Vapaa-aika 23.10.2022 Päivitetty 17.01.2024

Milloin on halloween Suomessa? Tarkista oikea juhlapäivä

Halloween on vakiinnuttanut paikkansa Suomen pimeässä syksyssä, mutta koska sitä oikein vietetään? Vastauksia kysymykseen on monia.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Yhdysvalloista Suomeen rantautunut halloween on nostanut suosiotaan vuosi vuodelta. Ajankohta kuitenkin herättää kysymyksiä, koska se sekoittuu herkästi suomalaiseen pyhäinpäivään. Milloin halloween siis on?

Juhlan sijainti kalenterissa aiheuttaa monille päänvaivaa eikä ihme: suomalaisesta almanakasta halloween ei löydy lainkaan. Sitä voi juhlia monena päivänä.

Milloin on halloween?

Yhdysvalloissa halloweenia juhlitaan vuosittain lokakuun viimeisenä päivänä eli 31.10.

Vuonna 2024 lokakuun viimeinen päivä on torstaina 31.10. eli halloween-juhla osuu arkipäivälle. 

Vuonna 2025 lokakuun viimeinen päivä on puolestaan perjantaina.

Suomessa juhlaa voi viettää joko amerikkalaiseen tapaan lokakuun viimeisenä päivänä tai sitten esimerkiksi pyhäinpäivän aattona.

Pyhäinpäivän ajankohta muuttuu Suomessa vuosittain. Se on ollut viikonloppujuhla 1950-luvulta lähtien: pyhäinpäivää vietetään aina 31.10. ja 6.11. välisenä lauantaina.

Vuonna 2024 pyhäinpäivää vietetään lauantaina 2. marraskuuta.

Pyhäinpäivä tunnettiin aiemmin myös pyhäinmiestenpäivän nimellä. Kyseessä on kristillinen juhlapyhä, jolloin tapa on ollut viedä kynttilöitä edesmenneiden läheisten haudoille.

Halloweenia voi siis Suomessa halutessaan juhlia vuonna 2024 joko 31.10. tai pyhäinpäivänä 2.11.

Mikä ihmeen halloween?

Halloween on lyhenne sanoista All Hallow’s Eve, eli vapaasti suomennettuna se tarkoittaa kaikkien pyhien aattoa.

Vaikka toisin voisi kuvitella, Halloween ei ole alun perin Yhdysvalloista kotoisin oleva pyhä, vaan se on alun perin eurooppalainen juhla. Halloweenia on juhlittu erityisesti Ison-Britannian alueella, kuten Skotlannissa ja Irlannissa.

Halloween on perua kelttien viettämästä samhainjuhlasta, jota juhlittiin nykyisen kalenterin mukaan ensimmäinen marraskuuta. Päivä merkitsi talvikauden alkua.

Keltit uskoivat, että samhaina vuoden aikana kuolleiden sielut jatkoivat matkaansa ja aiemmin kuolleiden sielut palasivat vierailulle kotiinsa.

Kurpitsa on halloweenin symboli

Suurelle osalle ihmisistä tulee halloweenista ensimmäisenä mieleen kaiverretut kurpitsat.

Suomessa kurpitsalyhdyllä ei ole omaa nimeä, mutta maailmalla sitä kutsutaan yleisesti Jack’O’Lanterniksi.

Tarina nimen takana liittyy Jack-nimiseen alkoholistiin, joka ahkeran työn jälkeen teki pirun kanssa sopimuksen siitä, ettei hänen sielunsa joudu kuoleman jälkeen helvettiin.

Jackin sielu ei kuitenkaan kelvannut taivaaseenkaan kuoleman jälkeen, ja siksi hän jäi ikuisiksi ajoiksi vaeltamaan maan pinnalle.

Piru heitti Jackille hiilen lyhdyksi. Jack laittoi hiilen sisään vihanneksen, jonka oli ottanut evääksi matkalleen. Tästä vihanneslyhdystä tuli symboli sille, miten Jack edelleen etsii sopivaa paikkaa ja rauhaa sielulleen.

Alkuperäisessä tarinassa Jackin vihannes oli nauris, mutta amerikkalaistumisen myötä se on muuttunut kurpitsaksi.

Myös satokausi vaikuttanee kurpitsan asemaan halloweenin kasviksena: se kypsyy juuri sopivasti halloweeniksi elo-syyskuussa.

Lue myös

Kommentit (1)

Halloween on tämän vuoden osalta jo mennyt.
Halloweenia ei voi juhlia 5.11, vaan silloin on pyhäinpäivä, jolloin hartaudella muistellaan edesmenneitä rakkaita.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X