Perhe-elämä 05.02.2019 Päivitetty 29.11.2021

Bloggaaja joutui poistumaan uimahallista imetettyään

Operaatio äiti -blogia kirjoittava Anette törmäsi uimahallissa yllättävään sääntöön, josta ei ollut koskaan ennen kuullut. Imetyksen takia uimareissu loppui ennen aikojaan.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock
4 kommenttia

Operaatio äiti -blogia kirjoittava kolmen lapsen äiti Anette joutui viikonloppuna perheen uimahallireissulla hyvin erikoiseen tilanteeseen.

Anette oli uimassa 6-, 3- ja 1-vuotiaiden lastensa kanssa, ja mukana oli myös perheen isä. Perhe pitää uimahallireissuista, vaikka kolmen lapsen kanssa ne ovatkin melko työläitä ja yllättäviltä tilanteilta ei aina voi välttyä:

Uimareissun loppupuolella perheen kuopus hermostui, ja Anette päätteli taaperon tarvitsevan nesteytystä. Muut jäivät vielä uimaan, ja Anette suuntasi itkevän lapsen kanssa naisten pesutiloihin.

Työntekijä kielsi palaamasta altaaseen

Pesutiloissa Anette pohti, mihin voisi istahtaa lapsensa kanssa, jotta saisi imetettyä. Sopivaa paikkaa ei ollut löytyä, ja Anette päätyikin saunan alalauteille imettämään.

Tarkoitus oli antaa vähän nestettä taaperolle, mennä suihkuun kunnon pesulle ja painua takaisin altaaseen, Anette kirjoittaa blogikirjoituksessaan.

Anette kirjoittaa, että perheen tammikuussa vuoden täyttänyt kuopus juo edelleen vain rintamaitoa:

Äidinmaito sisältää 87 % vettä eli en ole hänelle turhaan vettä edes tarjonnut, vaan nesteytys ollaan huolehdittu aina suoraan imetyksen kautta. Omasta mielestäni se on kätevää ja samalla tulee ravintoaineita, mitä pelkässä vedessä ei ole.

Kesken imetyksen saunaan kurkisti uimahallin työntekijä. Pian hän avasi oven uudelleen ja ilmoitti, ettei saunaan saa mennä uimapuvussa. Anette pahoitteli asiaa, sillä hän oli joutunut tekemään hätäratkaisun lapsen vuoksi.

Tämän jälkeen työntekijä katseli Anettea ja lasta hetken ja tokaisi heille, ettei altaaseen ole enää asiaa, koska Anette imetti.

Lasta ei saa imettää 1,5 tuntiin ennen uimista, ettei tule isompia vahinkoja, oli työntekijä sanonut.

Koskeeko sääntö myös tavallista pillimehua?

Anette hämmentyi ohjeesta, sillä hän ei ollut uimahallissa käydessään koskaan törmännyt siihen. Pikkuvauvojen imettäminen juuri ennen uintia saattaakin olla riski, Anette myönsi mutta ihmetteli, miksi sääntö koskee myös hieman vanhemman lapsen nesteytystä.

Koskeeko tällainen sääntö nyt vain sitä imetystä vai myös vettä sekä mehua? Jos lapsi olisi juonut saunassa pillimehua, olisiko silloin tullut sanomista, Anette kysyy blogissaan.

Eikö lasta siis saisi nesteyttää uimahallireissun aikana ollenkaan?

Vesileikit ja uimahallin lämmin, kostea ilma vievät pienestä uimarista voimat nopeasti. On vaikeaa kuvitella, että samanlainen neuvo olisi annettu lapselle, joka juo uinnin välissä vaikkapa juomapullosta.

Anette pohdiskeli blogissaan, oliko uimahallin työntekijällä kenties jotakin imetystä vastaan. Lukjiat kehottivatkin Anettea laittamaan uimahalliin asiasta kirjallista palautetta:

Laittaisin kirjallista palautetta uimahalliin ja tiedustelisin, että onko tuo todella heidän käytäntönsä. Itse olen myös imettänyt imetysikäisiä lapsia uimahallin saunassa. Siis ihan vauvoja jo, eihän heitä voi juomatta jättää, kommentoi yksi lukijoista.

Anette kirjoitti yrittävänsä ymmärtää uimahallin työntekijää mutta olleensa lähinnä pettynyt siihen, että uintireissu loppui tapauksen johdosta ennen aikojaan.

Aneten koko blogikirjoituksen voi lukea täältä.

Kommentit (4)

… ja suurin osa vauvoista pulauttelee melko pian ruokailun jälkeen. Melko suuri osa ulostaa myös ruokailtuaan. Mutta ei kai se niin haittaa, että uimiset kaikilta muilta päättyisi siltä päivältä, kun tärkeintä on, etteä se yksi lapsi tai yksi perhe pääsee yhdessä harrastamaan?

Olen vauvauinnin ohjaaja jo vuodesta 1987 ja edelleen.
Vauvan syöttäminen on ehdottomasti tuomittavaa suoraa ennen uintia. Sääntö on, että 1,5 h on pidettävä väliä ruokailun ja uinnin välissä, koska kaikki äidit ja osa isistäkin tietää, että lapsi, ulostaa yleensä pian ruokailun jälkeen. Uloste on tyypillisesti hyvin nestepitoista – velliä. Tuo tavara ei pysy uimapuvun eikä uintivaipan sisällä, joka itsessään on täysin tarpeeton vaippa -tyyppi.
Joka kausi on vähintään yksi perhe, jotka eivät piittaa tästä säännöstä ja seurauksena on se, että uinti päättyy siltä uintiryhmältä – kuten myös kaikilta muiltakin sinä päivänä, koska allas suljetaan siltä päivältä ja tehdään nk. tehoklooraus altaaseen.
Siis… ei suoraa syöttämisen jälkeen altaaseen.

Ihan tälleen äitinä ja varhaiskasvatuksen opettajana, 1 vuotias ei enää vellikakkoja päästele, ja enää harvoin tulee tuntia syönnin jälkeen. 🤦‍♀️ Varsinkin jos Maito korvaa veden nesteytyksenä tuolloin. Jutussahan ei enäö edes vauvasta puhuta vaan taaperosta.

Rakastan uimista yli kaiken ja synnytyksen jälkeen 8vkoa sain luvan jälkitarkastukseen jälkeen mennä uimaan. Se oli ihana tunne olla uimassa ja käydä saunassa yksin ilman vauvaa. Ja tietenkin nautin olostani niin paljon ajatellen kotona odottavaa nälkäistä suuta, että rinnoistani herui Maitoa. Eräs mummu lauteella kysyikin, kuinka vanha vauva sinua kotona odottaa. Minusta se oli aivan luonnollista. Ihmettelmepä miksei se imettäminen sitten ole?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X