Mainos: Perhevapaalta työelämään -hanke 12.04.2022

”Perhevapaalta työelämään -valmennuksessa muistin taas oman osaamiseni”

Oma työidentiteetti voi helposti kadota vauva-arkeen. Perhevapaalta työelämään -valmennus palautti ammatillisen itseluottamuksen ja auttoi helsinkiläisen perheenäidin takaisin omalle urapolulle.

Pärjäänkö enää työelämässä? Millaista työtä haluaisin tehdä?

Näitä kysymyksiä mietti helsinkiläinen kolmen lapsen äiti Sanna Vesti, 38, viime joulukuussa. Hän oli synnyttänyt nuorimman tyttärensä lokakuussa, ja perhe oli vasta muuttanut takaisin Suomeen puolitoista vuotta sitten. Takana oli 11 vuotta ulkomailla.

Diplomi-insinööriksi kouluttautunut Sanna oli asunut perheensä kanssa Espanjassa ja Itävallassa, jossa oli työskennellyt tuotekehitys- ja sovellusinsinöörinä. Suomeen palattuaan hän oli ehtinyt toimia hetken projektipäällikkönä ennen äitiysvapaalle jäämistä.

– Olen uraorientoitunut ihminen ja tykkään kehittää itseäni kaikin tavoin. Mietin, miten voisin edetä urallani, mutta Suomen työmarkkinat eivät olleet minulle tuttuja ulkomaanvuosien jälkeen, Sanna kertoo.

Hän huomasi sattumalta, että Facebook-ryhmässä suositeltiin Uudenmaan ELY-keskuksen koordinoimaa Perhevapaalta työelämään -valmennusta. Maksuton valmennus vastasi täysin Sannan tarpeisiin ja hän ilmoittautui saman tien.

– Mietin, etten voisi hävitä mitään. Voisin ainoastaan hyötyä valmennuksesta. Saisin mahdollisuuden mietiskellä omaa uraa, kehittää itseäni sekä saada uusia näkökulmia ja ideoita, Sanna mietti.

Mietin, etten voisi hävitä mitään. Voisin ainoastaan hyötyä valmennuksesta.

Valmennus täytti kaikki odotukset. Sanna sai oman valmentajan, joka auttoi selkeyttämään urasuunnitelmia tunnin yksilöohjauksissa 2-3 viikon välein. Lisäksi hän osallistui vertaisryhmätapaamisiin, joissa sai vaihtaa ajatuksia samassa elämäntilanteessa olevien vanhempien kanssa. Sannan tapauksessa valmennus toteutettiin videoyhteydellä, joten se onnistui kätevästi kotona vauvanhoidon rinnalla.

–Parasta valmennuksessa oli se, että sain miettiä omaa uraani ja itseäni luvan kanssa keskellä vauva-arkea, Sanna kiittää.

Valmennusta tarjotaan ensisijaisesti lähitoteutuksena. Etävalmennusta järjestetään Lapin maakunnan alueella sekä tapauskohtaisesti myös muualla Suomessa.

”Omalle valmentajalle oli helppo jutella, ja tapaamisista jäi aina hyvä fiilis. Säännölliset tapaamiset valmentajan ja ryhmän kanssa pitivät positiivisen vireen yllä,” Perhevapaalta työelämään -valmennukseen osallistunut Sanna Vesti kertoo.

Minä osaan ja pystyn!

Kuten moni muukin vanhempi, myös Sanna tunsi kadottaneensa oman työidentiteetin vauva-arjen pyörteisiin. Kun energia kului vauvan hoitamiseen ja univelkaa kertyi, mieleen nousi välillä epäilys, pärjäänkö enää työelämässä. Keskustelut oman valmentajan kanssa auttoivat palauttamaan kadonneen itseluottamuksen.

– Valmentaja loi uskoa omiin kykyihini. Kun hän pyysi listaamaan aiempia työtehtäviäni, tajusin, miten paljon työkokemusta minulla onkaan. Tarvitsin vain jonkun, joka auttoi minua pääsemään käsiksi erilaiseen ajatusmaailmaan, Sanna iloitsee.

Itseluottamus koheni myös ryhmätapaamisissa, joissa sai jakaa kokemuksia ja saada vertaistukea.

– Kun on yksin kotona vauvan kanssa ja univelkaa, asiat voivat tuntua pahemmilta kuin ovatkaan. Ryhmäkeskusteluissa oivalsin, että monella muullakin on ollut samoja haasteita, ettei ole tiennyt mitä haluaa tai on ollut vaikea löytää töitä.

Itseluottamus koheni myös ryhmätapaamisissa, joissa sai jakaa kokemuksia ja saada vertaistukea.

Valmentajan esittämät kysymykset auttoivat Sannaa pohtimaan asioita uusista näkökulmista ja toivat monia ahaa-elämyksiä. Valmentaja haastoi hänet esimerkiksi määrittelemään itse, millainen työ olisi haastava ja mielekäs.

– Valmennus vahvisti, että olen oikealla polulla. Yksilöohjauksessa aloin jäsennellä omaa osaamistani ja tein muun muassa hissipuheen eli ytimekkään yhteenvedon itsestäni ja osaamisestani.

Sanna ei ehtinyt testata hissipuhettaan käytännössä, sillä hän sai yllättävän työtarjouksen jo valmennuksen aikana. Yritys, jossa hän oli aiemmin työskennellyt Itävallassa, tarjosi hänelle haastavaa ja kiinnostavaa työtä yrityksen edustajana Suomessa.

– Kun kerroin työtarjouksesta valmentajalleni, hän sanoi: ’Eikö olekin hienoa, että sinuun otettiin yhteyttä. Se tarkoittaa, että olet tehnyt hommat hyvin!’

Nyt Sanna on työskennellyt uudessa työpaikassaan huhtikuusta lähtien, puolison hoitaessa vauvaa kotona. Perhevapaalta työelämään -valmennusta hän on suositellut jo lämpimästi samassa tilanteessa oleville ystävilleen.

– Valmennus oli todella positiivinen kokemus. Se selkeytti ajatuksia, antoi tsemppiä ja minä pystyn -asennetta!

Lue myös muut vertaistarinat: ”Valmennus auttoi tunnistamaan oman potentiaalini”

Opinnot aloittava perheenäiti Susanna: ”Valmennus lisäsi uskoa itseeni ja osaamiseeni”

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X