Mainos: Halvinlaina.fi 01.12.2022

Yllättikö arjen kulut? Nämä lainavaihtoehdot sopivat helpottamaan lapsiperheen arkea

Arjessa sattuu ja tapahtuu, elämäntilanteet muuttuvat ja tarvetta rahalle voi tulla yllättäen. Jotkut isommat menot voivat olla harkittuja ja suunniteltuja. Aina käytössäsi oleva raha ei riitä tarvittaviin hankintoihin ja näissä tilanteissa voit joutua hakemaan lainaa. Tässä artikkelissa kerromme millaisia eri lainoja voit ottaa helpottaaksesi arkea. Lainoja on tänä päivänä helppo vertailla netissä esimerkiksi halvinlaina.fi sivustolla. Ensin tulisi kiinnittää kuitenkin näihin asioihin huomiota:

 • Tutustu lainaehtoihin huolellisesti, niin voit välttyä yllätyksiltä
 • Jos sinulla on vanhoja lainoja, niin ne kannattaa yhdistää
 • Eri pankkien ja rahalaitosten korot ja kulut vaihtelevat huomattavasti
 • Oma pankkisi ei välttämättä ole halvin paikka hakea lainaa

Henkilökohtaiset lainat

Henkilökohtaiset lainat ovat laajin lainaluokka, ja niiden takaisinmaksuajat ovat yleensä n.24-84 kuukautta. Niitä voi käyttää lähes mihin tahansa muuhun paitsi laittomaan toimintaan. Ihmiset käyttävät henkilökohtaisia lainoja yleisesti esimerkiksi seuraaviin tarkoituksiin:

 • Lomat
 • Häät
 • Hätätilanteet
 • Sairaanhoitoon
 • Kodin remontti
 • Velkojen vakauttaminen
 • Muutto uuteen kaupunkiin
 • Tietokoneet tai muu kallis elektroniikka
 • Lastentarvikkeet

Henkilökohtaisia lainoja on yleensä kahta eri muotoa: vakuudellisia ja vakuudettomia. Vakuudellisten lainojen vakuutena on jokin takaus, kuten säästötili, asunto tai ajoneuvo, jonka lainanantaja voi ottaa takaisin, jos et maksa koko lainasummaa takaisin.

Vakuudettomat lainat taas eivät vaadi vakuuksia, ja niiden vakuutena on vain allekirjoituksesi. Vakuudettomat lainat ovat yleensä kalliimpia ja edellyttävät parempaa luottokelpoisuutta, koska lainanantaja ottaa suuremman riskin.

Henkilökohtaisen lainan hakeminen on helppoa ja sen voi yleensä tehdä verkossa pankin, luotto-osuuskunnan tai verkkoluotonantajan kautta. Lainanottajat, joilla on erinomaiset luottotiedot, voivat saada parhaat henkilökohtaiset lainat, joiden korot ovat alhaiset ja joiden takaisinmaksuvaihtoehdot ovat monipuoliset.

Autolaina

Autolainat ovat eräänlainen vakuudellinen laina, jolla voit ostaa ajoneuvon ja jonka takaisinmaksuajat ovat yleensä kolmesta seitsemään vuotta. Tässä tapauksessa lainan vakuutena on itse ajoneuvo. Jos et maksa, lainanantaja ottaa auton takaisin.

Autolainoja saa yleensä luotto-osuuskunnilta, pankeilta, verkkolainanantajilta ja jopa autoliikkeiltä. Joillakin autoliikkeillä on rahoitusosasto, joka auttaa sinua löytämään parhaan lainan yhteistyökumppaneiden lainanantajilta. Toiset taas toimivat ” osta täällä, maksa täällä” -lainoittajina, jolloin autoliike itse antaa sinulle lainan. Nämä ovat kuitenkin yleensä paljon kalliimpia.

Opintolaina

Opintolaina on tarkoitettu elinkustannusten maksamiseen opiskeluaikana. Lainaan saat valtion takauksen, joten korkoprosentti on hyvin maltillinen. Opintolainan määrä on 300-800 euroa/kk Kelan opintotukipäätöksen mukaisesti. Lainan takaisinmaksu alkaa yleensä n. kahden vuoden kuluttua siitä, kun opintotuen maksaminen päättyy. Jos suoritat korkeakoulututkintosi ajallaan ja sinulla on opintolainaa jäljellä vähintään 2500e, Kela antaa opintolainahyvityksen.

Asuntolaina

Asuntolaina on tarkoitettu asunnon hankkimiseen. Asuntolainaa voi hakea jo ennen kuin uusi koti on löydetty. Uutta asuntoa etsiessä ja asuntolainaa hakiessa täytyy olla mahdollisimman todenmukainen käsitys siitä, mihin perheelläsi on varaa. Siihen, paljonko voit saada asuntolainaa, vaikuttaa moni asia, kuten tulosi, käytettävissä olevat vakuudet ja säästöt sekä toisaalta myös taloutesi muut kiinteät menot. Asuntolainan vakuutena on ensisijaisesti ostettava asunto. Jos asunto ei riitä vakuudeksi esim. puuttuvan omarahoitusosuuden takia, voit saada lisävakuutta pankilta. Voit myös käyttää hyväksi omaa tai jonkun muun antamaa reaalivakuutta, kuten kesämökkiä, asuntoa tai sijoituksia.

Velkojen yhdistämislainat

Velkajärjestelylaina on henkilökohtainen laina, joka on tarkoitettu korkeakorkoisten velkojen, kuten luottokorttien, maksamiseen. Näillä lainoilla voit säästää rahaa, jos korko on alhaisempi kuin nykyisten velkojen korko. Velkojen yhdistäminen myös yksinkertaistaa takaisinmaksua, koska se tarkoittaa, että maksat vain yhdelle lainanantajalle useiden lainanantajien sijaan. Velkojen yhdistämislainoissa voi olla kiinteä tai vaihtuva korko ja erilaisia takaisinmaksuehtoja.

Perheen lainat

Perhelainat ovat epävirallisia lainoja, joita saat perheenjäseniltä (ja joskus ystäviltä). Voit kääntyä perheen puoleen, jos et voi saada perinteistä lainaa esimerkiksi pankista tai lainanantajalta.

Perhelainat voivat olla hyödyllisiä, koska niiden saamiseen ei tarvita luottoa. Jos perheenjäsenesi luottaa sinuun ja hänellä on siihen taloudelliset edellytykset, hän voi päättää antaa sinulle lainan.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että sinun pitäisi käyttää perheenjäsenesi anteliaisuutta hyväksesi. On silti hyvä idea laatia ja allekirjoittaa lainasopimus, joka sisältää koronmaksut, eräpäivät, viivästysmaksut tai muut seuraukset maksamatta jättämisestä. Löydät netistä sopimusluonnoksia ja maksulaskureita, jotka auttavat sinua tässä.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X