Mainos: Lead Supply 15.06.2022

Lasten harrastukset ovat investointi tulevaisuuteen

Kesän lähestyessä lähestyvät myös lasten kesälomat ja pitkät, vapaa-ajalla täytetyt päivät. Vanhempien kärvistellessä kesäkuun kuumuudessa konttorilla koittaa perheen pienimmille kesäloma, eikä koulunpenkki enää kahlitse ja kanavoi lapsen energiaa. Nyt onkin hyvä hetki ruveta pohtimaan lasten harrastusten tärkeyttä. Harrastuskulut ja harrastuksista koituvat vaivat eivät varmasti rohkaise ketään yhtään mihinkään. Organisoidun harrastustoiminnan hyödyt kuitenkin näkyvät lapsen elämän jokaisella osa-alueella.

Harrastuskulujen kattaminen vaatii taloudenhoidolta järjestelmällisyyttä ja johdonmukaisuutta. Joihinkin harrastuksiin sitoutuminen ei vaadi todellisia investointeja, kun taas toisinaan harrastuksen aloittaminen vaatii yksittäisen suuren ostoksen tekemistä. Jos tarvitset varoja rahoittaaksesi lapsen harrastuksen, LoanScouter-lainavertailulla sinun on mahdollisuus löytää sopiva lainatarjous ja pohtia harrastustoiminnan rahoitusmahdollisuuksia laajemminkin.

Lainan hinta koostuu koroista ja muista kuluista, jotka lainasopimuksessa määrätään. Kustannuksia voi minimoida parilla konkreettisella keinolla. Ensimmäinen näistä on lainojen vertailu ja kilpailuttaminen. Tällä tarkoitetaan saman lainahakemuksen toimittamista kerralla usealle potentiaaliselle lainanantajalle. Useasta tarjouksesta on helppo valita lyhyen vertailun jälkeen edullisin mahdollinen.

Harrastukset itsetunnon ja minäkuvan rakentajina

Lapsuus ei ole helppoa aikaa. Pitäisi samaan aikaan sopia joukkoon kuin joukkoon ja olla pikantin yksilöllinen persoona. Lisäksi sosiaalinen media vyöryttää jatkuvasti verkkokalvoille viestejä siitä mitä pitäisi olla ja millä tavalla. Onko siis ihme, jos lapsi päätyy silloin tällöin kyseenalaistamaan omaa kyvykkyyttään ja riittävyyttään?

Toiset lapset saavat koulusta ja koulussa pärjäämisestä voimaa ja jaksamista arjessa pärjäämiseen. Toisille lapsille sen sijaan harrastukset ja niissä toimiminen voi olla ainoa kodin ulkopuolinen ympäristö, joka tarjoaa puitteet todelliselle itsensä toteuttamiselle. Itsensä toteuttaminen sen sijaan on välttämätöntä, että lapsi oppii tunnistamaan vahvuutensa, mielenkiinnon kohteensa sekä hyödyntämään näitä elämässään. Etenkin monilla tytöillä on yhteiskunnan normeista johtuen vääristynyt käsitys osaamisestaan esimerkiksi kouluaineissa. Harrastustoiminnan kaltainen rohkaiseva ja kannustava ympäristö auttaa ylittämään myös ennakkoluuloista ja muista tekijöistä johtuneet vaikeudet.

Urheiluharrastuksista vastapainoa ruutuajalle

Älypuhelimet, mobiilipelit ja sosiaalinen media täyttävät yhä suuremman osan lähes jokaisen lapsen ja nuoren vapaa-ajasta. Vaikka älypuhelimilla ja sosiaalisella medialla on lukuisia hyviä vaikutuksia lasten sosiaaliselle elämälle, niin liiallinen ruudun tapittaminen ei ole terveydelle hyväksi.

Sen sijaan lapsen terveydelle olisi hyväksi harrastaa säännöllisesti liikuntaa, ja muutenkin viettää aikaa mahdollisimman monipuolisesti eri aktiviteettien äärellä. Liikuntaharrastukset ovat hyväksi, mutta tasapainoiseen ja monipuoliseen henkiseen kehitykseen tarvitaan myös luovuutta ja muita ominaisuuksia ruokkivia harrastuksia.

Lapsille harrastukset ovat koulun ohella merkittävin keino muodostaa ja ylläpitää sosiaalisia suhteita. Koska harrastukset tuovat yhteen samoista asioista kiinnostuneita lapsia, on loogista, että harrastustovereista tulee helposti ystäviä. Ja vaikka lasten ystävyyssuhteisiin ei pitäisi suhtautua liian kyynisesti, niin yksi jos toinenkin teini tai nuori aikuinen on saanut ensimmäisen työpaikkansa vanhojen kavereiden kautta.

Harrastuskustannukset kuormittavat lapsiperheitä

Valitettavasti harrastuskustannukset ovat usein suuria, ja etenkin suuremmat lapsiperheet joutuvat puntaroimaan tarkkaan, onko harrastusten aloittaminen tai jatkaminen mahdollista. Etenkin monien urheiluharrastuksien vaatimat välinekustannukset ja seuramaksut voivat yllättää vanhemmat ikävästi. Harrastuksiin kuuluu myös muita yllättäviä kuluja, kuten esimerkiksi matkustaminen eri kohteisiin. Siitä syystä monet harkitsevat autolainan hankkimista, jotta he voisivat hankkia toisen kulkuneuvon käytettäväksi.

Harrastuskulujen kattamiseksi lapsiperheen on laitettava talousasiansa kuntoon kertaheitolla. Tämä tarkoittaa niin kulujen minimointia ja optimointia kuin johdonmukaista säästämistä.

Säästämisen lisäksi myös lainaaminen ja lainan hoitaminen parhaalla mahdollisella tavalla on osa järkevää taloudenhoitoa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X