Mainos: Kela 14.08.2023

Elämä vie välillä äärirajoille – Hanna ei olisi selvinnyt ilman yhteiskunnan tukea

Keskiluokkainen elämä meni kerralla uusiksi, kun Hanna, 41, uupui ja päätti miehensä kanssa erota. Pariin tiiviiseen vuoteen osui myös työttömyys ja kolme muuttoa.

8 kommenttia

Eropäätös oli pitkän harkinnan tulos, mutta käynnisti tapahtumien ketjun, jonka vauhdissa oli vaikea pysyä mukana. Pisteenä iin päälle koronaepidemia lähti samoihin aikoihin leviämään.

– Koronan takia työnkuvaani ensin hiukan muutettiin, mutta se ei riittänyt. Yritys, jossa olin työskennellyt kymmenisen vuotta joutui käynnistämään muutosneuvottelut, joiden jälkeen jäin työttömäksi, Hanna muistelee.

Eroa harkitessa pelkkä ajatus, että joutuisi vastaamaan asumisen kaikista kuluista yksin ja työttömänä, tuntui pelottavalta.

Hanna päätti ottaa hengähdystauon, ja muutti päiväkoti-ikäisen, lievästi kehitysvammaisen tyttärensä kanssa perheen yhteisestä kodista Vantaalta kesäksi Lahteen lähemmäs lapsuudenperhettä.

Oma jaksaminen alkoi kuitenkin kivuta kaikkien muutosten keskellä äärirajoille.

Apua saa, kun tietää pyytää

Ystävät kannustivat hakemaan apua Kelasta ja ottamaan ylipäänsä selvää, millaista sosiaaliturvaa yhteiskunta voisi tarjota.

– Epäilin, että saanko minä mitään, kun omistin puolet siihen asti yhdessä asumastamme asunnosta, jossa rahat tietenkin olivat siinä vaiheessa vielä kiinni.

Ilokseen Hanna huomasi ennakkoluulonsa vanhentuneiksi.

– Tarpeeni otettiin vakavasti, minut haastateltiin ja tilanteeni kartoitettiin perusteellisesti. Sain kaiken tarvitsemani tiedon yhdestä paikasta keskitetysti. Pelkästään netistä lukemalla tuskin olisin löytänyt kaikkia mahdollisuuksia. Lisäksi lapsilisään tuli yksinhuoltajakorotus ilman virallista avioeroa.

Vuosia kestänyt henkinen paine oli vienyt jaksamisen niin äärille, että Hanna oli helpottunut, kun hänelle myönnettiin Kelan tukema kuntoutuspsykoterapia.

– Ennen olin hyvin tavoitteellinen ja suorittaja. Itseluottamukseni kasvoi terapian myötä. Olen oppinut pysähtymään hetkeen. Ennen kaikkea luotan, että elämä taas kantaa.

”Ennen kaikkea luotan, että elämä taas kantaa.”

Valo ja värit palasivat

Lahdessa vietetyn kesän jälkeen ja tuntui järkevältä, että tytär jatkaisi esikoulunsa loppuun tutussa päiväkodissa Vantaalla.

Asumistuen turvin Hanna pääsi muuttamaan uuteen kotiin tyttärensä kanssa. Ilman tukea ei olisi ollut mitään mahdollisuutta muuttaa asuntoon, jossa lapsellekin oli tilaa. Uusi työpaikkakin löytyi.

– Asuimme pari kuukautta ex-miehen kanssa saman katon alla, kunnes löysin läheltä sopivan vuokra-asunnon. Työnhakuun pystyi panostamaan, kun perusasiat sai järjestykseen. Olen ollut siitä lähtien eli noin puolitoista vuotta taas töissä.

Tyttären esikoulun ja haastavan ensimmäisen kouluvuoden jälkeen tuntui luontevalta muuttaa vielä kerran, kun lapsi sai uuden koulupaikan Helsingistä. Myös koti löytyi Helsingistä.

