Mainos: Perhevapaalta työelämään -hanke 02.01.2022

Opinnot aloittava perheenäiti Susanna: ”Valmennus lisäsi uskoa itseeni ja osaamiseeni”

Oululainen kuuden lapsen äiti löysi unelmiensa opiskelupaikan Perhevapaalta työelämään -valmennuksen avulla.

Ensin tehdään lapset, sitten opiskellaan. Näin oululainen Susanna Liedes, 31, oli päättänyt jo nuorena. Hän oli aina unelmoinut isosta perheestä ja tuli äidiksi jo 18-vuotiaana. Uusi perheenlisäys putkahti maailmaan kahden vuoden välein, ja nyt Liedeksen perheessä on yhteensä kuusi lasta sekä aviomiehen kaksi teini-ikäistä poikaa.

Viime keväänä Susanna oli ollut kotiäitinä kolmetoista vuotta. Hänestä alkoi tuntua, että oli tullut aika tehdä jotain omaa. Hän ei vain tiennyt, mitä se voisi olla.

– Minusta tuntui, etten osaa mitään eikä mikään koulutus sovi minulle. Ajattelin, etten osaa enkä jaksa hoitaa opiskeluun liittyviä päivähoito- ja rahoitusasioita. Mietin myös, miten iso perheemme voisi pärjätä pienellä opintotuella.

Minusta tuntui, etten osaa mitään eikä mikään koulutus sovi minulle.

Kun Susanna jakoi huoliaan pikkusiskolleen, tämä vinkkasi hänelle maksuttomasta Perhevapaalta työelämään -valmennuksesta. Se on tarkoitettu kaikille vanhemmille, jotka kaipaavat tukea työelämään siirtymisessä perhevapaan jälkeen. Valmennus toteutetaan osana Uudenmaan ELY-keskuksen Perhevapaalta työelämään -hanketta usealla paikkakunnalla ympäri Suomen. Mukaan pääsee Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa, Oulussa sekä Lapin maakunnan alueella.

Susannasta tuntui, että valmennus oli juuri hänelle tarkoitettu ja hän ilmoittautui mukaan.

Tapaamiset oman yksilövalmentajan kanssa alkoivat syyskuussa ja ja vertaistukiryhmän kanssa marraskuussa.

Itsevarmuutta ja uskoa itseen

Susanna luuli aluksi, että valmennus olisi lähinnä neuvomista. Hän yllättyikin siitä, miten paljon konkreettista apua sai valmentajaltaan Marjut Vaaralalta.

– Valmentajani oli kuin ystävä, joka oli oikeasti kiinnostunut minusta. Marjutin kanssa oli helppo jutella kaikesta, ja tuntui kuin olisin tuntenut hänet aiemminkin.

Ensimmäiseksi Marjut suositteli, että Susanna tekisi TE-palveluiden AVO-ammatinvalintatestin netissä.

– Tärkein testistä saamani tieto oli se, että olen käytännöllinen ja taiteellinen. Olen aina tykännyt käsitöistä, joten mietin, että oma alani voisi liittyä jollakin tavoin käsillä tekemiseen, Susanna kertoo.

Marjut vinkkasi Susannalle Haukiputaalla olevasta sisustusartesaanin koulutuksesta. Mitä enemmän Susanna siihen perehtyi, sitä enemmän se alkoi kiinnostaa. Hän päätti laatia hakemuksen koulutukseen valmentajansa kanssa, ja pian tulikin kutsu haastatteluun.

– Stressasin haastattelua, mutta Marjut järjesti minulle harjoitushaastattelun, joka auttoi valmistautumaan. Hän muistutti minua siitä, että osaan ja pystyn, kunhan vain uskon itseeni. Jokaisen tapaamisemme jälkeen tuli itsevarmempi olo. Haastatteluaamuna Marjut toivotti vielä tsemppiä, Susanna muistelee kiitollisena.

”Sain valmennuksesta positiivista energiaa ja uskoa siihen, että kaikki asiat järjestyvät”, Susanna Liedes sanoo.

Kun tieto koulutuspaikasta tuli, Marjut auttoi Susannaa ilmoittautumaan työnhakijaksi, hakemaan työttömyysetuutta ja selvittämään mahdollisuuden opiskella työttömyysetuudella. Susanna yllättyi siitä, että opinnot voisi rahoittaa jotenkin muutoin kuin opintotuella ja että työttömyysetuus maksetaan korotettuna, jos on lapsia.

Myös valmennukseen kuuluvat pienryhmätapaamiset muistuttivat siitä, ettei Susanna ole yksin.

– Oli lohduttavaa jutella Teamsin kautta muiden pienten lasten äitien kanssa omista tilanteistamme ja siitä, mistä ammennamme voimavaroja.

Susanna kokee, että valmennus muutti häntä ihmisenä.

– Sain lisää itsevarmuutta ja lisäpotkua asioiden hoitamiseen. En enää stressannut yhtä paljon asioista.

Tammikuussa Susannan elämä muuttuu, kun hän aloittaa kolmevuotisen sisustusartesaanikoulutuksen.

Tammikuussa Susannan elämä muuttuu, kun hän aloittaa kolmevuotisen sisustusartesaanikoulutuksen eli taideteollisuusalan perustutkinnon.

– Tuntuu tosi hyvältä aloittaa opinnot ja nähdä uusia ihmisiä. Valmennus täytti kaikki toiveeni ja enemmänkin. Sain henkistä tukea, uskoa itseeni – ja löysin oman juttuni. Valmennus on pelastus kaikille, jotka eivät tiedä, mitä lähtisivät tekemään.

 

X