
Pelkääkö lapsesi lääkäriä? Lastenlääkäri neuvoo, miten toimia
Pienen lapsen lääkäripelko kannattaa aina ottaa tosissaan, mutta lapsen tunnetiloihin ei kannata lähteä mukaan. Lastenlääkäri Peter Csonka antaa vinkit lääkärikäynteihin.
Lääkäriin meno voi olla jännä paikka pienemmälle ja isommalle lapselle – ja se voi olla sitä myös vanhemmalle. Lastenlääkäri Peter Csonka muistuttaa, että jännittäminen on ihan ok ja luonnollista.
– Olen monesti sanonut lapsille, että jos lääkäri joutuu itse lääkäriin, niin häntäkin jännittää! Kun tilanne on uusi, se saakin jännittää. Mutta samalla koetan aina viestiä lapselle, että varmasti tästä tulee hyvä juttu.
Pienemmillä lapsilla voi olla myös vierastamisvaihe meneillään. Silloin jännittää jokainen vieraan kohtaaminen, oli kyse lääkäristä tai kenestä muusta tahansa. Isommilla lapsilla jännitystä voivat aiheuttaa aiemmat kokemukset.
– Jos lääkärikäynniltä on jäänyt turvaton olo, tai siellä tehty tutkimus on sattunut, niin totta kai siitä jää muistijälki. Jollekulle jännitys repeää valkoisesta takista, toiselle riittää, että näkee tutun rakennuksen, Csonka kertoo.
Sanoita ja selitä
Lääkärin asenne ratkaisee paljon ja vanhemman toiminnalla on iso rooli. Tärkeää on muistaa, että potilaana on nimenomaan lapsi.
– Siksi käytetään lapsen nimeä, kun hänet kutsutaan sisälle ja lapseen otetaan kontaktia vastaanotolla, vaikka tiedot antaisikin aikuinen. Ja lapsia täytyy kaikissa tilanteissa kommunikaatiossa ja tutkittaessa kuunnella ja kunnioittaa. Jo pelkästään sillä on väliä, että katsotaan lasta, hymyillään ja tervehditään, sanotaan ehkä jotain kivaa paidasta tai leteistä. Tällä voi olla iso merkitys.
Tärkeää on, että lapsi ymmärtää, ettei kukaan ole tekemässä mitään ilman, että lapselle kerrotaan, mitä tapahtuu. Jos lapsi saa itse kokeilla stetoskoopin sileää pintaa tai näkee, miten korvavalolla valaistaan ensin sormi, jännitys voi hellittää.
Valehdella ei kuitenkaan pidä – ei vanhemman eikä lääkärin.
– On turha sanoa, että tämä ei satu, jos tehdään toimenpide, joka sattuu. Kun kerrotaan, mitä tapahtuu, se tavallisesti rauhoittaa lasta.
Tärkeintä on, että lapsi saa lohdutusta, jos häntä pelottaa. Kun saa olla vanhemman sylissä tutkimuksen ajan ja kokee, että vanhempi lohduttaa ja pitää turvassa, myös pelko on helpompi sietää.
Lapsen valmistelun lisäksi kannattaa siis myös aikuisen itse käydä tilannetta läpi, miettiä omat tunnetilat ja valmistautua olemaan rauhallinen.
– Kaikkea voi harjoitella! Vanhempi voi miettiä itse etukäteen, miltä lääkärissä olo tulee tuntumaan, tuleeko itselle ahdistunut olo ja miten voi parhaiten olla se, joka tarjoaa turvaa. Lapselle on kaikkein tärkeintä kokea olevansa turvassa oman vanhemman kanssa, vaikka itse tutkimus olisikin epämiellyttävä, Csonka kiteyttää.
Pelottaako lasta lääkärissä? Vanhempi, toimi näin!
1. Käy tilannetta etukäteen lapsen kanssa läpi. Älä kerro lääkärille menosta vasta autossa matkalla lääkäriin – käy jo aiemmin läpi, mitä lääkärillä tapahtuu, mitä ehkä tutkitaan ja millaisia välineitä nähdään.
2. Veera lääkärissä -tyyppiset kirjat ovat hyviä tapoja valmistautua lääkärille tuloon. Lue lapselle, selitä ja sanoita. Jos lapsella on lääkärileluja, myös niillä voi käydä läpi, mitä lääkärissä tapahtuu.
3. Kun tulet vastaanotolle, älä kysy lapselta toistuvasti, pelottaako häntä. Se luo helposti tunnetta siitä, että jotakin pelottavaa on tapahtumassa.
4. Älä myöskään sano vastaanotolla ensimmäisenä, että tätä lasta pelottaa valtavasti. Tällaiset määrittelyt voivat toteuttaa itseään ja lasta alkaa pelottaa, koska niin sanotaan.
5. Älä kysy lapselta ”Sopiiko, että nyt tutkitaan.” Jos lapsi vastaa ei, ollaan pattitilanteessa. Lapsi ei päätä siitä, tutkitaanko hänet lääkärissä. Sen sijaan lapselta voi kysyä vaikkapa ”Mitä kivaa tehtäisiin, kun tutkimus on ohi.”
Lapsivakuutus apunasi, kun pieni sairastaa
Lapsen sairastuminen ei yleensä kysele aikaa eikä paikkaa. Ifin asiakkaana saat apua ympäri vuorokauden If Terveysneuvonnasta, jossa sairaanhoitajat vastaavat lapsen terveyttä koskeviin kysymyksiin.
Myös lääkäriin pääsy on nopeaa ja helppoa sillä Ifillä on laaja kumppaniverkosto. Voit tarvittaessa varata ajan suoraan erikoislääkärille tai tutulle lastenlääkärille. Erityisesti lääkäripelkoista lasta voi helpottaa päästä tutun lääkärin vastaanotolle ja näin voit vanhempana keskittyä lapsen paranemiseen.
Korvausasiat hoituvat helposti Ifin suorakorvauksen kautta jo lääkäriasemalla. Suorakorvausta käytättäessäsi maksat useimmiten vain omavastuun ja lääkäriasema tekee vahinkoilmoituksen puolestasi.
Jaa oma kokemuksesi