– Jos jotain voisin muuttaa, niin se olisi vammaistuen määräaikaisuus. Nyt joudumme hakemaan sitä joka vuosi erikseen. On raskasta joutua kertomaan uudelleen ja uudelleen oman lapsensa haasteet.

Hanna toivoo, että voisi asua nykyisessä asunnossa pitkään niin, että siitä tulisi oikeasti koti. Asunto on edellistä isompi ja sijainniltaan lapsen koulua ajatellen parempi.

– Vuosia meni, kuin olisi katsonut elämää harson läpi. Nyt elämä näyttää kirkkaalta ja värikkäältä. Vähän kuin olisi vaihtanut mustavalko-tv:n väritelkkariin”, Hanna naurahtaa.

Lue Kelan Elämässä.fi-verkkomediasta, millaista apua yllättävään elämäntilanteeseensa Hanna sai Kelasta.

Kommentit (8)

Olin 68- vuotias ja eroamassa väkivaltaisesta avioliitosta, omistin puolet omakotitalosta . Minulla oli pieni eläke, pankkilainaa. Kela neuvoi että antaisin laskujeni mennä ulosottoon enkä vuokratukea saanut. Minun olisi pitänyt asua talossani yhdessä väkivaltaisen alkoholistisoituneen miehen kanssa ja menettää luottotietoni. Onneksi minulla oli ystäviä joiden luona pystyin asumaan ja välillä nukuin autossani. Nyt asiat ovat järjestyksessä 3 vuoden riitelyn päästä ja sain lunastettua taloni takaisin. Meni kyllä luotto Suomen sosiaaliturvaan.

Ei Kelalta, soskusta ja mistään muualtakaan saa mitään apua. Täysin fuula koko juttu. Työkyvytön ei pääse edes eläkkeelle jos on syntynyt 70 luvulla. Mä tiedän mistä puhun. Mieli ja kroppa paskana ja töitä pitäs lähtee kokeilemaan, onhan noita kokeiltu reilu 30 vuotta. Noi fuula jutut ei uppoo mulle mitenkään. Valetta koko juttu.

Hannan saamien tukien ja avun osaltahan tilanne Suomessa tulee muuttumaan suuresti, koska Orpon + Purran hallitus lakkauttaa mm. tukien lapsikororukset, tukien indeksikorotukset jäädytetään, asumistuki ajetaan alas.

Sairastuin vaikeaan masennukseen, ensin kuntoutusrahasta hylky 3 x. Sitten 11/20 päättivätkin myöntää takautuvasti vuoden alusta. Raha-asiat menivät tämän takia ihan sekaisin. Nyt menetän 4 vuoden velkaantumisen takia luottotietoni. Ei kykene masentunut ihminen taistelemaan päätösten mielivaltaisuutta vastaan tässä kunnossa.

Samankaltaisessa uupumistilantteessa en saanut Kelalta mitään apua.Vain täysin kylmää ja välinpitämätöntä kohtelua. Sen jälkeen en ole Kelan ovea aukaissut. Olen pärjännyt vaihtelevasti,välillä rahat loppu.Kuitenkin vielä elossa.

Samankaltaisessa uupumistilantteessa en saanut Kelalta mitään apua.Vain täysin kylmää ja välinpitämätöntä kohtelua. Sen jälkeen en ole Kelan ovea aukaissut. Olen pärjännyt vaihtelevasti,välillä rahat loppu.Kkuitenkin vielä elossa.

Oikein hyvä. Minulle muutostilanteessa Kela langetti 2kk karenssin ja vuosi kotona syövän uusimisen pelon kanssa. Valituksia ja puheluita. Lopullista vastausta yhä odottelen ja oikeudenmukaisuutta

Olipa ihanan positiivinen juttu. Kyllä elämä kantaa, vaikka vaikeina hetkinä tuntuu että tästä ei enää ylös nousta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X