Vapaa-aika 04.07.2022 Päivitetty 02.06.2023

Lapsi veneessä – muista ainakin nämä seikat

Katso pakkauslista tärkeimmistä varusteista lapsen kanssa veneillessä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Lapsi veneessä – mitähän siitä mahtaa tulla?

Parhaimmillaan lasten kanssa veneily on antoisaa koko perheelle, kunhan huviretket tehdään lasten turvallisuus ja viihtyisyys huomioiden.

Kysyimme Vene-lehden toimittaja Satu Björniltä ja Suomen Purjehdus ja veneily ry:n asiantuntijalta Tuomas Finneltä, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun lapsi on veneessä.

Lue myös: Retkeilyvarusteet lapselle: Paljossa voi säästää, mutta kahteen asiaan kannattaa satsata

Millainen venekyyti & -retki on lasten kanssa suositeltava?

Suomessa huviveneilyyn käytetään eniten pienehköä avovenettä, jossa on moottori. Säätila vaikuttaa paljon siihen, millaista veneessä on olla.

– Ensimmäisille veneilyille kannattaa valita päivä, jolloin keli on mahdollisimman tyyni ja miellyttävä. Kokemuksen täytyy olla lapselle turvallinen ja innostava, Björn sanoo.

Tällöin aikuinen pystyy keskittymään enemmän lapseen kuin siihen, miten luovia veneen kanssa kovassa aallokossa.

– Ehdottoman tärkeää on, että veneen päällikkö tuntee omat taitonsa ja veneen. Lasten kanssa ei voi lähteä veneilemään vaikeisiin olosuhteisiin, jollaisissa saattoi veneillä ennen lasten syntymää.

Ensimmäinen veneretki on hyvä pitää lyhyehkönä päiväretkenä.

Toisaalta isommissa paateissa, joissa on makuukajuutta, päiväunien nukkuminen voikin olla lapsesta yllättävän mukavaa: vene kun usein keinuu unettavasti.

Varsinkin energisten taaperoiden ja leikki-ikäisten on tärkeää päästä myös jaloittelemaan. Veneessä paikallaan pysyminen pitempiä aikoja on mahdotonta ja lapsesta ikävää.

Retki kannattaa siis suunnitella kohteeseen, jossa lapsi pääsee temmeltämään veneessä olemisen jälkeen.

Lue myös: Vaellus lasten kanssa – konkarien 9 vinkkiä, miten teet retkestä kivan kaikille

Pelastusliivejäkin on erilaisia. Sovittamalla niitä ennen ostamista voi varmistua liivien istuvuudesta.

Miten veneilyyn vauvan tai pienen lapsen kanssa kannattaa varautua?

Vanhempien kannattaa käydä retki mielessään läpi ja kertoa myös lapsille, millainen veneily on edessä, Finne vinkkaa.

Lapsen kannattaa antaa tutustua veneeseen ennen tositoimia kaikessa rauhassa.

– Kun lapsi tuntee veneen hyvin, hän myös osaa paremmin liikkua siinä: missä on askelma ja mistä on hyvä pitää kiinni, jos vene keinuttaa.

Vanhempien on Finnen mukaan erittäin tärkeää varautua veneilyyn sopimalla selkeästä työnjaosta ja kommunikoinnista.

– Kun vanhemmat puhuvat toisilleen ja lapsilleen veneessä rauhalliseen sävyyn, luo se rauhoittavaa tunnelmaa myös lapselle.

Näin koko perhe voi nauttia veneilystä, ja lapsikin rentoutua seuraamaan näkymiä veneestä.

Pissa- ja kakkahätää, janoa ja nälkää – näitä kaikkia kannattaa ennakoida.

Isommille lapsille Finne vinkkaa kertomaan, että vaikka maissa vanhempia ei aina huvita totella, veneillessä on tärkeää kuunnella vanhemman ohjeita. Muuten voi sattua vaaratilanteita.

Siihenkin kannattaa varautua, että veneillessä usein sattuu horjahduksia ja heilahduksia. Pieniltä kolhuilta voi olla vaikeaa välttyä.

Aurinkoisena päivänä avoveneessä ei välttämättä ole varjoisaa paikkaa ollenkaan. Tämä kannattaa pitää ensimmäisenä mielessä, sillä lapsi ei voi olla kovin pitkää aikaa suorassa auringonpaisteessa.

Toisaalta kesälläkin voi olla viileitä päiviä. Varsinkin avoveneessä viima on usein kylmä, vaikka aurinko porottaisikin.

