Vapaa-aika 14.05.2023

Asiantuntijalta tiukka linjaus: Tällainen lasten peli ei saisi olla

Pienten lasten peleihin on monesti ujutettu sisältöä, joka ei alle kouluikäisille kuulu. Asiantuntija kertoo, mihin asioihin vanhempien tulisi kiinnittää peleissä erityistä huomiota – ja antaa viisi mainiota pelivinkkiä.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock

Mediakasvatukseen erikoistunut toimittaja Jenni Utriainen on ylläpitänyt jo yhdeksän vuoden ajan Viihdevintiöt-somekanavaa ja blogia, jossa hän arvioi pienten lasten pelejä.

– Kun oma lapseni oli leikki-ikäinen, huomasin että hyvien lastenpelien löytäminen sovelluskaupoista oli vaivalloista. Pelien laatu vaihteli tosi paljon, hän kertoo.

Utriainen huomasi, että pienten lasten peleihin oli monesti ujutettu sisältöä, joka ei alle kouluikäisen peliin kuulu. Peleissä saattoi törmätä aikuisille suunnattuihin mainoksiin ja linkkeihin, jotka johtivat peliympäristön ulkopuolelle.

– Oma lapseni on jo teini-ikäinen, mutta olen edelleenkin hurahtanut pikkulasten peleihin, hän nauraa.

Kun pieni lapsi pelaa, pelin pitää olla nimenomaan pienille lapsille tehty.

–  Pienen lapsen peli ei saa olla koukuttava, Utriainen painottaa.

Koukuttavan pienten lasten pelin voi tunnistaa esimerkiksi siitä, että paljon pelaamisesta palkitaan ja peli lähettää lapselle ilmoituksia, joissa lasta kehotetaan tulemaan takaisin pelaamaan.

– Pelin ei pidä piippailla itsekseen ja ilmoittaa lapselle viestien välityksellä, koska pelataan. Motivaation leikkimiseen ja pelaamiseen tulee lähteä lapsesta itsestään.

Lue myös: Näin käytät älylaitteita lapsen kanssa – 8 tilannetta ja ratkaisua

Utriaisen mielestä pelillä pitää voida leikkiä kuten millä tahansa lelulla, jonka lapsi valitsee lelujensa joukosta.

– Hyvä pienen lapsen peli on enemmänkin interaktiivinen kuvakirja. Enemmän digitaalinen lelu kuin peli, hän kuvailee.

Hyvä peli ei aiheuta lapselle stressiä

Pienelle lapselle soveltuvan, lapsiturvallisen pelin tempo sekä ärsykemaailma on rauhallinen. Lapsiturvallisessa pelissä ei ole toimintoja tai elementtejä, jotka voivat aiheuttaa lapselle stressiä.

Aggressiivinen kilpailu ei sovi pienen lapsen kehitysvaiheeseen. Myöskään kova ärsyketulva ei ole hyväksi lapsen aivoille.

Jenni Utriainen kertoo ilahtuvansa aina, kun sovelluskaupan esittelytekstissä kerrotaan, että pelisuunnittelijoilla on omia lapsia ja peli on alun perin suunniteltu omia lapsia ajatellen.

–  Monien pelien suunnittelussa on ollut mukana myös kasvatusalan ammattilaisia, hän kertoo.

Utriainen ei suosittele alle kouluikäisille eikä pienille koululaisille lainkaan pelejä, joissa on chat eli pelaajien välinen viestikanava.

Myöhemmin kouluiässä pelichattien kautta voi löytää hyviä kavereita ja chateissa hengaillaan muutenkin kuin pelatessa. Mutta aivan pienelle lapselle chattailu ei ole tarpeen, sillä sitä kautta lapsen leikkiin voi osallistua kuka tahansa.

– Näen peliyhteisöissä enemmän hyvää kuin haittoja. Jos naapurustosta tai koulusta ei löydy helposti samoista asioista kiinnostuneita kavereita, peliyhteisöistä niitä voi löytää. Isompana peliystävät voivat olla yhtä tärkeitä kuin koulukaveritkin, Utriainen toteaa.

Jos lapsen peleissä on pelichat, vanhempien kannattaa luoda omat tunnukset lapsen käyttämiin pelichat-ryhmiin ja seurata, millaista keskustelua ryhmissä käydään.

– Jos vastaan tulee jotain ikävää, mielestäni ei kannata kieltää lapselta pelin pelaamista. Pelikiellolla saa aikaan vain sen, ettei lapsi uskalla kertoa vanhemmalle peliyhteisössä kohtaamistaan asioista ja tunteista.

Pelisovellukset kannattaa valita harkitsen

Sovelluskaupoissa on loputtomasti hauskoja lastenpelejä. Kaikki lastenpeliltä näyttävä sisältö ei kuitenkaan sovellu pienille lapsille.

Yhdysvalloissa on voimassa laki, joka kieltää muun muassa tietojen keräämisen alle 13-vuotiaista pelaajista. Jotkut peliyhtiöt kiertävät lakia ilmoittamalla omilla nettisivuillaan pelille eri ikärajan kuin sovelluskaupassa.

– Sovelluskaupassa voi olla kivat kuvat pelistä ja ikärajakin on 7-vuotta. Peli ei ole kuitenkaan lastenpeli, vaan pelaajista kerätään tietoja ja heille voidaan markkinoida pelaamisen aikana milloin mitäkin, Utriainen kertoo.

Sovelluskaupat määrittävät itse myymiensä pelien ikärajat. Samalla pelillä voi olla eri ikäraja App Storessa, Google Play -kaupassa ja pelin omilla nettisivuilla. Peliyhtiön pitäisi ilmoittaa itse määrittämänsä ikäsuositus pelin esittelytekstissä, mutta läheskään aina näin ei toimita.

Peliyhtiö voi vedota siihen, että oikea 13-vuoden ikäraja on ilmoitettu pelin virallisilla nettisivuilla. Näin tuloja saadaan myös peliin sisällytetystä mainonnasta.

– Mitä pienempi lapsi, sitä tärkeämpää on, että sisältö on lapsiturvallista. Ilmaispeli on harvoin paras valinta, ellei kyse ole Pikku Kakkosesta. On hyvä, että peli on maksullinen, sillä silloin on pienempi todennäköisyys, että sisällön joukossa on aggressiivista markkinointia.

Utriainen kertoo huomanneensa, että lastenpeleihin on tullut viime vuosina aiempaa enemmän maksullisia lisäosia ja kuukausimaksuja kertamaksun sijasta. Se on harmillista, vaikka toisaalta hän ymmärtää, että opettavaisilla pienten lasten peleilläkin täytyy tavoitella voittoa.

– Mielestäni pienen lapsen ei pitäisi itse valikoida pelejä. Sovelluskaupoissa on pieniä kivoja kuvakkeita, joita lapset osoittelevat: Haluan tuon ja tuon ja tuon. Vanhempien ei pitäisi lähteä siihen lainkaan mukaan.

Ei ole aivan samantekevää, millaisessa ympäristössä lapsi leikkii. Vanhemman kannattaa kokeilla peliä ensin itse ennen kuin antaa sen lapsen käyttöön.

Lue myös: Saako lapsen puhelimen sisällön tarkastaa ilman lupaa? Tutkimus paljastaa ristiriidan asenteissa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X