Vapaa-aika 19.11.2022

”Mökillä polteltiin ruohoa”, kertoi lapsi päiväkodissa, mutta totuus olikin toinen – 8 lapsen kertomaa juttua, jotka eivät ihan pitäneet paikkaansa

Ei ihme, että näiden juttujen perusteella muun muassa mökkireissuista on piirtynyt hiukan arveluttava kuva!

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Pienet lapset eivät aina ymmärrä sanavalintojensa merkityksiä. Toisinaan lasten mielikuvitus tuottaa myös lennokkaita tarinoita, jotka voivat johtaa virheellisiin käsityksiin.

Onneksi useimmille väärinkäsityksille voi nauraa – ainakin jälkikäteen! Kaksplussan lukijat kertovat, millaisiin tilanteisiin he ovat joutuneet lapsen selittämien juttujen johdosta.

Tämä juttu on itsenäinen jatko-osa artikkelille, jossa niin ikään kootaan lukijakokemuksia lasten aiheuttamista väärinkäsityksistä.

Äidin kanssa ilotalossa

”Mökkinaapurini poika kertoi syksyllä päiväkodissa, että hän oli ollut äitinsä kanssa ilotalossa. Siinäpä pääsi sitten selittämään varhaiskasvattajille, että kesämökkisaaressamme on kulttuurihistoriallinen iso talo, jossa saamme viettää yhteisiä tai yksityisiä juhlia. Tosiaankin kutsumme sitä ilotaloksi!”

Huolestuttava hipelöinti

”Meille aikanaan soitti  rehtori kysyäkseen, hipelöimmekö me todella lapsia kotona. Olin tippua penkiltä! Kyse oli  siitä, että lapset pyysivät aina nukkumaan mennessä hiveltämään kättä tai selkää, jotta uni tulisi paremmin. Opettaja oli kysynyt oppilailta tunnilla, mikä on kivointa mitä vanhemmat tekee. Siihen tytär oli vastannut, että ’se, kun äiti hipelöi meitä’…”

Huumaavat väärinkäsitykset

”’Mökillä polteltiin ruohoa’, kertoi poikamme pääsiäislomasta päiväkodissa. Siis kulotettiin rantaa…”

Ai onko ruoholla, pistämisellä ja hakkaamisella joitain muitakin merkityksiä?

”Olen istunut päiväkodissa sosiaalityöntekijöiden ja päiväkohdin johtajan järkkäämässä palaverissa, josta ei tullut ilmoitusta etukäteen. Kolmevuotias oli kertonut, että ’äiti pistää itseään monta kertaa päivässä.’ Joo, no sellainen on pakollista meille ykköstyypin diabeetikoille!”

Hakkaamisen monet merkitykset

”Kummityttöni leikki pihalla, kun mummonsa kurvasi paikalle kysyen, mitäs tänne kuuluu. ’Äiti huutaa ja isi hakkaa!’ kuului vastaus. Tottahan se oli – äitinsä oli juuri huutanut syömään ja isänsä oli hakkaamassa polttopuita.”

Muuten vain vilkas mielikuvitus

”Olin ysärillä päiväkotiapulaisena. Yksi poika oli kotonaan kertonut, että minä ja toinen hoitaja olisimme tulossa kylään. Olivat sitten siivonneet ja leiponeet, mutta meitä ei vaan näkynyt, koska poika oli keksinyt koko jutun päästään!”

”Menin aikoinaan hakemaan esikoista tarhasta. Yksi työntekijöistä vei minut vähän sivummalle ja kysyi, miten jaksan. Poika oli kertonut, että olimme olleet veneilemässä merellä ja tuli myrsky, joka kaatoi veneen. Vain hän ja minä olimme selvinneet, mutta isi kuulemma hukkui…”

Yksi lapsistani oli kertonut koulussa, että esikoiseni isä on Jaajo Linnonmaa ja he näkevät harvoin, koska Jaajo asuu Helsingissä ja on kuuluisa. Lapsi oli kuullut, kun naureskeltiin yhtä kuvaa, jossa esikoisella oli samanlainen ilme kuin Jaajolla. Tästä lapsi oli sitten vetänyt omat johtopäätöksensä!”

Kokemukset on kerätty Kaksplussan Facebook-sivulta.

Lue myös: Miksi lapsi valehtelee? Syy vaihtelee iän mukaan

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X