Venematkalla kannattaa olla mukana tuulenpitäviä vaatteita, jotka voi tarvittaessa riisua perillä.

Viileämmällä säällä kevyttoppahaalari tai isommalla lapsella kevyttoppatakki voi olla näppärä venematkalla. Silloin alle ei tarvitse pukea useita kerrastoja.

Juomavettä tulee olla mukana runsaasti varsinkin lämpimällä säällä.

Björn muistuttaa, että vesi heijastaa auringonvaloa voimakkaasti. Iho voi palaa hyvinkin nopeasti, joten ihon suojaaminen on tärkeää. Silmät on myös hyvä suojata aurinkolaseilla, ja pää hatulla.

Eväät pakataan retken pituuden mukaan.

Mukana on oltava myös ensiapupakkaus sekä kaikilla sopivat pelastusliivit!

Lue myös: Anni, 32, harrastaa vaeltamista kahden pienen lapsen kanssa – ”Katastrofiretkistäkin jää hauskoja muistoja”

Vauvallekin pelastusliivit

– Pelastusliivejä löytyy myös vauvoille. Pelastusliivejä ostettaessa tulee lapsen ehdottomasti olla mukana kaupassa sovittamassa, jotta sopiva koko löytyy varmasti, Björn muistuttaa.

Pelastusliivejä pidetään päällä koko venematkan ajan ja myös laiturilla liikuttaessa.

Vauvojen liiveissä tulee ottaa huomioon seuraavat asiat: Niiden tulee kääntää veteen joutunut vauva selälleen vain muutamassa sekunnissa. Lisäksi vauvan pelastusliivit on suunniteltu tukemaan niskaa sekä pitämään päätä veden pinnan yläpuolella, vaikka vauva ei itse jaksaisi kannatella päätään.

Lapsilla tulee ehdottomasti olla pelastusliivi, jossa on haararemmi. Haararemmi pitää liivin tukevasti päällä veden varaan joutuessa.

Lapset, jotka ovat uimataitoisia, voivat harjoitella pelastusliivit tai kelluntaliivit päällä uimista. Näin he saavat kokemusta siitä, kuinka liivit toimivat hätätilanteessa vedessä.

Miten vauvaa tai taaperoa tulisi kuljettaa veneessä? Entä leikki-ikäistä?

Pienten lasten tulee olla veneessä aina aikuisen valvonnan alla. Yleisesti ottaen venematkan aikana istutaan penkeillä.

Purjeveneissä, joissa matkan aikana tehdään purjemanöövereitä, on aikuisten ehdottomasti huomioitava lasten sijoitus veneessä. Lapsilla on pelastusliivien lisäksi oltava ns. elämänlanka eli liina pelastusliiveistä kiinni veneessä.

Matkaveneissä on enemmän tilaa liikkua, ja niissäkin lapsen on oltava aikuisen valvonnassa.

Pieniä lapsia näkee toisinaan kuljetettavan veneessä vaunukopassa, auton turvakaukalossa tai pyörän turvaistuimessa. Tällöinkin on tärkeää, että lapsella on pelastusliivit päällä.

On tärkeää myös varmistua, että kuljetusväline ei lähde seilaamaan veneessä edestakaisin tai että sen päälle voisi kaatua jotakin, kun vene heiluu.

Lapsille veneily on jännittävä kokemus, ja senkin vuoksi heidän voi olla vaikeaa pysyä paikallaan: on halua kurkotella laidan yli, jotta näkee paremmin ja nousta penkille seisomaan. Aikuisen kannattaa lempeästi ohjeistaa, miksi se ei käy.

Mitkä ovat yleisimpiä vaaranpaikkoja, joita lasten kanssa veneillessä kohtaa?

– Yleisimmät vaaranpaikat ovat veneeseen nousu ja sieltä pois tuleminen, laiturilta tai veneestä veteen putoaminen, Björn toteaa.

Pienet lapset nostetaan veneestä laiturille, jossa toinen aikuinen ottaa vastaan. Samoin veneeseen mentäessä.

Mahdollisuus pudota veneen ja laiturin väliin on suuri, joten aikuisten on oltava tarkkana. Tästäkään syystä lapsen kanssa veneillessä ei tule juoda alkoholia.

Finne lisää, että useimmiten retken päätteeksi, kun vanhempien keskittyminen alkaa herpaantua, todennäköisemmin sattuu ja tapahtuu. Kotisatamaan päästyään on siis syytä edelleen olla tarkkana.

Venelehti.fi: Veneilyvaatteiden historia: Merimiespuku – Sotilailta lapsille

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X