Vapaa-aika 26.03.2021 Päivitetty 18.08.2023

Saako tulla virpomaan? Kysyimme kolmesta paikasta – hoivakodin vastaus osuu sydämeen

Kun perinteinen virpominen ei välttämättä tule kysymykseen, löytyy muita tapoja järjestää pikkunoidille unohtumaton pääsiäinen.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Edessä on jo toinen pääsiäinen poikkeuksellisena korona-aikana. Edellisenä vuonna perheissä harjoiteltiin virpomista virtuaalisesti – täksi kevääksi  virpomiseen on löytynyt myös muita keinoja.

Kysyimme vanhusten hoivakodin johtajalta, asukasaktiivilta ja kiinteistöliiton apulaispäälakimieheltä, miten pienet noidat ja pääsiäispuput voivat menetellä.

Lapsiperheaktiivi Krista Paavola: ”Piirrän virpomiskartan alueestamme”

Paavola muutti kuukausi sitten tyttärensä kanssa Vantaan Nikinmäkeen. Alueella ei ole vielä heille tuttuja, joilta olisi voinut kysyä, saako käydä virpomassa.

– Kyselin alueen Facebook-ryhmässä, olisiko kiinnostusta itsepalveluvirpomiseen. Organisoimme tuttujeni kanssa sellaisen viime keväänä vanhalla asuinalueellani, nikinmäkeläinen Krista Paavola sanoo.

Kiinnostuneita löytyi heti. Sata kotia on nyt ilmoittautunut mukaan Nikinmäen virpomiseen.

Paavola oli ilahtunut, että lapsilta ei viedä virpomisiloa pois vaikka korona jyllää.

– Sovimme, että jokainen virpoja jättää yhden oksan ja saa ottaa yhden herkun korista.

Ilmoittautuneet kodit Paavola piirtää kahteen karttaan, pohjoisen ja etelän. Mukana kulkeva vanhempi voi lukea karttaa puhelimesta tai kartan voi tulostaa lapselle itselleen.

– Homma tosiaan vähän paisui, mutta organisoiminen on tuttua puuhaa.

Paavolalla on takanaan 8 vuotta Tapiolan MLL:n puheenjohtajana.

– Ihanaa, kun kohtuullisen pienellä vaivalla saa järjestettyä lapsille mukavaa tekemistä.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen: ”Tänä vuonna virvotaan pienimuotoisemmin”

Kaksi vuotta sitten Kiinteistöliitto kannusti kerrostaloyhtiöitä harkitsemaan, voisiko palmusunnuntaina pitää alaoven avoinna pienille noidille.

– Silloin ajatuksena oli kannustaa ihmisiä tutustumaan lähialueen asukkaisiin ja tuoda hyvää meininkiä naapurustoon. Virpominen on kuitenkin mukava perinne, johon suhtaudutaan pääosin myönteisesti, toteaa Kristel Pynnönen, apulaispäälakimies Kiinteistöliitosta.

Tänä vuonna samaa ei voi suositella – on otettava huomioon, että kerrostaloasuntojen ovet ovat sisätiloissa.

Mutta varsinkin rivitaloyhtiöissä ja kerrostalojen pihoilla voi toteuttaa Paavolaisenkin organisoimaa itsepalveluvirpomista. Rivitaloasunnon tai taloyhtiön pihaan voi myös kiinnittää kyltin, että virpominen on sallittu.

Pynnönen kehottaa pitämään turvavälit, kuuntelemaan Suomen hallituksen toiveita ja pysyttelemään lähialueella virpoessa.

– Tänä vuonna mennään pienimuotoisemmin.

Virpominen korona-aikana voi sujua vaikka itsepalveluna. Kuvassa on suklaamunia terassilla korissa.

Virpominen korona-aikana voi toteutua vaikkapa itsepalveluvirpomisena, jossa herkkupalkka jätetään ulkosalle pienten noitien ja muiden pääsiäishahmojen saataville.

Hoivakodin johtaja Katja Lauronen: ”Lasten äänet tuovat iloa muistisairaille”

Hoivakoti Päiväkumpu etsi somessa Helsingin kaupunginosaryhmässä innokkaita pikkunoitia virpomaan etäältä.

– Näin ikäihmiset saavat nauttia lasten seurasta. Lapsillakaan ei välttämättä ole lähipiirissä yhtä vanhoja henkilöitä kuin meidän asukkaamme. Perinteet yhdistävät sukupolvia ja ovat tärkeä osa vuodenkiertoa niin lapsille kuin ikäihmisillekin, jotka eivät elä yhtä kiireistä arkea kuin me monet muut.

Laurosen mukaan korona-aikana korostuu, miten tärkeää olisi pitää yhteyttä sukupolvien kesken, vaikka normaalit tapaamiset ovat saaneet jäädä.

– Lasten nauru ja äänet tuovat iloa ja valoa etenkin muistisairaiden elämään. Monet heistä rakastavat lapsia, ja lasten läsnäolo tuo esiin ikäihmisistä uinuvia puolia sekä muistoja omista lapsista.

Myös lapsille on tärkeää kohdata eri ikäisiä ihmisiä. Se voi kasvattaa empatiaa ja hyväksyntää erilaisuutta kohtaan.

Lauronen kollegoineen on suunnitellut, että virpomisen voisi toteuttaa avaamalla toisen kerroksen ikkunan. Näin pikkunoidat voivat virpoa ikkunan alla, ja palkka lasketaan korissa alas.

Toinen vaihtoehto on, että lapset tulevat puisen aidan taakse, ja ikäihmiset voivat saapua terassille ihailemaan virpomista.

– Vaikka turvallisuussyistä joudumme muistisairaiden kanssa pitämään ovat lukossa, haluamme olla avoinna maailmalle.

Lue myös: Mikä pääsiäismuna olet? Tee testi ja ota selvää!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X