Mainos: Perhevapaalta työelämään -hanke 03.02.2022

”Valmennus auttoi tunnistamaan oman potentiaalini”

Perhevapaalta työelämään -valmennus auttoi perheenäidin uuteen unelmien työpaikkaan. Tukea työelämään siirtyville vanhemmille on tarjolla usealla paikkakunnalla ympäri Suomea.

Viime kesänä paimiolainen Eeva Lehtinen, 33, mietti, miten opetusalalle työllistyminen voikin olla niin hankalaa. Filosofian maisterin tutkinto sekä pedagoginen pätevyys historian, uskonnon ja yhteiskuntaopin aineenopettajana ei tuntunut avaavan opetusalan työpaikkojen ovia nuorelle äidille. Eevalla oli kotona 5- ja 2-vuotiaat tytöt sekä 1-vuotias poika, puoliso ja rescue-koira Bertta.

Lasten saannin välissä Eeva oli työskennellyt myyjänä lemmikkitarvikeliikkeessä ja tehnyt muutamia opettajan sijaisuuksia. Vaikka Eeva nauttikin asiakaspalvelutyöstä, hän toivoi vihdoin pääsevänsä tekemään opettajan töitä. Hän oli lähetellyt työpaikkahakemuksia aktiivisesti jo parin vuoden ajan.

Kaipasin vertaistukea ja selkeyttä tilanteeseeni sekä mahdollisuutta pyöritellä eri vaihtoehtoja ammattilaisen kanssa.

– Minusta tuntui, että olin yrittänyt pyrkiä omalle alalleni jo ikuisuuden. Olin myös miettinyt jo pidempään, mitä muuta kuin opettamista voisin tehdä maisterin papereillani. Kaipasin vertaistukea ja selkeyttä tilanteeseeni sekä mahdollisuutta pyöritellä eri vaihtoehtoja ammattilaisen kanssa, Eeva kertoo.

Toiveeseen tuli vastaus, kun Eeva päätyi työvoimatoimiston kautta Aurakoulutukseen, jossa hänelle ehdotettiin osallistumista maksuttomaan Perhevapaalta työelämään -valmennukseen. Valmennus on osa työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamaa ja Uudenmaan ELY-keskuksen koordinoimaa hanketta, joka on suunnattu juuri Eevan kaltaiseen elämäntilanteeseen: avuksi sujuvampaan siirtymiseen takaisin työelämään. Valmennusta järjestetään paitsi Turun seudulla, myös Helsingissä, Tampereella, Oulussa, Kuopiossa ja Lapin maakunnassa.

– Olin kuullut valmennuksesta myös hyvältä ystävältäni, joka oli jo ilmoittautunut syksyn koulutukseen. Valmennus sopi täydellisesti myös omaan elämäntilanteeseeni ja ilmoittauduin mukaan.

”Jos vähänkin miettii, mikä minusta tulee isona, Perhevapaalta työelämään -valmennus antaa konkreettisia apuvälineitä ja auttaa löytämään oman tien”, Eeva Lehtinen sanoo.

Vertaistukea ja uusia oivalluksia

Valmennus alkoi elokuussa 2021 ja sisälsi 16 tuntia yksilöohjausta oman valmentajan kanssa sekä 10 tuntia pienryhmätapaamisia. Vertaistukiryhmässä Eeva huomasi helpotuksekseen, ettei olekaan yksin haasteidensa kanssa.

– Monella muullakin pienen lapsen äidillä oli hakusessa oman uran aloittaminen tai jatkaminen.

Pohdimme yhdessä sitä, miten paljon työn merkityksellisyys korostuu lasten saannin jälkeen ja miten haastavaa työelämään palaaminen voi olla.

Myös yksilövalmennuksia Eeva odotti innoissaan joka kerta.

– Valmentajani Suvi Halttu oli super mahtava tyyppi! Hän tsemppasi ja rohkaisi ja osasi luoda tilanteeseeni toivoa. Hänen avullaan uraan liittyvät haaveeni alkoivat selkiytyä, Eeva kiittää.

Eeva kokee, että valmennus avarsi hänen näkemystään itsestään ja omasta osaamisestaan.

Valmentajan avulla omat kyvyt, kiinnostuksen kohteet ja osaaminen alkoivat selkiytyä.

– Olin pitkään ajatellut, että haluan opettajaksi. Valmennuksessa kävimme läpi niitä syitä, miksi juuri opettaminen kiinnostaa minua. Oivalsin, että haluan pohjimmiltani auttaa, ohjata, neuvoa ja valmentaa. Aloimme miettiä, missä muissa töissä saisin toteuttaa näitä.

Oivalsin, että haluan pohjimmiltani auttaa, ohjata, neuvoa ja valmentaa. Aloimme miettiä, missä muissa töissä saisin toteuttaa näitä.

Eeva jatkoi työnhakua valmennuksen aikana ja kokee saaneensa valmennuksesta paljon konkreettista apua. Hän kävi valmentajansa kanssa läpi sopivia työpaikkailmoituksia, laati useamman CV:n ja sai palautetta työhakemuksistaan.

– Valmennus oli tosi positiivinen ja voimaannuttava kokemus. Se auttoi minua tunnistamaan oman potentiaalini, selkeyttämään ajatukseni siitä, mitä haluan tehdä ja löytämään oman tieni.

Syksyn aikana suunnitelmat alkoivat selkiytyä. Eevan valmennus päättyi marraskuussa ja joulukuun alussa hän aloitti uudessa työpaikassaan valtiolla.

– En olisi uskonut, että työllistyisin näin nopeasti. Nyt saan tehdä merkityksellistä ja tärkeää työtä, jossa yhdistyy asiakaspalvelu, neuvonta ja ohjaaminen. Uskoisin, että tämä on juuri sitä, mitä olen halunnut!

Lue myös Desire Nymarkin blogipostaus: Perhe-elämän ja työelämän yhdistäminen voi olla melkoinen työmaa – tartu maksuttomaan valmennukseen!

Lue myös Susannan tarina: Opinnot aloittava perheenäiti Susanna: ”Valmennus lisäsi uskoa itseeni ja osaamiseeni”

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X