Kaipaatko kesän jälkeen muutosta elämääsi? Et ole ainoa
Suuriin muutoksiin ei kannata rynnätä päätä pahkaa, mutta tekemättä jättäminenkään ei välttämättä ole ratkaisu.
Syksy merkitsee monille uusia alkuja. Jotakin vanhaa saattaa myös tulla päätökseensä. Klassisesti eroja laitetaan vireille eniten tammikuussa sekä kesälomien jälkeen elokuussa.
Kaipuu järjestellä elämää uudelleen saattaa tuntua sisimmässä, vaikka ei edes haaveilisi niinkään suuresta mullistuksesta kuin ero. Myös uuden työn, asunnon tai harrastuksen hankkiminen voi olla mielen päällä erityisesti loman jälkeen.
Mistä sitten tietää, kuinka vakavasti omat tunteet kannattaa ottaa?
Mistä tarve muutokselle kumpuaa?
Lomalla on yleensä aikaa ajatella ja tuntea. Toisaalta intensiivinen perheen kanssa oleminen voi myös olla eri tavalla raskasta kuin arjen pyörittäminen.
Omat tuntemukset kannattaa ottaa vakavasti, mutta toimiin ei kannata heti ryhtyä.
Ihmissuhteisiin keskittyvä asiantuntija ja terapeutti Charlotte Sander vinkkaa Motherhood-mediassa, että yleensä tasapaino järjen ja tunteiden välillä löytyy, kun malttaa hetkisen puntaroida tilannettaan.
Silloin on suurempi mahdollisuus sille, että se, mitä todella toivoo, toteutuu. Hätiköinnillä saattaa ajaa itsensä vain ojasta allikkoon.
On myös hyvä pohtia, onko kaipuu muutokselle tylsistymisestä johtuvaa vai onko oma elämä oikeasti muutoksen tarpeessa.
Muutoksen mahdollisuus ei välttämättä ole itsestä kiinni: aina uutta työtä ei löydy tai taloudellinen tilanne ei ole suotuisa asuntokaupoille.
Itselleen voi kuitenkin alkaa hahmotella, mitä toivottu muutos vaatisi ja tehdä pienten askelten suunnitelmaa sitä kohti.
Toisaalta jos kohtaa ihmissuhteissaan esimerkiksi väkivaltaa, kannattaa suhteen katkaiseminen tehdä pikimmiten. Näissäkin tapauksissa tosin kannattaa suunnitella itselleen ja mahdollisille lapsille turvallinen poistuminen. Eron hetket ovat tyypillisimmin niitä, joina väkivallalla on ikävä kyllä tapana kärjistyä.
Miltä tulevaisuus näyttää?
Vaikka muutokseen ryhtyminen saattaisi aluksi tuntua huojentavalta, nousee yleensä väistämättä esiin myös epäileviä tunteita. Yksi suurimmista huolista lienee se, miten muutos vaikuttaa lapsiin.
Asiaa onkin hyvä pohtia koko perheen kannalta, mutta on myös hyvä puntaroida, miten muutoksen tekemättä jättäminen vaikuttaa. Millaisen tulevaisuuden näet, jos tilanne jatkuu samanlaisena?
Sanderin mukaan on kuitenkin tärkeää tiedostaa se, että nykyisen tilanteen jatkuminen voi myös aiheuttaa ongelmia. Katkera ihminen syyttää helposti tyhmää pomoaan tai puolisoaan sen sijaan, että itse ottaisi vastuun omasta hyvinvoinnistaan.
Lue myös: Yksinäisyys parisuhteessa voi ennakoida eroa – Miten yhteyttä toiseen voi vahvistaa?
Jaa oma kokemuksesi