Sami Kuronen on isä ja setä samanikäisille tytöille: ”On hauska huomata, kuinka paljon samaa heissä on”

Sami Kuronen on setä lähes samanikäiselle Kiiralle kuin hänen oma lapsensa Oona on. Ystävysten kasvua on upeaa seurata.

Teksti Anniina Rintala
Kuvat Niclas Mäkelä / Otava
Sami Kurosen tytär Oona on myös saanut kipinän ruoanlaittoon.

Sami Kurosen kotiin on serkkulasta parin tunnin automatka. Mutta heti kun Kiira, 10, pääsee perille, hän ryntää Samin tyttären Oonan, 11, kanssa leikkeihin ja puuhaamaan omiaan.

Liian usein ei tule tavattua, Sami-setä veistelee. Harvahkot näkemiset ovat arvokasta aikaa myös serkkutyttöjen isien kesken.

Lasten touhutessa Sami ja Kiiran isä, ammattikokki Pasi Kuronen valmistavat ruokaa ja vaihtavat kuulumisia. Ruuanlaitto on heille tapa näyttää välittämistä. Ja juttu jatkuu siitä, mihin se on viimeksi jäänyt.

– Lapsetkaan eivät tarvitse lämmittelyaikoja, vaan leikit jatkuvat välittömästi. Minun ja Samin näkemisissäkin on enemmän sisältöä, kun lapset ovat mukana. On hauskaa miettiä, mitä voimme porukalle keksiä ja tehdä, Pasi toteaa.

Sami on ollut yhtä kauan isä Oonalle kuin setä Kiiralle. Täysi vuosikymmen on tuonut tytöissä esiin monet yhtäläisyydet.

– On hauska huomata, kuinka paljon samaa heissä on. Ja tunnistaa piirteitä puolin ja toisin, joita minusta ja Pasista löytyy, Sami sanoo.

– Upeaa seurata vierestä, miten omasta veljestä on syntynyt kaksi noin viehättävää tyttöä, Sami hymyilee.

Pasilla onkin myös 3-vuotias pikkuneiti Ronja. Kuopus on lapsiperheille tutussa ikävaiheessa: ruokapöydässä maistuisi vain kylmä nakki. Ateriat näyttävät vanhempien silmissä melko yksipuolisilta.

Yleisempikin huoli eri-ikäisten lasten nirsoilusta ja ravintoaineiden saannista oli yksi alkusysäys perheiden yhteiseen kirjahankkeeseen. Loppukesästä ilmestyy Junnut kokkaa (Otava), lapsille suunnattu kokkikirja. Idea jalostui teokseksi, joka antaa isommille lapsille eväitä valmistaa itse aterioita.

Sami Kurosen tytär Oona hassuttelemassa isänsä kanssa lihapullat silmillä.

Keittiössä saa olla hauskaa! Sami Kurosen tytär, Oona, pyytää silloin tällöin päästä auttamaan isäänsä kokkailuissa.

– Tajuttiin, että meidän mimmit on siinä iässä, että ruuanlaitto alkaa kiinnostamaan. He voisivat hyötyä lapselle suunnitellusta kokkauskirjasta, sanoo Sami.

– 10 vuoden iästä alkaen lapsilla alkaa olla mahdollisuus ottaa haltuunsa kokonaisia reseptejä. Myös veitsenkäsittelytaito alkaa tarkentua, hän jatkaa.

Leipominen innostaa kaikenikäisiä lapsia

Oona ja Kiira tunnustautuvat ennemmin leipureiksi kuin ruuanlaittajiksi.

– Varsinkin suklaataikinan tekeminen on hauskaa. Parasta on, kun saa nuolla taikinan jäämät, Oona kertoo.

Kiira on seurannut ammattilaisisänsä kokkailuja tiiviisti pienestä pitäen. Silloin hän rakasti tunnustella aineksia, kysellä ja maistella innokkaammin kuin nyt neljäsluokkalaisena.

– Innostusta on yritetty saada taas viriämään antamalla hänelle helppoja työvaiheita. Toivon, että kun hän saa valmiin kirjan käteensä, innostus taas viriää, Pasi sanoo.

– Kirjan reseptien pitää olla simppeleitä ja monen lapsen suuhun sopivia. Tekotapa täytyy olla sellainen, ettei ole liikaa työtehtäviä, Pasi toteaa.

Löytääkseen oikeat reseptit Sami ja Pasi kyselivät tytöiltään. Kirjaan pääsivät suosikit ja ne ateriat, joita he ovat yhdessä lastensa kanssa kokkailleet.

– Olisihan se ihanaa, jos muutaman vuoden kuluttua olisi Oonan kokkaama ateria valmiina odottamassa, kun tulen töistä kotiin, Sami naurahtaa.

Lempiruoka on kotiruokaa

Samilta ja Pasilta löytyy molemmilta ymmärrystä lasten nirsoilulle, vaikka se ei ruokapöydässä olekaan aikuiselle aina helppoa sulateltavaa.

– Kun on valmistanut uutta ruokaa ja nähnyt vaivaa ja lapsi ei maistakaan, on kyllä vitsit vähissä, Sami sanoo.

Turhautuminen kumpuaa Samin mukaan ennen kaikkea huolesta, saako lapsi riittävästi ravintoaineita.

Pasi on samaa mieltä: nirsoilu herättää ennen kaikkea huolta. Perheen ruuissa pyritään kuitenkin vaihtelevuuteen ja monipuolisuuteen.

– Välillä itse tulee sokeaksi sille, mitä kaikkea on syöty kuluneen viikon aikana. Niinpä pyydän Kiiraa välillä heittämään ilmoille pari toiveruokaa, jotta viikosta löytyisi myös niitä varmoja hittejä.

– Äidin tekemä makaronilaatikko on parasta, Kiira kertoo.

Pasia hymyilyttää vieressä. Kiira lisää vielä, että isän bravuuri, kalakeitto, maistuu hyvin.

– En tosin erota, onko keitto mun isän vai Pasi-sedän tekemää, Sami Kurosen tytär Oona toteaa.

Yli 20-vuotisen uran ammattikokkina tehneen sedän täytyy vain niellä tappionsa.

Kaksplus kuuluu samaan konserniin kustannusyhtiö Otavan kanssa.

Lue myös Sami Kuronen: ”Ne on kovia mimmejä ja kundeja, jotka pyörittävät perhearkea yksin”

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä