Koti 10.07.2024

Lähes jokainen lapsi innostuu keräilemään esineitä – Ammattijärjestäjä vinkkaa, miten yhteiselo tavararohmun kanssa helpottuu

Lapsen keräilyharrastus voi turhauttaa vanhempaa. Onneksi lapselle tärkeitä esineitä pystyy säilyttämään niin, että kaikki ovat tyytyväisiä.

Teksti
Beda Salmi
Kuvat
iStock

Ammattijärjestäjä Sanna Ahonen törmää usein työssään pieniin keräilijöihin, jotka saavat valtavasti iloa ulkoa kerätyistä kivissä ja tikuista. Muita yleisiä keräilyn kohteita ovat lelut ja fanituotteet.

Lapsen keräilyharrastus saattaa välillä raastaa vanhemman hermoja, kun keppejä tai pieniä leluja löytyy ympäri kotia. Ahonen jakoi Kaksplussalle kuusi vinkkiä, miten lapsen keräilyharrastusta on helpompaa sietää.

1. Aseta selkeät raamit

Keräilylle kannattaa asettaa selkeät rajat. Lapselle on hyvä määritellä, kuinka paljon keräilyesineitä saa olla ja kuinka paljon niihin saa käyttää rahaa. Rajojen asettaminen opettaa lapselle myös vastuullisuutta ja esineiden arvostusta.

–  Lapsen täytyy ymmärtää, että keräily ei voi olla loputonta ja koti ei voi täyttyä kokonaan Pokémon-korteista.

Esineitä ei kannata ostaa impulsiivisesti. Ostamista on syytä miettiä rauhassa ja tarpeen mukaan. Jos lapsi haluaa saman esineen vielä kuukauden päästä, sen hankkimista voi harkita tarkemmin.

2. Osoita kiinnostusta

Lapselle on tärkeää, että vanhempi on kiinnostunut lapsen keräilyharrastuksesta. Harrastusta voi ajatella jopa vanhemman ja lapsen yhteisenä tekemisenä.

Tavaramäärän käydessä hermoille vanhempi voi lohduttautua tiedolla, että keräilyharrastuksella on paljon hyviä puolia. Keräileminen kehittää esimerkiksi kognitiivisia taitoja ja kriittistä ajattelua sekä tukee lapsen mielikuvitusta.

Lue myös: Asuuko teilläkin pieni keräilijä? Näiden syiden takia vanhemman kannattaa ennemminkin tukea kuin rajoittaa lapsen keräilyharrastusta

3. Rajaa selkeä tila

Jotta visuaalinen häly ei kasvaisi kotona liian suureksi, on keräilylle asetettava selkeä rajattu tila. Keräilyesineille kannattaa siis valita yksi paikka kotoa, kuten laatikko, hylly tai kansio. On tärkeää, etteivät keräilyesineet valtaa koko kotia, jotta jokainen perheenjäsen saa nauttia rauhallisesta ympäristöstä.

–  Keräilyharrastus ei saa levitä kotona niin, että ruokapöydän ääreen ei mahdu syömään, koska se on täynnä kiviä tai sänkyyn ei mahdu nukkumaan kaikkien pehmolelujen kanssa, Ahonen kuvailee.

4. Luo rutiinit siivoamiseen

Keräilyesineiden järjestelyä kannattaa miettiä myös siivoamisen kautta. Jotta siivoaminen olisi mahdollisimman helppoa, Ahonen suosittelee säilyttämään esineitä lapsen ikä ja kyvyt huomioiden. Säilytysjärjestelmän ei pidä olla liian monimutkainen: jos lapsi levittää esineet leikkiä varten, hänen täytyy osata laittaa ne myös takaisin paikoilleen.

Tavaroiden järjestämisestä kannattaa jutella lapsen kanssa. Perheelle sopivin säilytyssysteemi riippuu lapsen luonteesta. Jotkut lapset pitävät lajittelemisesta, jolloin lokeroitu laatikko voi olla hyvä vaihtoehto. Toiset puolestaan tykkäävät laittaa kaikki tavaransa samaan laatikkoon.

5. Hyödynnä keräilyesineet

Jos lapsi keräilee esimerkiksi kiviä, kannattaa pohtia, voisiko niitä jotenkin hyödyntää kotona. Lapselle voi ehdottaa, että kiviä käytettäisiin vaikkapa kasviruukkujen koristekivinä. Lapsi voi kokea iloa ja ylpeyttä siitä, että hänen kiviaarteensa ovat kaikkien perheenjäsenten ihasteltavina.

6. Harjoitelkaa luopumaan

Kun keräilyesineiden raja on tullut täyteen ja lapsi haluaisi vain lisää, on hyvä opetella luopumaan aiemmin haalituista esineistä. Ahonen kehottaa tarkastelemaan kokoelmaa yhdessä lapsen kanssa ja valitsemaan tavarat, joista lapsi olisi valmis hankkiutumaan eroon.

Jos lapsi ei vaikuta valmiilta luopumaan mistään, voi vanhempi lempeästi kannustaa valitsemaan esineistä rakkaimmat, jolloin vähemmän tärkeistä on helpompaa päästää irti.

– Ja kun lapsi on valmis luopumaan itse jostain lelusta, aikuisen on hyvä tukea lapsen päätöstä.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X