Mainos: Suomalainen Kirjakauppa 10.10.2022

Suurperheen äiti Maria keksi nerokkaan keinon saada lapsi helposti unille – nyt hän jakaa vinkkinsä muille

Mikään ei saanut Maria Kangaskortetin esikoista rauhoittumaan iltaisin. Lopulta lempeiden tarinoiden ja unihieronnan yhdistelmä tepsi, ja nyt keinot ovat kaikkien hyödynnettävissä. Lue Marian vinkit, osallistu arvontaan ja voita muhkea kirjapaketti!

5 kommenttia

Monessa perheessä meno iltaisin vain yltyy, kun tarkoitus olisi rauhoittua. Lastenkirjailija, media-alan yrittäjä ja kolmen lapsen äiti Maria Kangaskortet tunnistaa tilanteen. Myös hänen 7-vuotiaalla esikoisellaan on pienestä pitäen ollut haasteita nukkumaanmenon kanssa.

“Kokeilimme kaikki löytämämme niksit, kysyimme apua neuvolasta ja konsultoimme unikouluttajaa”. Mikään ei saanut levotonta iltakukkujaa rauhoittumaan, hän kertoo.

Lopulta Maria rupesi kertomaan esikoiselleen itse keksimiään tarinoita ja antoi samalla satuhierontaa. Se auttoi ja lapsi rauhoittui.

Maria oivalsi, että myös monet muut perheet painivat vastaavien haasteiden kanssa ja niinpä hän päätti koota tarinat yksien kansien väliin. Unitalon tarinoita -nukutuskirja julkaistiin alkukesästä ja kiittävää palautetta on sadellut.

“Joissain perheissä nukuttaminen on saattanut kestää yli tunnin. Kirjan avulla vanhemmat ovat saaneet avun ja iltoihin lisää omaa aikaa. Palautetta on tullut myös varhaiskasvattajilta, jotka ovat saaneet levottomat lapsiryhmät rauhoittumaan”, Maria kertoo.

Unitalon tarinoita -nukutuskirja on suunnattu 3–9-vuotiaille lapsille, mutta kaikenikäiset ovat saaneet kirjasta avun nukahtamishaasteisiin.

 

Unihieronta auttaa lasta rentoutumaan

Unitalon tarinoita -kirja koostuu viidestä tarinasta, joissa on hyödynnetty rauhoittavia mielikuvaharjoituksia. Kirjassa seikkailevat, Jonna Markkulan kuvittamat eläinhahmot auttavat lasta saamaan unen päästä kiinni.

“Moni lapsi on illalla väsynyt, mutta saattaa käydä kierroksilla. Kirjaa lukiessa jätetään päivän aikana tapahtuneita asioita taakse, jotta lapsi voi rauhoittua ja antaa unen tulla”, Maria kertoo.

Kirjassa on mukana helpot ohjeet, joiden avulla aikuinen voi antaa lapselle lukemisen ohella unihierontaa. Rauhoittavat kosketukset ja piirtoliikkeet rentouttavat kehoa ja edesauttavat unettavaa oloa. Jotkut lapset saattavat jännittää nukkumaanmenoa, ja yksi tarinoista auttaa karistamaan pahojen unien pelot.

Kirja kuuluu Marian mukaan samaan lajityyppiin kuin suosittu Kani joka tahtoi nukahtaa -nukutussatu, sillä myös sen tavoitteena on auttaa lasta rauhoittumaan ja nukahtamaan. Unitalon tarinoita -kirja on kuitenkin toteutukseltaan erilainen ja sitä voi lukea kuin mitä tahansa iltasatua. Teos on saatavilla myös äänikirjana.

“Ajatuksena on, että kirja on vanhemmille mahdollisimman helppo. Jos lapsella on unihaasteita, niin aika usein vanhemmatkin ovat rasittuneita. Tarinan jaksaa lukea väsyneenäkin”, Maria toteaa.

