Nämä myrkylliset huonekasvit pois pikkukäsien ulottuvilta – trendisuosikki voi polttaa suuta ja mahaa
Osa suosikkikasveista voi aiheuttaa pienempää ja isompaa terveyshaittaa pikkulapsella, joka on utelias niitä maistelemaan.
Viherkasvit valloittavat trendikkäiden kotien pinta-alaa. Puhdistavathan ne ilmaa ja lisäävät tutkitusti muutenkin viihtyvyyttä. Hetken muodikkain, pelkistetty sisustus suo tilaa rönsyileville kasviasetelmille. Myrkylliset huonekasvit eivät kuitenkaan sovi yhteen pikkulasten kanssa.
– Itsekin olen äitinä joutunut soittamaan myrkytystietokeskukseen, kun pieni lapseni imi fiikuksesta maitiaisnestettä, kertoo myymäläpäällikkö Kati Harttunen Lahden Plantagenista.
Hän kertoo, mitkä tällä hetkellä suositut viherkasvit pienten lasten vanhempien on parasta jättää kauppaan – vähintään myrkylliset huonekasvit kannattaa nostaa hyllyn päälle, jos niitä on jo tullut hankittua kotiin.
Peikonlehti ja muut vehkat
Näyttävä, katseita keräävä ja metsäisiä mielleyhtymiä herättävä peikonlehti on viime vuosina ollut yksi viherkasviliikkeiden myyntihiteistä. Se on kuitenkin liian myrkyllinen sopiakseen lasten ulottuville.
Kuten monte myrkylliset huonekasvit, peikonlehti voi polttaa ja turvottaa niin pienen maistelijansa kieltä, kurkkua kuin mahaakin.
Peikonlehden tilalle voisi tehdä mieli ostaa jokin muu ihastuttava vehka, kuten menninkäisenlehti tai lyyraköynnösvehka. Paina kuitenkin mieleesi helppo muistisääntö: kaikki vehkat ovat myrkyllisiä.
Muratti
Monet myrkylliset huonekasvit voivat aiheuttaa paikallista ärsytystä, kuten ihon tai silmien kutinaa, pahoinvointia ja oksentelua. Myrkytyksen ilmeneminen riippuu paljon kasvista.
Lehdillään miltei mosaiikkia loihtiva kiipijäkasvi muratti kuuluu sekin aikamme muotikasveihin. Muratti ei kuitenkaan halua tulla syödyksi, joten se kostaa mahakivuilla lehtiään maistelleelle pienokaiselle.
Kaiken kukkuraksi ihminen allergisoituu melko helposti muratille.
Lue myös: Minkä 8 kasvista valitset? Valintasi paljastaa asioita persoonallisuudestasi
Joulutähti ja jouluruusu
Esimerkiksi joulukukkien joukosta löytyy useampi myrkyllinen huonekasvi.
Joulutähtikin on myrkyllinen, mutta toinen sesongin suosikki, jouluruusu, se vasta pirullinen onkin! Jos lapsesi ahmaisee yhdenkin sen kauniista kukkasista, joulua saatetaan joutua viettämään päivystyksessä ripulin, oksentelun ja polttavan suun merkeissä.
Joulutähteä maistellut piltti selviää sentään suun huuhtelulla ja juomisella, siis kotihoidolla, vaikka suussa saattaa tuntua ikävältä pitkän aikaa.
Myrkylliset huonekasvit eivät ole ainoa uhka – Pidä silmällä myös näitä
Jukkapalmu ei ole myrkyllinen. Sen lehtien kärjet ovat kuitenkin niin teräviä, ettei pilttisi olisi ensimmäinen, joka saa verihaavoja niitten hypistelystä.
Monilla vanhemmilla on omakohtaista kokemusta siitä, miltä tuntuu, kun kaktuksen piikit törröttävät uteliaissa pikku kätösissä.
Kaktuksia ei kannata korvata ainakaan tyräkeillä, vaikka ne usein kaktuksia muistuttavatkin. Tyräkkien maitiaisneste voi nimittäin kirvellä voimakkaasti limakalvoille joutuessaan, ja silmiin joutuessaan se voi jopa sokeuttaa.
Design-kukkatasot tasokkaine asukkaineen ovat kuuminta hottia, mutta lapsiperheessä ne pitäisi pultata lattiaan kiinni – ennen kuin huomaakaan, ne ovat lasten kiipeilytelineinä.
Monipuolinen harrastus jo pikkulapselle
Huonekasveista voi tulla riemastuttava yhteinen harrastus lapselle ja vanhemmalle.
Myrkylliset huonekasvit kannattaa turvallisuussyistä jättää kauppaan tai nostaa lasten ulottumattomiin, mutta muuten lapset voi ottaa jo pienestä asti mukaan kasveja istuttamaan, ja perheen pienimmät rakastavat kukkien kastelua. Kati Harttunen vinkkaa kokeilemaan näitäkin:
- Lapsia kiinnostavia kasveja ovat erityisesti juurekkaat ilmakasvit, varsinkin, jos niitä kasvattaa läpinäkyvissä ruukuissa. Ne palmut, joitten lehdet eivät viillä, voivat kasvaa suuriksi ja muuttua mitä mielikuvituksekkaimmiksi leikkimaisemiksi.
- Kasveilla voi myös askarrella. Monien viherkasvien lehtiä voi käyttää lasten kanssa leikkokukkien tapaan. Esimerkiksi köynnöskasvien lehtiä voi asetella laakeampaan ruukkuun hauskasti mutkittelemaan! Myös minikasveista lapset voivat askarrella omin käsin asetelmia.
- Isommille lapsille lihansyöjäkasvit ovat kovin kiinnostavia kasveja, ja helppohoitoisiakin, koska ne elävät pelkästä kosteudesta.
- Jos lehtiä repivä pikkulapsi on liian innoissaan viherpeukaloinnista, erikokoisilla amppeleilla ei tarvitse olla huolissaan siitä, saavatko lapset ne käsiinsä.
Lue myös:
Ovatko aikuisten meikit haitallisia lapsille? Asiantuntija kommentoi meikkileikkien turvallisuuteen
Jaa oma kokemuksesi