Koti 26.01.2017 Päivitetty 26.06.2023

Haluatko, että lapset osallistuvat siivoamiseen? Vältä nämä 6 virhettä

Ota koko perhe mukaan siivoamaan, siitä hyötyvät kaikki. Riidat vähenevät ja lapset oppivat tärkeitä siivoustaitoja. Näillä vinkeillä saat siivouksen sujumaan.

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
iStock

Virhe 1: Siivoat aina yksin, koska se on helpointa

Älä omi siivousta itsellesi, vaikka yksin siivoaminen olisikin helpompaa ja nopeampaa kuin lasten kanssa. Kun lapset oppivat pienestä pitäen siivoamaan, he pitävät siitä aikuisenakin ja kodin puhtaudesta tulee heille tärkeä asia. Suomessa vuonna 2016 tehdyn tutkimuksen mukaan lapset, jotka eivät osallistuneet siivoamiseen, joutuivat opettelemaan siivousrutiineja jopa vuosien ajan. Lisäksi he kokivat siivouksen vaikeana.

Virhe 2: Laitat vain innokkaimmat perheenjäsenet hommiin

Tytöt voivat olla innokaampia osallistumaan paikkojen järjestelyyn tai kotitöihin kuin pojat. Silloin on helppo pyytää tytärtä mukaan ja jättää poika omiin puuhiinsa. Mutta pojillekin on aivan yhtä tärkeää oppia siivoustaitoja, joten varmista, että kaikki osallistuvat siivoukseen.

Virhe 3: Yhdistät siivoamisen ja palkkion

Siivoamisesta kannattaa tehdä osa perheen arkea, josta ei erikseen anneta palkintoa tai palkkaa. Kun siivouksesta tulee rutiini, lapset hoitavat omat tehtävänsä valittamatta. Perheissä, joissa kaikki osallistuvat eikä käytetä palkkioita, on vähemmän siivoukseen liittyviä erimielisyyksiä kuin muissa perheissä.

Virhe 4: Nalkutat huonosta lopputuloksesta

Jos lapselta jää jokin nurkka siivoamatta tai jälki on huolimatonta, älä huomauta asiasta. Lasta kannustetaan siivoukseen kiittämällä ja kehumalla. Jos arvostelet lopputulosta, lapselle jää paha mieli eikä siivous enää kiinnosta.

Virhe 5: Pyydät aina samaa hommaa

Yleensä lapsia pyydetään järjestemään omat tavaransa, tyhjentämään astianpesukone tai kattamaan pöytä. Innosta lasta antamalla hänelle muitakin tehtäviä, joissa hän oppii lisää siivoustaitoja. Lapsi voi esimerkiksi pyyhkiä pölyjä, lakaista roskia, imuroida tai pestä vessan.

Virhe 6: Näytät lapsille oman siivoustuskasi

Vaikka lapset näyttäisivätkin keskittyvän pelaamiseen tai television katseluun, he kuulevat ja näkevät myös, mitä ympärillä tapahtuu. Jos valitat ja huokailet siivouksen aikana, lapset kyllä huomaavat sen. Samalla luot lapsille käsityksen, että siivous on raskasta ja ikävää työtä. Ole siis itse esimerkkinä jälkikasvulle ja anna positiivinen kuva kodin puhtaana pitämisestä.

Lähteenä Sinituotteen teettämä tutkimus kotitöiden tekemisestä (Taloustutkimus 2016) ja kotitalouden asiantuntija Hanna Pikkarainen Uudenmaan Martoista.

Lue myös:
Ekosiivoojan vinkit: näin siivoat ekologisesti
15 vinkkiä: näin teet arjesta helpompaa
5 vinkkiä: Näin pidät lapsiperheen kodin siistinä
6 syytä karsia tavaroita

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X