedelmiä ennen hintojen nousuakin. Hyvinvointi ei ole siis vain taloudellisista resursseista kiinni. Kehityssuunta ei silti ole hyvä, ja nyt tuleekin pohtia millä se saataisiin käännettyä, Keskon analytiikasta ja datasta vastaava johtaja Minna Vakkilainen toteaa tiedotteessa.

Terveelliset ruokatottumukset tulisi opettaa lapselle varhain, sillä pohja aikuisuuden ruokavalinnoille luodaan jo hyvin nuorena.

Lapsena opitut elintavat ja ruokailutottumukset jatkuvat yleensä aikuisuuteen. Tämän takia erityisesti hedelmien ja vihannesten saantiin kannattaisi kiinnittää huomiota.

Pelkkä esimerkin näyttäminen ei riitä, vaan lapsen kanssa on hyvä myös puhua terveellisestä ruokavaliosta ja sen merkityksestä.

Kaksplus kokosi vinkkejä, joiden avulla teet lasten ruokailusta helposti terveellisempää.

Anna lapsen osallistua

On tärkeää antaa lasten itse tehdä ruokaa koskevia valintoja, jotta he oppivat kuuntelemaan kehonsa viestejä ja säätelemään syömistään. Tarjoa lapsellesi mahdollisuus tehdä terveellisiä valintoja, ja tee ne mahdollisimman helpoksi.

Tekemällä ruokaa ja syömällä yhdessä perheen kanssa lapsi saa tilaisuuden imeä itseensä vaikutteita.

Perheen yhteisellä aterialla olisi hyvä tarjota samaa ruokaa kaikille, sillä niin sanotut ”lasten ruoat” ovat usein ravintoarvoltaan aikuisten ruokaa heikompia. Lapsia voi houkutella syömään esimerkiksi kiinnittämällä huomiota annoksen esillepanoon: esimerkiksi värikkyys ja hauskuus vetoavat perheen pienimpiin.

Hyvä keino saada uusia ruokia osaksi lasten ruokavaliota on antaa heidän osallistua ruoanvalmistukseen. Lasten kiinnostus uusia ruokia ja ainesosia kohtaan herää jo ruokaa tehdessä, jolloin heitä ei erikseen tarvitse maanitella maistamaan. Ruuanvalmistuksessa lapset oppivat myös hyödyllisiä taitoja ja heidän itseluottamuksensa kehittyy.

Kasviksia lautaselle

Tuoreiden kasvisten tulisi lapsiperheissä olla osa jokaista ruokailua. Etenkin kouluikäiset pojat syövät tutkimusten mukaan marjoja, hedelmiä ja kasviksia tyttöjä harvemmin.

Jos salaatin tai raasteen valmistaminen tympii, helpoimmillaan jokaiselle lautaselle voi laittaa vaikka tomaatin ja puolitetun avokadon.

Ruoan lämmin lisuke voi olla vaikkapa juureksista tehtyä muusia tai herkullisia uunijuureksia, kuten porkkanaa, punajuurta, sipulia, perunaa, kurpitsaa ja porkkanaa.

Kokeile keittää kukkakaalista kukkakaaliriisiä. Myös pastan voi korvata kesäkurpitsalla, joka suikaloidaan ohueksi spagetin muotoon ja paistetaan kevyesti pannulla.

Kasviksia voi lisätä lämpimään ateriaan myös ruoan joukkoon – lisää kasviskuutioita vaikkapa makaronilaatikkoon tai jauhelihakastikkeeseen.

Muista myös hyvät kasvisruoat, kuten erilaiset kasvissosekeitot, kasvispihvit, punajuurilaatikko ja täytetyt paprikat.

Lue myös: Terveellistä ruokaa lapsiperheelle? Näin onnistut pienelläkin budjetilla 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X