Au pair perheen avuksi? Ota huomioon nämä 5 tärkeää seikkaa ennen päätöstä
Kiinnostaisiko keventää kodin työtaakkaa? Eikö olisikin mukavaa, kun lapsille olisi aina seuraa? Au pair voi kuulostaa unelmien täyttymykseltä, mutta se on myös suuri sitoumus. Pohdi ainakin nämä asiat tarkkaan ennen au pairin hankkimista.
Pohditteko au pairin hankkimista? Miten ihanaa olisikaan, kun kotona olisi aina lastenvahti, joka laittaisi myös tiskit koneeseen ja siivoaisi kotia!
Tämä energiaa pursuava leikittäjä keksisi lapsille kaikkea hauskaa ja hoitaisi samalla kevyitä kotitöitä, ihan vain siinä ohessa.
Mieti vielä hetki. Au pairin kanssa yhteiselo ei tarkoita vain halpaa, ympärivuorokautista lasten- ja kodinhoitajaa. Se on kahden kauppa.
Lue myös: Fitness-tähti Mari Valosaari hankki avukseen au pairin: ”Hallitsen kaaosta sulkemalla silmäni”
Pohdi näitä ennen au pairin hankkimista
Perheillä on yleensä paljon odotuksia au pairista – niin myös perheeseen saapuvalla au pairilla on perheestä ja maasta, johon hän saapuu.
Au pairiksi hakevilla on useimmiten aikaisempaa lastenhoitokokemusta tai he ainakin viihtyvät lasten seurassa. Harvat kuitenkaan lähtevät toiseen maahan pelkästään lastenhoito mielessään.
Useimmiten au pairiksi haluavat lähtevät seikkailuun: tutustumaan uuteen maahan ja sen kulttuuriin, ihmisiin ja kieleen.
Jo alkuasetelma on siis hieman hankala. Perheet odottavat pelastajaa, joka saapuu helpottamaan perheen arkea – au pair taas saapuu innokkaana uuteen maahan ja vieraaseen perheeseen, ja odottaa saavansa matkastaan paljon erilaisia kokemuksia irti.
Lastenhoitoa, kyllä, mutta myös ehkäpä matkailua, itsensä kehittämistä ja muihin au paireihin tai paikallisiin tutustumista. Miltä kuulostaa?
1. Törmäävätkö kulttuurit?
Eivät pelkästään eri maiden kulttuurit, vaan myös perhe- ja kasvatuskulttuurit. Millä tavalla teillä syödään? Käyvätkö lapset harrastuksissa, ja onko harrastaminen tavoitteellista? Noudatatteko jotakin tiettyä kasvatusfilosofiaa? Haluatteko viettää tiettyinä hetkinä omaa, keskinäistä aikaanne ilman au pairia?
Jo haastatteluvaiheessa au pairille kannattaa antaa mahdollisimman tarkka kuva siitä, millaista elämä perheessänne arkitasolla on. Kasvatusasiat kannattaa ottaa puheeksi jo etukäteen ja kysellä, miten au pair erilaisissa pulmatilanteissa toimisi.
2. Hankinko isosisaruksen vai apulaisen, vai molempia?
Au pairin työnkuva on kinkkinen: Hän ei saa työstään tavallista palkkaa, mutta on silti tavallaan töissä. Perheet haluavat ajatella au paireja usein perheenjäseninä, mutta vieraasta maasta tulevalle nuorelle asia voi näyttäytyä myös toisenlaisena. Lasten- ja kodinhoidon vastapainoksi hän tarvitsee myös vapaa-aikaa. Au pair ei ole koko ajan perheen käytettävissä, vaikka kotona olisikin. Myös isosisarukset saavat olla välillä omissa huoneissaan ja oloissaan.
3. Miten ajankäyttöä hallitaan?
Hyvä kalenteri auttaa perheen sekä au pairin arjen organisoinnissa. Asiat listaamalla saat itsekin paremman käsityksen siitä, mihin au pairia todella perheessänne tarvitaan. Perheestä riippuen kalenteri voi sisältää kaikki tehtävät, joita au pairilta odotetaan, sekä jonkinlaiset aikaikkunat niiden suorittamiseen. Toisten arki on vähemmän hektistä, jolloin laveampi suunnitelma riittää.
Jos au pair hoitaa kotona kokonaisvaltaisesti esimerkiksi pyykkihuollon tai imuroinnin, on myös tälle tehtävälle varattava aikaa, eikä sitä voi ajatella askareena, jonka au pair suorittaa vapaa-ajallaan.
4. Sopiiko au pairin työtuntimäärä tarpeisiini?
Au pair -työhön on määritelty työtuntimäärä, jota au pairin hankkivan perheen tulisi noudattaa: Se on 30 tuntia viikossa. Vähintään yhden päivän viikossa on oltava täysin vapaa, eikä työtä saa tehdä enempää kuin 5 tuntia päivässä. Mistä asioista tämä viisi tuntia päivässä koostuisi?
Se, mikä lasketaan työksi ja mikä taas on normaalia perheen taloudessa asumista, on keskusteltavissa. Astioiden laittaminen tiskikoneeseen on normaali arkipuuha, mutta perheelle illallisen kokkaaminen välttämättä ei, vaan laskettavissa työajaksi. Jos au pairin odotetaan osallistuvan perheen jokaiseen arkiaskareeseen aamusta pitkälle iltaan, hänen työpäivänsä venyvät helposti jopa 12 tuntisiksi.
5. Miksi juuri au pair?
Kannattaa myös pysähtyä miettimään, miksi au pair vaihtoehtona kiinnostaa. Haluatko lasten oppivan vierasta kieltä tai onko au pairilla muita taitoja, joita hän voisi opettaa perheelle? Haluatko itse perhe-elämään vaihtelua – tutustua uuteen kulttuuriin ja ihmiseen sekä näyttää hänelle Suomea?
Au pair on vaihtoehtona lähtökohtaisesti hyvin edullinen, sillä hänelle maksetaan vain taskurahaa. Se on minimissään 280 euroa kuussa. Au pair kuitenkin myös asuu, syö ja nukkuu kotonanne. Onko kodissa asuva ihminen pienempi vai suurempi vaiva kuin palkata silloin tällöin lastenhoitaja tai siivooja? Jaksatko opastaa, olla kärsivällinen, luottaa ja myös sitoutua ihmiseen, joka muuttaa teille asumaan?
Jos jaksamista on, kannattaa au pairille antaa mahdollisuus
Au pair voi olla suunnaton apu lapsiperheelle. On kuitenkin myös muistettava, että au pair on useimmiten myös nuori, vasta itsenäistyvä ihminen, joka on usein ensimmäistä kertaa pitkän ajan poissa kotoa.
Elämä au pairin kanssa voi olla mahtavaa ja hän voi muodostua osaksi perhettä, jolloin kotitöiden jakaminen ja yhdessäolo tulevat aivan luonnostaan. Alussa näin ei kannata kuitenkaan olettaa, vaan tilanteeseen totutteleminen vie kaikilta aikaa.
Valintaprosessin aikana haastatteluihin kannattaa panostaa kunnolla. Kun otat huomioon sen, mitä au pair on tullut toisesta maasta työn lisäksi hakemaan, saat paremman kuvan siitä, onnistuisiko yhteiselo.
Au pair -kokemus on sopivan matchin löytyessä kokemisen arvoinen.
Jaa oma kokemuksesi