Perhe-elämä 22.02.2019 Päivitetty 14.08.2019

Jaana Pelkonen: ”Tyttäreni on perinyt siisteyskäsitykseni”

Kansanedustaja Jaana Pelkonen imuroi ja pesee lattiat päivittäin. Myös hänen pian kaksi vuotta täyttävä tyttärensä osallistuu kotitöihin.

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
Mirva Kakko

”Vanhemmuus on parasta, mitä minulle ja miehelleni on tapahtunut. Yllätyin, miten luonnollista vanhemmuus on ollut minulle.

Vauva-ajasta jäin kaipaamaan päiväunia ja kiireettömyyttä. En tosin oppinut itse ottamaan kunnon päiväunia, sillä aika kului kainalossa tuhiseva ihmettä ihastellessa.

Syömme aamiaiseksi usein luomukaurapuuroa isolla voisilmällä ja suomalaisilla marjoilla, joita olen kesällä pakastanut. Tyttäreni rakastaa marjoja, aivan kuten minäkin.

Jaana Pelkonen

Jaana on perheensä kokki. Tytärkin pääsee usein mukaan ruuanlaittoon. Jaana Pelkosen kotialbumi

Turvalliset rutiinit

Pidän siitä, että arkeni on järjestyksessä. Rutiinit tuovat turvallisuutta, enkä koe niitä väsyttävinä. Olen huomannut, että mitä paremmin asiat on suunniteltu etukäteen, sitä helpompi on toimia hektisessä arjessa. Liiallinen kiire ja liian monta ilmassa olevaa palikkaa väsyttävät joskus, mutta se lienee inhimillistä.

Kannan käsilaukussani aina kotiavaimia, puhelinta, iPadia, eduskunnan kulkukorttia, rahapussia ja puuteria.

Rakastan kotiamme ja haluan, että se on puhdas ja viihtyisä. Pidän kotitöistä ja erityisesti siivoamisesta. Imurointi ja lattioiden pesu kuuluvat jokapäiväiseen elämääni. Siisteys tuo minulle hyvää mieltä, ja siivoaminen on minulle tietynlainen meditatiivinen hetki. Samalla kun siivoan, mapitan työasiat mielessäni järjestykseen. Tyttäremme on osallistunut pienestä pitäen kanssani siivoamiseen. Hän näyttää perineen minun siisteyskäsitykseni. Olen itse perinyt kodista huolehtimisen omasta lapsuudenkodistani. ”Puhtaus on puoli ruokaa”, on mielestäni arvokas motto.

Minä laitan pääasiassa ruoan meillä kotona. Söimme eilen pinaattilettuja, jotka olin valmistanut Vappu Pimiän kehittämän Muksuboksin tarvikkeista. Kokkailen usein yhdessä tyttäremme kanssa. Sain itsekin aikoinaan osallistua lapsuudenkodissani ruuanlaittoon. Minulle on tärkeää, että tyttäremme saa tuoreista raaka-aineista valmistettua terveellistä kotiruokaa.

Vaatteiden silittämisestä en ole viehättynyt. Olen ulkoistanut sen miehelleni.

Hemmottelen itseäni käymällä bikram-joogassa tai juoksulenkillä raikkaassa ulkoilmassa. Saan liikunnasta paljon voimaa ja iloa. Liikunta eri muodoissa on aina kuulunut kiinteänä osana elämääni, ja toivottavasti se tulee kuulumaan myös tyttäremme elämään.

Jaana Pelkonen

Jaanan perhe liikkuu paljon yhdessä. Jaana Pelkosen kotialbumi

Tanssia ja reissaamista

Tyttäremme oli kovasti odotettu ja toivottu. Tiedän, että lapsuusaika menee aivan liian nopeasti ohi, joten haluamme viettää lapsen kanssa mahdollisimman paljon aikaa. Tyttäremme rakastaa musiikkia ja tanssia, joten tanssimme usein yhdessä. Meillä soi kotona lastenlaulujen lisäksi erityisesti salsa ja lattaribiisit.

Otan tyttäremme mukaan erilaisiin tapahtumiin, ja reissaamme yhdessä. Uskon, että lapselle on hyvä nähdä elämää myös kodin ja hoitopaikan ulkopuolella. Olen kiitollinen siitä, että lapsi kuuluu nykyään elämäämme. Pyrin järjestämään menoni ja tekemiseni hänen jaksamistaan ja vuorokausirytmiään silmällä pitäen.

Jaana Pelkonen

Tyttäremme oli erittäin toivottu ja odotettu, Jaana Pelkonen sanoo. Jaana Pelkosen kotialbumi

Vähättely vihastuttaa

Haluan näyttää lapselle omalla esimerkilläni, että töitä tehdessä kannattaa olla ahkera ja ihmissuhteissa luotettava. Haluan myös opettaa yleisellä tasolla kunnioitusta kaikkea elävää kohtaan. Toivon, että saan tuettua lasta siten, että hän uskaltaa seurata sydämensä ääntä ja toteuttaa unelmiaan.

Epäreiluus, vähättely ja luottamuksen pettäminen saavat minut vihaiseksi. Kun tunnekuohu menee ohi, ajattelen asian kuitenkin siten, että ihmiset kyllä löytävät tekonsa aina edestään, minun ei tarvitse sitä asiaa jäädä kantamaan.

Ilman tukiverkkoa en pärjäisi. Se on olennainen ja kullanarvoinen asia, josta olen äärimmäisen kiitollinen. Pyydän apua ystäviltäni, alakerran Helenalta, anopiltani ja isältäni.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X