Mainos: Perhevapaalta työelämään -hanke 13.05.2022

Psykologin vinkit töihin palaaville vanhemmille: näin pääset yli ammatillisesta epävarmuudesta

Ammatillinen epävarmuus vanhempainvapaan jälkeen on yleinen ilmiö. Onneksi omaa itseluottamusta voi lisätä helpoilla arjen vinkeillä tai osallistumalla maksuttomaan Perhevapaalta työelämään -valmennukseen.

Kun perhevapaa on päättymässä ja olisi aika palata töihin, mieli voi täyttyä pelosta ja epävarmuudesta. Miten jaksan kovatahtisessa työssä? Osaanko enää mitään? Pääsenkö takaisin kärryille muuttuneessa työmaailmassa?

Työterveyspsykologi Marika Mattila tietää, että töihin paluu herättää usein monenlaisia tunteita, mikä helposti kuormittaa.

— Yleisimpiä epävarmuuden aiheita töihin palatessa on tutkimusten mukaan työelämätaitojen ruostuminen perhevapaan aikana, työyhteisössä tapahtuneet muutokset sekä omien arvojen ja asenteiden muutos työtä kohtaan, Mattila kertoo.

Ammatillinen epävarmuus vanhempainvapaan jälkeen on hyvin yleistä, mutta jokainen reagoi tunteisiin yksilöllisesti.

Ammatillinen epävarmuus vanhempainvapaan jälkeen on hyvin yleistä.

— Jos itseluottamus on vakaa, epävarmuuden tunteet eivät horjuta yhtä paljon kuin silloin, jos itseluottamus on jäänyt heikoksi jo lapsuudessa tai jos oma identiteetti on rakentunut vahvasti työn ympärille. Suurin epävarmuus syntyy silloin, kun kokee, että kaikki pitäisi tehdä täydellisesti ja elämän tulisi jatkua samalla tavalla kuin ennen lapsia, Mattila sanoo.

Ammatillisia epävarmuuden tunteita voi onneksi käsitellä maksuttomassa Perhevapaalta työelämään -valmennuksessa. Valmennus on suunnattu perhevapaalla oleville tai lapsia vielä kotona hoitaville vanhemmille, jotka kaipaavat tukea ennen työelämään palaamista. Oman valmentajan kanssa voi käsitellä kaikkia työelämään siirtymiseen liittyviä huolia ja käytännön asioita.

Kuten kaikki muutoskohdat elämässä, myös uran ja perhe-elämän yhdistäminen vaatii pohtimaan omia elämänarvoja uudelleen, Marika Mattila kertoo. Moni vanhempi joutuu punnitsemaan: Olenko valinnut itselleni oikean uran vai haluanko tehdä jotain muuta? Mikä on riittävän hyvä tulos töissä ja voinko saavuttaa sen tekemättä ylitöitä? Voisinko muuttaa kodinhuollon ja ruuanlaiton vaatimuksiani esimerkiksi vähentämällä siivousta tai ostamalla valmisruokaa silloin tällöin?

Kun työhön paluu lähestyy, ammatillisia epävarmuuden tunteita voi lieventää omilla ajatuksillaan ja teoillaan. Tässä Marika Mattilan kuusi vinkkiä, jotka auttavat käsittelemään muutokseen liittyviä tunteita ja lisäämään ammatillista itseluottamusta.

  1. Epävarmuus on tunne, ei fakta
    Epävarmuus on ohimenevä tunne, joka kuuluu elämään. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettetkö osaisi ja pärjäisi työssäsi perhevapaan jälkeen. Ammatillinen osaaminen on kuin pyörällä ajo — sen kyllä muistaa, kun nousee taas satulaan! Huom: Jos epävarmuuden tunne jatkuu yli kuukauden, terapeutti tai työterveyspsykologi auttaa pääsemään eteenpäin.
  2. Työsi ei määritä sinua
    Vaikka pelkäisit epäonnistuvasi työtehtävissäsi, se ei tarkoita sitä, että näin tapahtuisi. Hengitä syvään ja sano itsellesi: ”Minua pelottaa ja on luonnollista kokea rimakauhua kotonaolon jälkeen. Kaikki voi silti mennä hyvin pelosta huolimatta. Vaikka asiat menisivätkin huonosti, sekään ei määritä minua ihmisenä. Oma arvoni ei riipu siitä, onnistunko työssäni.”
  3. Pidä epävarmuuden vartti päivittäin
    Kirjaa iltaisin ylös asiat, joista koet epävarmuutta. Ympyröi listasta ne asiat, jotka voit selvittää ja päätä ajankohta, milloin hoidat nämä. Jos lista venyy, mieti, onko elämässäsi tällä hetkellä liikaa huolen aiheita. Mikäli näin on, terapeutti tai työpsykologi auttaa käsittelemään vaikeita tunteita ja ennaltaehkäisemään murheiden kasaantumista.
  4. Tee viikkosuunnitelma
    Jos ajaudut helposti tekemään ylitöitä, päätä etukäteen työpäivän pituus ja tauot. Laita herätyskello työpöydälle soimaan klo 16 ja pudota kynä heti, kun kello soi. Näin varmistat, että työ ja palauttava vapaa-aika pysyvät tasapainossa.
  5. Vanhemmuus opettaa sietämään epävarmuutta
    Vanhemmuus on parasta epävarmuuden sietokyvyn harjoittelua. Vauvaa ja taaperoa hoitaessa joutuu päivittäin kohtaamaan epävarmuuden tunteita ja oppii luottamaan itseensä. Hyödynnä oppimaasi taitoa myös työelämässä. Jos et tiedä, miten toimia: hengitä syvään, ota selvää ja toimi sen pohjalta.
  6. Osallistu ilmaiseen valmennukseen
    Maksuton Perhevapaalta työelämään -valmennus tukee siirtymisessä takaisin työelämään yksilöohjauksen ja ryhmätapaamisten avulla. Valmennus on erityisen hyödyllinen etenkin niille vanhemmille, jotka ovat taipuvaisia huolestumaan ja pohtimaan, pärjääkö enää työmaailmassa. Valmennuksessa voi päästä selville siitä, mikä aiheuttaa eniten epävarmuutta, saada käytännön vinkkejä ja vertaistukea.

Lue vertaistarinat aiheesta: Uudelle uralle vaihtanut Eeva: ”Valmennus auttoi tunnistamaan oman potentiaalini”

Opinnot aloittava perheenäiti Susanna: ”Valmennus lisäsi uskoa itseeni ja osaamiseeni”

Projektipäällikkö Sanna: ”Perhevapaalta työelämään -valmennuksessa muistin taas oman osaamiseni”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X