Perhe-elämä 31.08.2022

”Olen äärimmäisen onnellinen, että sain myös tyttären” – Hanna Brotherus pui vaikeaa suhdettaan äitiyteen Annassa

Tanssitaiteilija Hanna Brotherus ajautui kriisiin lasten muutettua pois kotoa. Äitiydelle rakentunut identiteetti piti luoda uudelleen.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Liisa Valonen

Tanssitaiteilija ja koreografi Hanna Brotherus alkoi odottaa esikoistaan heti, kun hän oli valmistunut Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitokselta. Lyhyessä ajassa hän sai neljä lasta: kolme poikaa ja yhden tyttären.

Hannan identiteetti alkoi nopeasti nojata äitiyteen. Hän alkoi asettaa kaikkien muiden tarpeet omiensa edelle, mutta ylihuolehtivaisuudella oli hintansa.

– Oli hetkiä, jolloin olisin antanut toisen munuaiseni saadakseni olla edes yhden päivän vailla tarvitsijoita, nyt 54-vuotias Hanna kertoo Annalle uudessa haastattelussa.

Lue myös: Maarit Hurmerinta elää isoäitinäkin ruuhkavuosia: ”En pysty heittäytymään laiskana sohvalle lukemaan”

Hanna Brotherus luuli haluavansa vain poikia

Hanna Brotherus ei koskaan haaveillut tyttärestä, vaan ainoastaan poikalapsista. Hän uskoo pelänneensä alitajuisesti, että hänen oma vaikea äitisuhteensa hankaloittaisi hyvän suhteen luomista tyttäreen.

– Nyt se tuntuu ihan hullulta. Olen äärimmäisen onnellinen, että sain myös tyttären.

Mutkikasta äitisuhdettaan Hanna avaa menestysromaanissaan Ainoa kotini (WSOY, 2o21) sekä uudessa teoksessaan Henkeni edestä, joka ilmestyy tällä viikolla. Kummankin teoksen kirjoittaminen on ollut hänelle tapa työstää syvällä sisimmässä kyteviä ristiriitoja.

– Eivät romut nurkista mihinkään katoa, mutta kirjoittamalla teen ne näkyviksi, Hanna kertoo Anna-lehdessä.

Uutta roolia etsimässä

Lapsista huolehtiminen oli pitkään Hannan elämän tärkein tehtävä, jolle hän oli hyvin omistautunut. Niinpä nuorimmaisenkin muutettua kotoa vuonna 2020 Hanna ajautui kriisiin. Hänen oli pakko opetella viihtymään yksin ja päästämään irti.

– Opettelen parhaillaan normaalia kanssakäymistä itsenäistyneiden lasten kanssa. Heidän on vain annettava elää omaa elämäänsä ja tehdä omat virheensä.

Kun muiden tarpeet eivät enää olleetkaan etusijalla, oli aika etsiä itsensä.

– Ymmärsin, etten voi enää synnyttää uusia ihmisiä. Mutta voin synnyttää uudelleen itseni.

Miten Hanna Brotherus selvisi kriisistään? Entä mitä hän ajattelee kasvattamisesta ja uusperhe-elämästä? Lue koko juttu Annan numerosta 35/2022 tai verkosta anna.fi!

Lue myös: Helena Ahti-Hallbergista tuli isoäiti nelikymppisenä: ”Sen takia olemme täällä, että viemme sukupolvien jatkumoa eteenpäin”

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X