 

Lukeminen on vastapainoa arjen kiireille

Kirjoilla on Marian perheessä tärkeä rooli ja lukeminen edesauttaa lapsen kehitystä tutkitustikin monin tavoin. Se muun muassa tukee kielellisiä valmiuksia luo pohjan lukutaidolle sekä auttaa mielikuvitusta kehittymään.

“Uskon, että kirjat kehittävät myös tunnetaitoja. Lukeminen on hyvää vastapainoa kaikelle kiireelle ja hektisyydelle. Se on itsellekin helppo tapa pysähtyä ja lukiessa lapsen on helppo jakaa omia ajatuksiaan”, Maria sanoo.

Jos lukeminen on lapselle tai vanhemmalle uusi harrastus, Maria vinkkaa unohtamaan säännöt ja etenemään lapsen ehdoilla. Kirjan voi hyvin lukea lopusta alkuun, tai pomppia aukeamien yli, jos lapsi niin haluaa.

“Aluksi voi lukea vain yhden sivun tai vain katsella kirjan kuvia. Jos yhdessä lukeminen ei ole lapselle tuttua, sitä voi rauhassa harjoitella.”

Marian isommat lapset ovat 7- ja 5-vuotiaita, kuopus on yhdeksänkuukautinen. Lukeminen on perheen yhteinen harrastus. Susanna Hynynen

 

 

Tutustu kattavaan kirjavalikoimaan täältä!

 

Kommentit (5)

Meidän vauva nukahti heti, kun laitoin pölynimurin päälle.

Olipas hölmöö höpinää, vaikuttaa ihan suunnitelmalliselta kiukuttelevan sosiaalipummin kasvattamiselta. Lapsella on oikeus siihen ettei joka asiaa tarvitse päättää, vaan vanhemmat osaavat olla aikuisia ja kasvattajia. mutta vitsiksi kirjoitus oli toki tarkoitettukin😂

Millä tavalla iltasatujen lukeminen on sosiaalipummin kasvattamista? Hyvä iltasatukirja vain nopeuttaa lapsen nukkumaan saamista, se on kiva lapselle ja aikuiselle. ”Pää tyynyyn ja hiljaa” harvemmin toimii, eikä se ole lapselle yhtään mukava

Ei ole oikein, käskeä lasta nukkumaan. Lapsen täytyy antaa mennä nukkumaan, silloin, kun haluaa. Kyllä aikainen herätys, ja riittävä liikunta, sekä lämmin ateria, päivän aikana, takaa sen, että lapsi on varmasti illalla väsynyt. Eri asia toki on, jos lapsella on jotain ongelmia, tai pelkoja nukkumiseen liittyen, silloin pitää keskustella lapsen kanssa. Ja jos lapsi on levoton tai ahdistunut, niin siihen auttaa parhaiten juttelu ekä lämmin maito tai lämmin, kofeiiniton tee. Ei missään asioissa käskyttäminen ja pakottaminen ole ok. Pakottaminen, ja käskyttäminen johtaa vain kapinalliseen toimintaan, ja aiheuttaa sen, että lapsi näkee sellaisen asian kielteisenä, mihin pakotetaan minuutilleen, ja alkaa sen takia vältellä ja vastustella asiaa, mihin pakotetaan. Ja jos kouluaamuna lapsi ei ole hereillä, niin lapselle täytyy lempeästi sanoa, että nyt lähdetään kouluun, ja sen jälkeen se täytyy kantaa autoon. Kyllä se koulumatkan aikana herää, eikä haittaa, vaikka aamupala jäisi syömättä, kyllä lapsi pärjää oikein hyvin kouluruokailuun saakka, koska jos on uninen aamulla, niin on valvonut niin pitkään, ettei iltapalasta ole vielä niin pitkää aikaa

Unitalon tarinoita on helpottanut perheemme iltoja niin usein, että ajattelin välittää suuret kiitokset tätä kautta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X